Latte czy cappuccino? Statystyczna Polka rocznie wypija napar z zaledwie trzech kilogramów ziaren kawowca. Nasz redakcyjny ekspres do kawy chyba nie brał udziału w tym badaniu. Jeżeli i Ty podnosisz statystyki kawoszy, sprawdź, czy to, co pijesz, na pewno zasługuje na to, by wypełniać Twoją filiżankę.
ZOBACZ TEŻ: Kawa przed treningiem - czy to działa?
Kawa?
Wg badań, picie kawy przed treningiem poprawia wydolność. Korzystają z tego producenci i na saszetkach z „kawą instant” piszą, że odchudzają, są fit, z błonnikiem i magnezem. Wsypujesz do kubka, szybko zalewasz i zyskujesz 100 kcal (espresso ma ich kilka) zabójczych tłuszczów utwardzonych i dużo sztucznych emulgatorów.
Kofeina
Jej zawartość ma znaczenie, jeżeli pijesz kawę dla pobudzenia. Pod tym względem rano najlepiej sprawdza się świeżo zmielona kawa, która w porcji (kubku) ma między 102 a 200 mg kofeiny. Kawa rozpuszczalna będzie jej mieć od 27 do 173 mg. Ta ostatnia jest więc może tańsza, ale mniej ekonomiczna niż klasyczna mała czarna.
Cukier w kawie
Granulki, kryształki i proszki w saszetkach zazwyczaj mają znacznie dłuższą listę składników niż „100% arabica”. Na czele stoi cukier (w kilku przypadkach ponad 60% napoju), tuż za nim syrop glukozowy i dodatkowo, dla osłody, cukier mleczny. Zdrowiej jest wypić czystą, mieloną kawę z dodatkiem mleka i łyżeczką miodu. Zobacz też pozostałe zamienniki i dowiedz się, czym najlepiej zastąpić cukier.
Mała czarna
Im mniej przetworzona kawa, tym lepiej. Najwięcej aromatu i dużo kofeiny ma świeżo zmielona kawa z palonych ziaren, ale do jej przyrządzenia potrzebny jest dobry ekspres. Przechodząc przez kolejne etapy obróbki, ziarna tracą swoje właściwości. Do tego stwierdzono, że w kawie rozpuszczalnej występuje nikiel i akrylamid. Ten pierwszy sprzyja uczuleniom, a drugi rozwojowi raka.
A może tak zamiast kawy postaw na zdrowe i dodające energii soki? Wypróbuj nasze przepisy na świeże soki i koktajle z owoców i warzyw i przekona się, jak smakuje zdrowie w płynie.
WH 06/2014