Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Kawa w pigułce, czyli cała prawda o kawie instant

Cappuccino, latte, kawa 3w1 z cukrem i mlekiem… Jeżeli sięgasz po gotową kawę w proszku, wiele tracisz. Zobacz koniecznie, co kryje się w jednej saszetce zanim znów po nią sięgniesz.

kawa rozpuszczalna w filiżance fot. shutterstock.com

Latte czy cappuccino? Statystyczna Polka rocznie wypija napar z zaledwie trzech kilogramów ziaren kawowca. Nasz redakcyjny ekspres do kawy chyba nie brał udziału w tym badaniu. Jeżeli i Ty podnosisz statystyki kawoszy, sprawdź, czy to, co pijesz, na pewno zasługuje na to, by wypełniać Twoją filiżankę.

 

Kawa?

Wg badań, picie kawy przed treningiem poprawia wydolność. Korzystają z tego producenci i na saszetkach z „kawą instant” piszą, że odchudzają, są fit, z błonnikiem i magnezem. Wsypujesz do kubka, szybko zalewasz i zyskujesz 100 kcal (espresso ma ich kilka) zabójczych tłuszczów utwardzonych i dużo sztucznych emulgatorów.

Kofeina

Jej zawartość ma znaczenie, jeżeli pijesz kawę dla pobudzenia. Pod tym względem rano najlepiej sprawdza się świeżo zmielona kawa, która w porcji (kubku) ma między 102 a 200 mg kofeiny. Kawa rozpuszczalna będzie jej mieć od 27 do 173 mg. Ta ostatnia jest więc może tańsza, ale mniej ekonomiczna niż klasyczna mała czarna.

Cukier w kawie

Granulki, kryształki i proszki w saszetkach zazwyczaj mają znacznie dłuższą listę składników niż „100% arabica”. Na czele stoi cukier (w kilku przypadkach ponad 60% napoju), tuż za nim syrop glukozowy i dodatkowo, dla osłody, cukier mleczny. Zdrowiej jest wypić czystą, mieloną kawę z dodatkiem mleka i łyżeczką miodu. Zobacz też pozostałe zamienniki i dowiedz się, czym najlepiej zastąpić cukier.

Mała czarna

Im mniej przetworzona kawa, tym lepiej. Najwięcej aromatu i dużo kofeiny ma świeżo zmielona kawa z palonych ziaren, ale do jej przyrządzenia potrzebny jest dobry ekspres. Przechodząc przez kolejne etapy obróbki, ziarna tracą swoje właściwości. Do tego stwierdzono, że w kawie rozpuszczalnej występuje nikiel i akrylamid. Ten pierwszy sprzyja uczuleniom, a drugi rozwojowi raka.

A może tak zamiast kawy postaw na zdrowe i dodające energii soki? Wypróbuj nasze przepisy na świeże soki i koktajle z owoców i warzyw i przekona się, jak smakuje zdrowie w płynie.

WH 06/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij