[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Kaloryczność produktów a tekstura jedzenia

Wydaje Ci się, że kalkulatory i tabele kalorii to strata czasu? Myślisz, że sama najlepiej wiesz, ile codziennie zjadasz? Niestety badania pokazują, że z oceniania kaloryczności produktów mogłybyśmy dostać dwóję – zobacz dlaczego.
fot. Roxana Bashyrova 2015/shutterstock.com fot. Roxana Bashyrova 2015/shutterstock.com

Wolisz, gdy Twoje ciastka są kruche i chrupiące czy miękkie i kleiste? Twoja odpowiedź może mieć wpływ na to, jak oceniasz kaloryczność zjadanych przez siebie produktów. Według najnowszych badań, ludzie jedząc twarde lub surowe posiłki, zakładają, że mają one mniej kalorii. To z kolei oznacza, że w konsekwencji zjadają ich więcej, nie zwracając uwagi na rzeczywisty skład wartości odżywczych czy kaloryczność.

Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Journal of Consumer Research” opierały się na eksperymentach dotyczących tekstury produktów spożywczych. W jednym z badań uczestnicy zostali poproszeni o spróbowanie czekoladowych brownie: zarówno twardych jak i miękkich. Następnie musieli oszacować kaloryczność ciast. Okazało się, że uczestnicy badania przeceniali kaloryczność obu ciast, ale myśleli, że miękkie brownie miały o 55% kalorii więcej niż przeciętnie.

W kolejnym eksperymencie badacze policzyli, ile razy uczestnicy przeżuwali twarde i miękkie kawałki ugryzionych ciast i ponownie poprosili o oszacowanie wartości kalorycznej. Gdy ludzie przeżuwali więcej razy (co miało miejsce, gdy jedli miękkie ciasto), przypuszczali, że ten kawałek ma więcej kalorii. Ciasta, tak jak i w poprzednim eksperymencie, zawierały dokładnie taką samą ilość kalorii.

Na koniec badacze poprosili uczestników o zjedzenie miękkich i twardych krówek, a następnie wybranie sałatki owocowej lub kawałka czekoladowego ciasta. Uczestnicy stwierdzili, że miękkie krówki mają więcej kalorii niż twarde, co było niezgodne z prawdą. Jako pozytyw można odnotować, że ludzie, którzy próbowali miękkich krówek częściej sięgali później po sałatkę owocową.

Co wynika z tych badań dla zwykłych śmiertelników? Ano to, że jeśli chodzi o szacowanie kaloryczności naszych posiłków, to nie jesteśmy mistrzyniami. Dlatego też, jeśli starasz się schudnąć, powinnaś sprawdzać tabele kaloryczne zamieszczone na opakowaniach lub dostępne w sieci.

Z pomocą przychodzi też nasza strona, na której znajdziesz m.in. dietę 1800 kcal: jadłospis na cały tydzień czy przepisy na dietetyczne słodkości.

Tekst: Katy Lindenmuth

WH

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij