[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Kilka słów o tłuszczach [rodzaje, właściwości, najnowsze badania]

Tłuszcze nasycone, nienasycone i trans. Oto nasz kompleksowy przewodnik po składniku odżywczym, którego kobiety obawiają się najbardziej. W większości przypadków bez powodu. Przekonaj się, że tłuszcz jest spoko.

tłuszcz warto jeść Żeby spalać tłuszcz, musisz jeść... tłuszcz.

Kiedyś, właściwie nie tak dawno, bo jeszcze kilkanaście lat temu, tłuszcz był kojarzony jednoznacznie źle. Potem zaczęło się mówić o tzw. dobrych tłuszczach, żeby podkreślić wartość odżywczą niektórych ich rodzajów.

Pojawiły się jednak wyniki kolejnych badań i okazało się, że na dobrą sprawę to typowy szwarccharakter zostaje nam właściwie tylko jeden: tłuszcze trans. Może warto więc zrobić kolejny krok i przestać, mówiąc o tłuszczach, dodawać przymiotnik „dobre”, skoro prawie wszystkie są takie, a zacząć słownie wyróżniać ten zły?

Rodzajów tłuszczów jest sporo, a ich nazwy wydają się praktycznie niemożliwe do wymówienia. Ale obiecujemy, że jeśli przeczytasz nasz przewodnik, zaczniesz z pewnością telewizyjnego eksperta i gracją primabaleriny poruszać się w gąszczu tak trudnych określeń, jak tłuszcze wielonienasycone, jednonienasycone, nasycone i trans.

Dowiesz się, które są Ci najbardziej potrzebne, a których musisz koniecznie unikać (zgodnie z najnowszymi badaniami wcale nie należy do nich tradycyjny chłopiec do bicia, czyli tłuszcze nasycone). To kompendium da Ci niezbędne podstawy, ale jeśli po jego przeczytaniu wciąż będzie Ci mało, poznaj także fakty i mity o tłuszczach. Po takiej dawce wiedzy, żaden tłuszcz nie będzie Ci już straszny.

Zapraszamy do naszej tłuszczowej encyklopedii:

Jak czytać etykiety

  • Język wroga
    Tłuszcze trans to inaczej uwodornione (lub częściowo). Widzisz ten napis? Nie jedz.
  • Uwaga, light!
    Ten napis wcale nie oznacza, że coś jest zdrowe. Tłuszcz często zastępuje się cukrem.
  • Tłuszcz to tłuszcz
    Im tłuszcz bliżej początku listy składników, tym więcej go w daniu. Uważaj więc na kalorie.
  • Sprawdzaj daty
    Nierafinowane oleje roślinne mają krótki okres przydatności: nie kupuj ich na zapas. 

WH 10/2016

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij