Kiedyś, właściwie nie tak dawno, bo jeszcze kilkanaście lat temu, tłuszcz był kojarzony jednoznacznie źle. Potem zaczęło się mówić o tzw. dobrych tłuszczach, żeby podkreślić wartość odżywczą niektórych ich rodzajów.
Pojawiły się jednak wyniki kolejnych badań i okazało się, że na dobrą sprawę to typowy szwarccharakter zostaje nam właściwie tylko jeden: tłuszcze trans. Może warto więc zrobić kolejny krok i przestać, mówiąc o tłuszczach, dodawać przymiotnik „dobre”, skoro prawie wszystkie są takie, a zacząć słownie wyróżniać ten zły?
Rodzajów tłuszczów jest sporo, a ich nazwy wydają się praktycznie niemożliwe do wymówienia. Ale obiecujemy, że jeśli przeczytasz nasz przewodnik, zaczniesz z pewnością telewizyjnego eksperta i gracją primabaleriny poruszać się w gąszczu tak trudnych określeń, jak tłuszcze wielonienasycone, jednonienasycone, nasycone i trans.
Dowiesz się, które są Ci najbardziej potrzebne, a których musisz koniecznie unikać (zgodnie z najnowszymi badaniami wcale nie należy do nich tradycyjny chłopiec do bicia, czyli tłuszcze nasycone). To kompendium da Ci niezbędne podstawy, ale jeśli po jego przeczytaniu wciąż będzie Ci mało, poznaj także fakty i mity o tłuszczach. Po takiej dawce wiedzy, żaden tłuszcz nie będzie Ci już straszny.
Zapraszamy do naszej tłuszczowej encyklopedii:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega 9
- tłuszcze nasycone
- tłuszcze trans
Jak czytać etykiety
- Język wroga
Tłuszcze trans to inaczej uwodornione (lub częściowo). Widzisz ten napis? Nie jedz. - Uwaga, light!
Ten napis wcale nie oznacza, że coś jest zdrowe. Tłuszcz często zastępuje się cukrem. - Tłuszcz to tłuszcz
Im tłuszcz bliżej początku listy składników, tym więcej go w daniu. Uważaj więc na kalorie. - Sprawdzaj daty
Nierafinowane oleje roślinne mają krótki okres przydatności: nie kupuj ich na zapas.
WH 10/2016
Komentarze
~Maja, 2017-03-30 20:11:22
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?