[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.4

Jedzenie z brokatem - czy jest szkodliwe dla organizmu? [Insta trend]

Metaliczne i brokatowe jedzenie podbija serca instagramerek na całym świecie. My sprawdzamy, czy możesz sięgać po nie bez obaw i wyrzutów.

brokatowy pączek Jedzenie z brokatem - zdrowe czy nie?

Brokatowe cappuccino

Od niego wszystko się zaczęło. Pod koniec 2017 r. Instagram oszalał na punkcie cappuccino z pianką, mieniącą się niczym holograficzny pył. Pomysł na błyszczącą kawę zrodził się w australijskiej kawiarni Coffee By Di Bella i w mgnieniu oka podbił serca kawoszy na całym świecie. Napój nie różni się w smaku od klasycznej wersji kawy z mleczną pianką – jadalny brokat pełni jedynie funkcję estetyczną. Zgodnie z doniesieniami amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, mimo że błyszczący barwnik uważany jest za bezpieczny, zawarta w nim maltodekstryna może powodować bóle brzucha oraz podnosić poziom cukru we krwi.

Glitter donut

Pączki z lukrem, cukrem pudrem i polewą czekoladową odchodzą do lamusa. Teraz największe uznanie zyskują błyszczące oponki z metaliczną polewą, jadalnym brokatem i kryształową posypką. I to nie ze względu na nieziemski smak. Oprócz wspaniałej prezencji i uznania wśród użytkowników Insta, glitterowy pączek zapewni Ci jedynie dodatkową porcję cukru.

Piwo z brokatem

Piwo przypominające wyglądem płynne złoto to hit ostatnich miesięcy. Produkowany w kilku amerykańskich browarach kraftowych napój to nic innego, jak połączenie zwykłego piwa oraz Luster Dust – brokatowego barwnika spożywczego, który składa się głównie z cukru, maltodekstryny i błyszczącego, jadalnego pigmentu. Nie jesteśmy przekonane, czy to najlepszy wybór na piątkowego drinka z kumpelą. Jedno błyszczące nie zaszkodzi, ale później przerzuć się na klasycznego pszeniczniaka.

ZŁOTA PRZEKĄSKA

Szykujesz zupę krem z dyni? Nie wyrzucaj wydrążonych pestek! Bogate w białko i kwasy tłuszczowe ziarna idealnie sprawdzą się jako przekąska. Upraż je w piekarniku (45 minut w 150 °C) w ulubionej wersji smakowej.

WĘDZONA PAPRYKA + SÓL MORSKA

Dostarczy przeciwzapalnych karotenoidów i witaminę A. Idealny zamiennik kalorycznych chipsów i krakersów.

SKÓRKA CYTRYNOWA + SYROP KLONOWY

Tęsknisz za latem? Wybierz słodkie pestki o delikatnym cytrusowym posmaku.

PRZYPRAWA KORZENNA + CUKIER TRZCINOWY

Napakowana antyoksydantami przyprawa korzenna (cynamon, imbir, gałka, ziele) to prawdziwy smak jesieni.

Sprawdź także inne kulinarne Insta trendy: różowe i niebieskie jedzenie oraz naked cake.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij