Kawa z cykorii - dlaczego warto ją pić
W sezonie chorobowym warto wspierać odporność na wszystkie sposoby. A ponieważ ostatnią gwiazdą poprawiania wszelkich parametrów organizmu jest flora bakteryjna jelit, to o nią dbamy jesienią. Wiesz, że wystarczy dwa kubki kawy dziennie zamienić na jej alternatywną wersję – napój z korzenia cykorii – by, nie tracąc przyjemności sączenia małej czarnej, poprawić swoje zdrowie?
Według badań opublikowanych w czasopiśmie „Nutrients”, prebiotyki, znajdujące się w kawie – a właściwie bezkofeinowym napoju o smaku kawy, z korzenia cykorii – są świetną pożywką dla bakterii żyjących w jelitach, czyli probiotyków. Odpowiednio odżywione, te mikroorganizmy pozytywnie wpływają zaś m.in. na odporność.
Dlaczego akurat kawa z cykorii jest jednym z ulubionych dań mikrobów? Bo zawiera mnóstwo inuliny – rozpuszczalnego błonnika, który podlegając w jelitach fermentacji, znakomicie odżywia dobre bakterie. Inulina jest ponadto odporna na działanie enzymów trawiennych, przechodzi więc do jelita grubego w niezmienionej postaci, z czym problem ma wiele dostarczanych organizmowi w suplementach probiotyków. Zamiast łykać nowe kultury bakterii, odżywiaj więc te już żyjące w Twoim ciele.
Zamiast kawy
W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz mnóstwo zamienników klasycznej kawy. Te poniżej warto wypróbować.
Chai tea
Czarna herbata z dodatkiem cynamonu i imbiru. Badania wykazały, że taka mieszanka zwalcza mikrostany zapalne w organizmie i redukuje ryzyko zachorowania na nowotwór.
Karob w proszku
Bogata w niezbędny dla zdrowia kości wapń mączka chleba świętojańskiego nadaje się do zrobienia gęstej, lekko czekoladowej w smaku namiastki kawy.
Korzeń mniszka
Ten bezkofeinowy napój w smaku najbardziej przypomina prawdziwą kawę. A do tego ma mnóstwo antyoksydantów wspierających zdrowie serca.
ZOBACZ TEŻ: Wpływ kofeiny na organizm - ile kawy pić?
Komentarze