Niesłusznie przez niektórych lekceważone jesienno-zimowe, sezonowe warzywa są skarbem. Kapusta biała i czerwona, brukselka, jarmuż, wszystkie rodzaje cykorii, buraki – to zdrowotne potęgi, których zakup powinien być refundowany przez NFZ. Na szczęście ich ceny są na tyle przyjazne, że łachy nie robią.
Wszystkie zimowe warzywa mają ogromne zasoby przeciwutleniaczy, witamin – zwłaszcza C podnoszącej odporność – i składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Czyli tego wszystkiego, czego potrzebujemy na co dzień. Zwłaszcza w zimie.
Marynaty
Przed przejściem do przyrządzania sałatek, warto wiedzieć, że różnego rodzaju zalewy, dressingi, marynaty są doskonałym sposobem na zachowanie wszystkich wartości odżywczych warzyw. Zwłaszcza wartości najbardziej wrażliwych, jak witaminy czy błonnik, które w dużych ilościach przepadają w trakcie gotowania. Sól i ocet wystarczająco zmiękczą wszystkie produkty, tak by nie tylko nadawały się do jedzenia, ale by świetnie smakowały.
Carpaccio z buraków
Buraki poprawiają wydolność fizyczną, stymulują mięśnie do wzrostu, uodparniają na choroby i przyspieszają metabolizm.
Przygotowanie: 10 minut + 1,5 godziny pieczenia
Składniki:
- 4 średniej wielkości buraki,
- 2 kulki sera mozzarella,
- 2 łyżki kremu balsamicznego,
- 4 łyżki oliwy extra vergine,
- garść prażonych słupków migdałów lub pestek dyni,
- 2 szklanki rukoli,
- gruboziarnista morska sól,
- świeżo mielony, czarny pieprz.
Jak przygotować:
1. Buraki zawiń pojedynczo w aluminiową folię i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 1,5 godziny. Wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój je w plasterki.
2. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą.
3. Rukolę opłucz, osusz i wyłóż na talerz. Ułóż na niej plastry buraków i sera, polej całość dressingiem, dopraw solą i pieprzem, a na wierzch wysyp prażone migdały lub pestki dyni.
Przepis na: 4 porcje.
W jednej porcji: 379 kcal, 34 g tłuszcze, 18 g węglowodany, 4 g błonnik, 34 g białko