Kawa po turecku - jak parzyć?

Poznaj jedną z pierwszych metod parzenia kawy, czyli tę po turecku – nie mylić ze zwykłym zalewaniem zmielonych ziaren kawowca wrzątkiem. Ten sposób jest nieco bardziej złożony, co nie oznacza, że skomplikowany. Zobacz, jak przygotować esencjonalną i aromatyczną kawę z nutką korzennego, lekko słodkiego smaku.

Kawa po turecku fot.shutterstock.com

Kawa po turecku 

Kawa po turecku - co to? 

Kawa po turecku to nie tylko, jak wydaje się niektórym, zmielone ziarna kawowca zalane wrzątkiem. Proces parzenia wcale nie jest trudny, ale nie należy pomijać żadnego elementu poniższej instrukcji, aby móc w pełni wydobyć intensywny smak z kawy oraz słodyczy z cukru. Do zaparzenia kawy po turecku niezbędny będzie specjalny tygielek, który wcale nie musi być bardzo drogi – w internecie znajdziesz tego typu sprzęt nawet w cenie 20 zł. Specyficzny smak tureckiej kawy warunkuje także dodatek kardamonu lub cynamonu.

Kawa po turecku - historia 

Metoda, którą poznasz za moment, uznawana jest za jeden z najstarszych sposobów parzenia kawy – niektórzy uważają, że jest to wręcz pierwszy i najstarszy przepis, bo powstał prawdopodobnie około XV/XVI wieku na terenach Jemenu. Istnieją dwie teorie dotyczące wprowadzenia kawy do tureckiej kultury, ale każda z nich sprowadza się do jednego – kawę szybko pokochał turecki sułtan i to właśnie na terenie jego pałacu zaczęto parzyć ją w następujący sposób: zmielone w moździerzu ziarna kawy zalewano wodą i gotowano w specjalnym naczyniu, które dzisiaj znamy jako tygielek.

SPRAWDŹ: Kawa przed treningiem: czy to działa?

Kawa po turecku – przepis 

Składniki: 

  • Bardzo drobno zmielone ziarna kawowca
  • Cukier
  • Woda
  • Kardamon lub cynamon (opcjonalnie)

Jak zrobić kawę po turecku? 

Do tygielka wsyp jedną czubatą łyżeczkę (na jedną filiżankę) bardzo drobno zmielonej kawy, dosyp dwie łyżeczki cukru, a jeżeli chcesz, żeby twoja kawa miała bardziej korzenny aromat i smak, dodaj jeszcze jedno zmielone ziarno kardamonu lub odrobinę cynamonu. Zalej całość zimną wodą i postaw tygielek na małym ogniu. Nie mieszaj, ale zadbaj o to, aby nie doprowadzić do wrzenia kawy. W momencie, gdy napój zacznie się gotować, odstaw tygielek i poczekaj aż ostygnie. Ponownie postaw naczynie na małym ogniu i odstaw, gdy zacznie się gotować. Teraz poczekaj tylko, aż fusy opadną na dno, a następnie przelej kawę do filiżanek i pij, kiedy jest jeszcze bardzo ciepła. Kawa po turecku powinna być gęsta, słodka, a przede wszystkim aromatyczna.

Warto zauważyć, że w Turcji w ten sposób parzona kawa nazywana jest po prostu kawą (kahve), a my podobnie jak mieszkańcy innych państw, nazywamy ją kawą po turecku.

Jak podawać kawę po turecku?

Najważniejsza zasada brzmi następująco: kawy po turecku nigdy nie podaje się z mlekiem, śmietaną, czy jakimkolwiek innym składnikiem w płynnej formie. Dopuszczalne, a wręcz wskazane jest podawanie kawy po turecku z dodatkiem kardamonu lub cynamonu. Mocną kawę po turecku, przelaną prosto z tygielka, serwuj w niewielkich filiżankach (demitasse) – jak do espresso.

Kawę po turecku podaje się także ze szklanką niegazowanej wody, ale nie tylko po to, aby w trakcie picia mocnej kawy uzupełniać płyny. Według kultury tureckiej, żeby móc w pełni poczuć smak esencjonalnej kawy, należy przed każdym łykiem oczyścić kubki smakowe, pijąc łyk wody. 

Akcesoria do parzenia kawy po turecku 

  • Tygielek – miedziane lub metalowe naczynie w kształcie stożkowej kolby z pojedynczym uchwytem, który ułatwia przelewanie kawy do filiżanek. Oficjalna nazwa tygielka to dżezwa, co oznacza płonący węgiel. Cena takiego urządzenia może wahać się od 20 do 150 zł w zależności od pojemności i designu.
  • Demitasse – czyli niewielka filiżanka, o pojemności około 70 mililitrów, przeznaczona do serwowania kawy. Oczywiście możesz wykorzystać także tradycyjne filiżanki do espresso.

ZOBACZ TEŻ: Alternatywne metody parzenia kawy, czyli jak przygotować dobrą kawę bez ekspresu

REKLAMA
Zobacz również:
Gogle pływackie w wersji smart uczynią odbijanie się od ściany do ściany najbardziej ekscytującą podróżą po formę.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA