Po świątecznym obżarstwie i tradycyjnych smakach goście zapewne nie będą mieć ochoty na bigos czy pierog, ale na dzień dobry warto podać im coś ciepłego i nietradycyjnego. Nasza propozycja to ramen, czyli japońska zupa z wkładką. Ten znany na całym świecie, zdrowy fast food to świetna i niesztampowa opcja na rozgrzewkę i rozpoczęcie taneczno – zakrapianej imprezy do rana. Poniżej przepis na pikannty ramen z krewetkami, jajkiem i warzywami oraz na wyśmienite pozycje wieczoru.
Spis treści:
- Pikantny ramen z krewetkami, jajkiem i warzywami
- Pieczarki z pasztetem warzywnym i żurawiną
- Humus z batatem
- Tajski koktajl z krewetek
- Minitosty z serem
- Pomidorowa w szotach
- Kozi ser z figą i jabłkiem
- Deska serów
- Ciasto francuskie z owocami
- Daktyle w czekoladzie
Pikantny ramen z krewetkami, jajkiem i warzywami
Składniki (4 porcje):
1 litr bulionu z owoców morza 1 paczka makaronu do ramenu (100 g)
10 sztuk oczyszczonych krewetek
¼ szklanki kukurydzy z puszki
1 garść szpinaku ¼ szklanki groszku śnieżnego (z obciętymi końcówkami)
1 jajko na twardo, przekrojone na pół
1 łyżka azjatyckiego sosu z czosnku i chili
1 cebula dymka
drobno pokrojona ziarna sezamu i sos sojowy
garść świeżych grzybów shimeji lub shitake
Przygotowanie:
- Podgrzej na wysokiej patelni lub w garnku bulion z owoców morza (możesz zamienić go na warzywny lub drobiowy).
- Wrzuć kostkę specjalnego makaronu do ramenu i gotuj, aż zmięknie (ok. 1 minuty krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu).
- Dorzuć garść oczyszczonych grzybów. Dodaj krewetki i duś, aż się zaróżowią (ok. 1-2 minut).
- Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj pozostałe składniki, nie mieszając ich ze sobą. 5. Posyp danie grubo posiekaną dymką, sezamem (możesz go wcześniej uprażyć na suchej patelni - będzie bardziej aromatyczny) i dodaj do smaku sos sojowy oraz sos z czosnku i chili.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Cztery desery, które Ci nie zaszkodzą
Pieczarki z pasztetem warzywnym i żurawiną
Składniki (6-8 porcji):
50 g suszonej żurawiny
sok z 1 pomarańcz
24 duże pieczarki
1 łyżka oliwy
szczypta soli
100 g pestek granatu
Składniki na farsz:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 ugotowana marchew
1 ugotowana pietruszka
¼ ugotowanego selera (warzywa mogą być z rosołu)½ łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
⅓ łyżeczki kuminu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
25 g płatków owsianych, zmielonych
szczypta chili
Przygotowanie:
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 175 °C i zajmij się przygotowaniem żurawinowej glazury. Do garnka wsyp suszone owoce, wlej sok pomarańczowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i powoli gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i prze-ciśnięty przez praskę czosnek, aż nabiorą koloru i zmiękną. Ugotuj kaszę i warzywa w osolonej wodzie.
- Wszystkie składniki farszu zblenduj, dopraw i nadziej nim obrane pieczarki. Ułóż kapelusze na blasze z lekko natłuszczonym papierem i piecz 20-25 minut.
- Glazurę zblenduj na gładko i łyżeczką udekoruj wierzch każdej pieczarki. Dodaj pestki granatu i gotowe.
Humus z batatem
Warzywa na imprezie są genialne – nie dość, że cieszą oczy na stole, to jeszcze, dzięki błonnikowi, żaden z gości nie wyjdzie głodny. Szparagi, papryka, marchew, kalafior, seler naciowy, pomidorki cherry, ogórek, cykoria, rzodkiewka, bataty, pieczarki, kalarepa – te warzywa czują się świetnie w towarzystwie dipów i hummusów.
Składniki (2 porcje):
1 mały batat
1 puszka ciecierzycy (opłukanej)
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
¼ szklanki pasty tahini
2 łyżki soki z limonki
1 łyżeczka papryki
po ¼ łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Upiecz batata, aż zmięknie; obierz i wrzuć do miksera. Dodaj pozostałe składniki.
- Zmiksuj na gładko, dodając trochę wody, jeżeli hummus będzie zbyt gęsty.
Tajski koktajl z krewetek
Składniki (6 porcji):
350 g krewetek
3 łyżki słodkiego tajskiego sosu chili
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka startej skórki z limonki
1 szklanka drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
zielona sałata
orzeszki ziemne i płatki kokosa do dekoracji
Przygotowanie:
- Posiekaj 350 g obranych i ugotowanych krewetek. Wymieszaj je w misce z tajskim sosem chili, sokiem z limonki, startą skórką z limonki, szczypiorkiem, czerwoną cebulą, imbirem i pieprzem.
- Umyj i osusz liście sałaty i na każdy z nich nałóż krewetkowy koktajl.
- Udekoruj lekko uprażonymi i posiekanymi orzeszkami ziemnymi i płatkami kokosa.
Minitosty z serem
Składniki (8 porcji):
8 kromek tostowego pieczywa
2 łyżkami musztardy Dijon
8 plasterków sera
8 listków bazylii
Przygotowanie:
- Kromki tostowego pieczywa przekrój na pół, wysmaruj 2 łyżkami musztardy Dijon, włóż do środka po małym plasterku sera i po listku bazylii.
- Podpiecz na patelni z obu stron (1-2 min na stronę), aż chleb zbrązowieje
Pomidorowa w szotach
Składniki (8 porcji):
2 szklanki zupy pomidorowej na bulionie
sól i pieprz
szczypta cukru
słodka śmietanka 12%
bazylia
Przygotowanie:
- Zagotuj 2 szklanki zupy pomidorowej (do bulionu drobiowego lub warzywnego dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i zagotuj), wymieszaj z 2 łyżkami słodkiej śmietanki 12% i przykryj.
- Wlej zupę do 8 kieliszków, dodaj do wszystkich kilka kropel śmietanki i udekoruj bazylią.
Kozi ser z figą i jabłkiem
Składniki (10 porcji):
kromka chleba na zakwasie
2 świeże figi
150 g koziego sera
3 jabłka, obrane
1 łyżka cukru
szczypta rozmarynu
słoiczek słonego karmelu
posiekany koperek
6 czarnych oliwek
Przygotowanie:
- Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne, pokrój, wrzuć do garnka, posyp cukrem i podgotuj je, aż zmiękną. Następnie zblenduj je na puree.
- W kromkę chleba wetrzyj rozmaryn, posyp solą i pieprzem, skrop ją oliwą i podpiecz na patelni. Pokrój na 10 grzanek.
- Pokrój ser na 10 kawałków wielkości kęsa i lekko je podpiecz na złoty kolor.
- Teraz ułóż wieżyczkę: kęs sera, trochę jabłkowego puree, plasterek figi, ciut słonego karmelu, grzanka, posiekany koperek i plasterek oliwki.
Deska serów
Wygląda świetnie na stole, fantastycznie smakuje i przygotowuje się ją w dwie minuty. Zdecyduj się na trzy, góra cztery rodzaje sera, bo już więcej wpędzi gości w konfuzję i wszystko im się pomiesza. Miękkie pleśniowe w stylu brie lub camembert, niebieskie pleśniowe w rodzaju roquefort, twarde jak gruyere lub cheddar i ewentualnie jakieś kozie dla amatorów. Przy zakupach powinnaś liczyć ok. 15-30 g sera na gościa. Do serów świetnie pasują różnego rodzaju szynki, świeże gruszki, winogrona lub figi, ale też np. suszone morele. Sery nie kłócą się też z piklami i marynatami.
Ciasto francuskie z owocami
Składniki (8 porcji):
Na ciasto francuskie:
1 szklanka mąki pszennej
200 g zimnego masła
110 ml lodowatej wody
1 łyżeczka soli
Na ciasteczka:
szklanka ulubionych owoców (najlepiej sprawdzą się owoce jagodowe – np. borówki, truskawki, jeżyny, maliny, jagody, porzeczki, a także wiśnie, jabłka lub brzoskwinie)
1 jajko, rozkłócone
miód lub inne słodzidło (do smaku)
Przygotowanie:
- Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz wodę i połącz wszystkie składniki widelcem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Następnie możliwie szybko zagnieć ciasto ręką, by niepotrzebnie go nie ogrzewać.
- Gdy ciasto będzie dość elastyczne, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt. Stosunek długości jego boków powinien wynosić 3:1. Rozwałkowany placek złóż na 3 – krótszy bok powinien znajdować się przy środku, a pozostała część powinna przykryć część złożoną.
- Całość obróć o 90°, ponownie rozwałkuj na prostokąt, złóż i obróć. Tę czynność powtórz łącznie 5 razy, stale podsypując blat mąką, a następnie schłodź ciasto przez 30 minut. Możesz je także zamrozić i wykorzystać później.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 3 milimetry i podziel na kwadraty o 10-cm bokach. Krawędzie zawiń do środka, by ciasteczka zyskały okrągły kształt.
- W środek każdego ciastka wrzuć ulubione owoce i polej miodem. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Piecz przez 15 minut w 200 °C.
Daktyle w czekoladzie
Składniki:
daktyle(paczka)
zmielone migdały (paczka)
zmielony kokos (paczka)
gorzka czekolada (1-2 tabliczki)
Przygotowanie:
- Wypestkuj daktyle i obsyp je zmielonymi migdałami lub zmielonym kokosem.
- W garnuszku roztop kawałki czarnej czekolady.
- Zanurz w niej daktyle i odłóż do zastygnięcia (np. w lodówce).
ZOBACZ TEŻ: 4 proste desery bez cukru