Kawa mrożona – przepisy
Ile kawy dziennie pić?
Pisałyśmy już o tym, że kawa wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, może poprawiać koncentrację oraz że jest zdecydowanie lepszym wyborem niż pełen cukru i sztucznych słodzików energetyk, ale jak ze wszystkim – również w tym przypadku trzeba znać umiar, bo co za dużo, to nie zdrowo. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał 400 mg kofeiny za dzienny limit do spożycia, ale pamiętajmy, że nie tylko kawa ją zawiera (do tego dochodzi jeszcze herbata, kakao i czekolada). Jeśli pijesz kawę nałogowo, zrób reset kofeinowy, bo kawa w nadmiarze szkodzi mózgowi. Cztery filiżanki kawy dziennie zdecydowanie wystarczą.
PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Od kawy kurczy się mózg
Tonik espresso na lodzie
Składniki:
- Podwójne espresso (60 ml)
- 150 ml toniku
- Dwa listki świeżej mięty lub gałązka rozmarynu
- Kilka kostek lodu
Opcjonalnie: 1 łyżeczka syropu imbirowego, plaster cytryny
Sposób przygotowania:
- Do szklanki włóż kilka kostek lodu i wlej schłodzony tonik.
- Przygotuj podwójne espresso i odstaw do ostygnięcia (możesz wykorzystać pojedyncze espresso, jeśli chcesz zmniejszyć intensywność kawy). Schłodzoną kawę dolej do szklanki z lodem i tonikiem.
- Potrzyj w palcach dwa listki świeżej mięty i dołóż do napoju.
Opcjonalnie: możesz również dolać odrobinę syropu imbirowego i dołożyć plaster cytryny.
Pomarańczowe freshpresso
Składniki:
- Pojedyncze espresso (ok. 30 ml)
- Świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
- Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Do szklanki włóż kilka kostek lodu.
- Wyciśnij sok z całej pomarańczy i przelej do szklanki.
- Zaparz pojedyncze espresso i wlewaj powoli do schłodzonego soku z lodem.
Cold brew basil spritz
Składniki:
- Ok. 100 ml cold brew
- 10 listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Do shakera lub słoika włóż kilka kostek lodu, 8 listków świeżej bazylii, wlej łyżeczkę soku z cytryny oraz około 100 ml przygotowanego dzień wcześniej clod brew.
- Zakręć słoik i potrząsaj przez około 15 sekund.
- Do szklanki włóż kilka kostek lodu, a następnie dolej przecedzoną przez sitko miksturę.
- Dołóż jeszcze 2 listki świeżej bazylii.
Jak przygotować cold brew?
Cold brew, czyli kawa parzona na zimno polega na kilkunastogodzinnym namaczaniu (w języku baristów – macerowaniu) grubo zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie. Drobno zmielone ziarna szybko przenikną przez filtr i szybko zmienią smak kawy.
Zacznij od wybrania odpowiednich ziaren. Najlepiej sprawdzą się te przeznaczone do alternatywnych metod parzenia o owocowym profilu smakowym, które wspaniale współgrają z orzeźwiającymi napojami. Polecane przez baristów kawy do cold brew to zwykle te z Etiopii, Kolumbii, Kenii czy Burundi. Warto jednak dobrać smak ziaren do indywidualnych preferencji. To samo tyczy się gramatury użytej kawy na 100 ml wody – nie zawsze musi być to 70 czy 60 g, bo to zależy przede wszystkim od intensywności, którą chcesz uzyskać. Dopasowaną do Twoich kubków smakowych cold brew uzyskasz wyłącznie metodą prób i błędów.
Do przygotowania cold brew potrzebujesz:
- 1l wody
- 60-70 g grubo lub średnio mielonej kawy
Sposób przygotowania:
Kawę parzoną na zimno możesz przygotować w specjalnej butelce z filtrem do cold brew lub po prostu w zwykłym dzbanku czy karafce. Kawę przesyp do naczynia i zaleć zimną wodą (zachowując wybrane proporcje). Odstaw naczynie do lodówki na około 10-12 godzin. Jeżeli używasz specjalnej butelki do cold brew, wystarczy, że po tym czasie wyciągniesz filtr z namokniętymi fusami. Z kolei, jeśli przygotowujesz cold brew w zwykłym dzbanku, gotową kawę należy jeszcze przelać przez filtr (np. V60). Gotową kawę typu cold brew możesz przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Do szklanki dorzuć kilka kostek lodu, dolej cold brew i pij ze smakiem lub przygotuj cold brew basil spritz z powyższego przepisu.
* W podobny sposób możesz także przygotować herbatę parzoną na zimno.
ZOBACZ TEŻ: Cold brew - kawa parzona na zimno [przepisy]