Keto przepisy - 3 pomysły na obiad

Dieta keto wymaga nauczenia się przygotowywania posiłków od nowa, dlatego nic dziwnego, że szybko może ci zabraknąć przepisów. Zebraliśmy 3 pomysły na obiad w wersji keto, żeby utrzymanie diety było jak najmniej problematyczne. Smacznego!

keto przepisy obiad fot. shutterstock.com

Własnoręczne przygotowywanie posiłków to bardzo łatwy sposób na utrzymanie diety, zwłaszcza diety keto. Z kronikarskiego obowiązku przypomnijmy, że – w wielkim skrócie – dieta ketogeniczna polega na utrzymywaniu organizmu w stanie ketozy. Wówczas organizm pozbawiony nadmiaru cukru (glukozy), z której dotychczas czerpał energię, zaczyna wytwarzać ketony, które stają się dla niego alternatywnym źródłem energii. Aby do tego doszło należy przede wszystkim ograniczyć węglowodany w diecie do około 20-50 gramów dziennie. Jednocześnie należy również ograniczyć spożycie białka, gdyż nadmiar białka jest przetwarzany przez organizm w glukozę, i skupić się na spożywaniu tłuszczu.

Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie keto od dawna lub dopiero rozpoczynasz swoją przygodę, przygotowywanie posiłków na pewno pomoże ci trzymać się ustalonego planu. Planowanie posiłków z wyprzedzeniem pomaga mieć pod ręką odpowiednie produkty i potrawy, które zaspokoją Twój głód i zmniejszą ryzyko sięgnięcia po produkty spożywcze, które zaburzyłyby twój keto plan.Aby pomóc ci wytrwać w diecie keto, zebraliśmy 5 najlepszych keto przepisów na obiad. Oczywiście, możesz je wypróbować także jeśli nie jesteś na diecie ketogenicznej.

Keto przepisy na obiad

  1. Keto chilli
  2. Lasagne z cukinią
  3. Pomidorki nadziewane kurczakiem

PRZECZYTAJ TEŻ: Keto grypa: czym jest i jak sobie z nią poradzić?

1. Keto chilli

keto chillifot. shutterstock.com

Niewiele jest dań tak elastycznych jak chili, a w tym tak przyjaznych dla osób będących na diecie ketogenicznej. Chilli może być twoim obiadem lub kolacją, możesz je podawać samodzielnie w misce lub na ryżu kalafiorowym.

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 biała cebula pokrojona w kostkę (około 1,5 szklanki)
  • 3/4 zielonej papryki posiekanej i pokrojonej w kostkę (około 1 szklanki)
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 puszka całych obranych pomidorów rzymskich
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kakao w proszku
  • 3 szklanki różyczek kalafiora
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej duży garnek z grubym dnem (muszą w nim się zmieścić wszystkie składniki). Dodaj oliwę z oliwek, a następnie mieloną wołowinę. Podsmażaj mieloną wołowinę przez 5-7 minut.
  2. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj i rozbij duże kawałki mięsa na mniejsze.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Gotuj przez 5-7 minut lub do momentu, gdy cebula się zeszkli.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dodaj przyprawy (w tym pozostałe 1/2 łyżeczki soli) i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień i dodaj różyczki kalafiora. Mieszaj od czasu do czasu, aż kalafior się ugotuje (około 20 minut).
  5. Podawaj na gorąco z rozdrobnionym serem, odrobiną kwaśnej śmietany i pokrojoną w plasterki zieloną cebulką.

2. Lasagne z cukinią

lasagne z cukinfot. shutterstock.com

Z tradycyjnej lasagne pomijamy sos marinara i zastępujemy go bazyliowym pesto. Dorzucamy także cukinię, aby uzyskać odważny smak.

Składniki:

  • 1 większa cukinia – grubsza cukinia sprawdza się najlepiej, ponieważ uzyskasz z niej szersze plasterki
  • oliwa z oliwek – oliwa z oliwek nadaje daniu tradycyjny, włoski smak, ale jeśli wolisz, możesz również użyć oleju z awokado
  • sól morska – do smaku
  • czosnek – dla wygody możesz użyć suszonego czosnku
  • 400 g mielonego mięsa – najlepsza będzie mielona wołowina, ale możesz również użyć mielonego kurczaka lub indyka
  • mały słoiczek sosu marinara – Pamiętaj, aby użyć sosu marinara bez cukru (wielu producentów dodaje cukier).

PRZECZYTAJ: Czy dieta keto wygładza i ujędrnia cerę? [ekspert odpowiada]

Do nadzienia serowego:

  • ser ricotta – Użyj pełnotłustej ricotty, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję
  • parmezan – Użyj tartego parmezanu.
  • 1 jajko – użyj dużego jajka.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię pokrój w podłużne cienkie plastry. Następnie ułóż plastry cukinii na blaszce, posmaruj oliwą i posyp solą. Piecz do miękkości.
  2. Po wystygnięciu do plastrów pieczonej cukinii przyłóż ręcznik papierowy, aby wchłonął dodatkową wodę lub olej.
  3. Rozgrzej patelnię i wlej odrobinę oliwy. Dodaj rozgnieciony czosnek i podsmażaj chwilę, aż zacznie pachnieć. Dodaj mieloną wołowinę i smaż całość przez około 10 minut. Dodaj sos marinara, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Następnie zabierz się za nadzienie serowe. Wymieszaj w misce ricottę, parmezan i jajko.
  5. W naczyniu do zapiekania na dnie ułóż warstwę z plasterków cukinii. Na to nałóż warstwę sosu mięsnego (połowę). Następnie nałóż masę z sera ricotta (użyj połowy). Powtórz warstwy.
  6. Włóż do piekarnika i zapiecz.

3. Pomidorki nadziewane kurczakiem

nadziewane pomidorkifot. shutterstock.com

Nadziewane pomidorki sprawdzą się idealnie jako popołudniowa przekąska.

Składniki:

  • 12 większych pomidorów koktajlowych
  • 2/3 szklanki gotowanego kurczaka, drobno posiekanego
  • 1/3 szklanki sosu pesto
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1/3 szklanki startej mozzarelli

Sposób przygotowania:

  1. Odkrój wierzchołki pomidorów. Za pomocą łyżeczki wydrąż całą miazgę pomidorową i nasiona (możesz je wykorzystać przygotowując inne dania np. jako składnik sosu pomidorowego).
  2. W rondelku na średnim ogniu połącz: ugotowanego drobno posiekanego kurczaka i sos pesto. Podgrzewaj przez 5 minut. Dodaj majonez i wymieszaj. Zdejmij rondel z ognia.
  3. Wydrążone pomidory napełnij mieszanką pesto z kurczaka i posyp startym serem. Ser powinien się roztopić, jeśli kurczak jest jeszcze ciepły. Podawaj od razu do zjedzenia.
Zobacz również:
REKLAMA