Wolisz, gdy Twoje ciastka są kruche i chrupiące czy miękkie i kleiste? Twoja odpowiedź może mieć wpływ na to, jak oceniasz kaloryczność zjadanych przez siebie produktów. Według najnowszych badań, ludzie jedząc twarde lub surowe posiłki, zakładają, że mają one mniej kalorii. To z kolei oznacza, że w konsekwencji zjadają ich więcej, nie zwracając uwagi na rzeczywisty skład wartości odżywczych czy kaloryczność.
Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Journal of Consumer Research” opierały się na eksperymentach dotyczących tekstury produktów spożywczych. W jednym z badań uczestnicy zostali poproszeni o spróbowanie czekoladowych brownie: zarówno twardych jak i miękkich. Następnie musieli oszacować kaloryczność ciast. Okazało się, że uczestnicy badania przeceniali kaloryczność obu ciast, ale myśleli, że miękkie brownie miały o 55% kalorii więcej niż przeciętnie.
W kolejnym eksperymencie badacze policzyli, ile razy uczestnicy przeżuwali twarde i miękkie kawałki ugryzionych ciast i ponownie poprosili o oszacowanie wartości kalorycznej. Gdy ludzie przeżuwali więcej razy (co miało miejsce, gdy jedli miękkie ciasto), przypuszczali, że ten kawałek ma więcej kalorii. Ciasta, tak jak i w poprzednim eksperymencie, zawierały dokładnie taką samą ilość kalorii.
Na koniec badacze poprosili uczestników o zjedzenie miękkich i twardych krówek, a następnie wybranie sałatki owocowej lub kawałka czekoladowego ciasta. Uczestnicy stwierdzili, że miękkie krówki mają więcej kalorii niż twarde, co było niezgodne z prawdą. Jako pozytyw można odnotować, że ludzie, którzy próbowali miękkich krówek częściej sięgali później po sałatkę owocową.
Co wynika z tych badań dla zwykłych śmiertelników? Ano to, że jeśli chodzi o szacowanie kaloryczności naszych posiłków, to nie jesteśmy mistrzyniami. Dlatego też, jeśli starasz się schudnąć, powinnaś sprawdzać tabele kaloryczne zamieszczone na opakowaniach lub dostępne w sieci.
Z pomocą przychodzi też nasza strona, na której znajdziesz m.in. dietę 1800 kcal: jadłospis na cały tydzień czy przepisy na dietetyczne słodkości.
Tekst: Katy Lindenmuth
WH