Co zrobić na sylwestra do jedzenia? 10 przepisów

W tym roku Twoja kolej na zorganizowanie imprezy sylwestrowej? W dekoracjach nie pomożemy, ale w przygotowaniu pysznego i zaskakującego menu już tak. Zobacz nasze propozycje na danie główne sylwestrowe przekąski.

Przekąski na sylwestra fot. shutterstock.com

Po świątecznym obżarstwie i tradycyjnych smakach goście zapewne nie będą mieć ochoty na bigos czy pierog, ale na dzień dobry warto podać im coś ciepłego i nietradycyjnego. Nasza propozycja to ramen, czyli japońska zupa z wkładką. Ten znany na całym świecie, zdrowy fast food to świetna i niesztampowa opcja na rozgrzewkę i rozpoczęcie taneczno – zakrapianej imprezy do rana. Poniżej przepis na pikannty ramen z krewetkami, jajkiem i warzywami oraz na wyśmienite pozycje wieczoru.

Spis treści: 

  1. Pikantny ramen z krewetkami, jajkiem i warzywami
  2. Pieczarki z pasztetem warzywnym i żurawiną
  3. Humus z batatem
  4. Tajski koktajl z krewetek
  5. Minitosty z serem
  6. Pomidorowa w szotach
  7. Kozi ser z figą i jabłkiem
  8. Deska serów
  9. Ciasto francuskie z owocami
  10. Daktyle w czekoladzie

Pikantny ramen z krewetkami, jajkiem i warzywami

Składniki (4 porcje):

1 litr bulionu z owoców morza 1 paczka makaronu do ramenu (100 g)
10 sztuk oczyszczonych krewetek
¼ szklanki kukurydzy z puszki
1 garść szpinaku ¼ szklanki groszku śnieżnego (z obciętymi końcówkami)
1 jajko na twardo, przekrojone na pół
1 łyżka azjatyckiego sosu z czosnku i chili
1 cebula dymka
drobno pokrojona ziarna sezamu i sos sojowy
garść świeżych grzybów shimeji lub shitake

Przygotowanie:

  1. Podgrzej na wysokiej patelni lub w garnku bulion z owoców morza (możesz zamienić go na warzywny lub drobiowy).
  2. Wrzuć kostkę specjalnego makaronu do ramenu i gotuj, aż zmięknie (ok. 1 minuty krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu).
  3. Dorzuć garść oczyszczonych grzybów. Dodaj krewetki i duś, aż się zaróżowią (ok. 1-2 minut).
  4. Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj pozostałe składniki, nie mieszając ich ze sobą. 5. Posyp danie grubo posiekaną dymką, sezamem (możesz go wcześniej uprażyć na suchej patelni - będzie bardziej aromatyczny) i dodaj do smaku sos sojowy oraz sos z czosnku i chili.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Cztery desery, które Ci nie zaszkodzą

Pieczarki z pasztetem warzywnym i żurawiną

Składniki (6-8 porcji):

50 g suszonej żurawiny
sok z 1 pomarańcz
24 duże pieczarki
1 łyżka oliwy
szczypta soli
100 g pestek granatu

Składniki na farsz:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 ugotowana marchew
1 ugotowana pietruszka
¼ ugotowanego selera (warzywa mogą być z rosołu)½ łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
⅓ łyżeczki kuminu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
25 g płatków owsianych, zmielonych
szczypta chili

Przygotowanie:

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 175 °C i zajmij się przygotowaniem żurawinowej glazury. Do garnka wsyp suszone owoce, wlej sok pomarańczowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i powoli gotuj jeszcze przez 10 minut.
  2. Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i prze-ciśnięty przez praskę czosnek, aż nabiorą koloru i zmiękną. Ugotuj kaszę i warzywa w osolonej wodzie.
  3. Wszystkie składniki farszu zblenduj, dopraw i nadziej nim obrane pieczarki. Ułóż kapelusze na blasze z lekko natłuszczonym papierem i piecz 20-25 minut.
  4. Glazurę zblenduj na gładko i łyżeczką udekoruj wierzch każdej pieczarki. Dodaj pestki granatu i gotowe.

Humus z batatem

Warzywa na imprezie są genialne – nie dość, że cieszą oczy na stole, to jeszcze, dzięki błonnikowi, żaden z gości nie wyjdzie głodny. Szparagi, papryka, marchew, kalafior, seler naciowy, pomidorki cherry, ogórek, cykoria,  rzodkiewka, bataty, pieczarki, kalarepa – te warzywa czują się świetnie w towarzystwie dipów i hummusów.

Składniki (2 porcje):

1 mały batat
1 puszka ciecierzycy (opłukanej)
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
¼ szklanki pasty tahini
2 łyżki soki z limonki
1 łyżeczka papryki
po ¼ łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Upiecz batata, aż zmięknie; obierz i wrzuć do miksera. Dodaj pozostałe składniki.
  2. Zmiksuj na gładko, dodając trochę wody, jeżeli hummus będzie zbyt gęsty.

Tajski koktajl z krewetek

Składniki (6 porcji):

350 g krewetek
3 łyżki słodkiego tajskiego sosu chili
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka startej skórki z limonki
1 szklanka drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
zielona sałata
orzeszki ziemne i płatki kokosa do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Posiekaj 350 g obranych i ugotowanych krewetek. Wymieszaj je w misce z tajskim sosem chili, sokiem z limonki, startą skórką z limonki, szczypiorkiem, czerwoną cebulą, imbirem i pieprzem.
  2. Umyj i osusz liście sałaty i na każdy z nich nałóż krewetkowy koktajl.
  3. Udekoruj lekko uprażonymi i posiekanymi orzeszkami ziemnymi i płatkami kokosa.

Minitosty z serem

Składniki (8 porcji):
8 kromek tostowego pieczywa
2 łyżkami musztardy Dijon
8 plasterków sera
8 listków bazylii

Przygotowanie:

  1. Kromki tostowego pieczywa przekrój na pół, wysmaruj 2 łyżkami musztardy Dijon, włóż do środka po małym plasterku sera i po listku bazylii.
  2. Podpiecz na patelni z obu stron (1-2 min na stronę), aż chleb zbrązowieje

Pomidorowa w szotach

Składniki (8 porcji):

2 szklanki zupy pomidorowej na bulionie
sól i pieprz
szczypta cukru
słodka śmietanka 12%
bazylia

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 2 szklanki zupy pomidorowej (do bulionu drobiowego lub warzywnego dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i zagotuj), wymieszaj z 2 łyżkami słodkiej śmietanki 12% i przykryj.
  2. Wlej zupę do 8 kieliszków, dodaj do wszystkich kilka kropel śmietanki i udekoruj bazylią.

Kozi ser z figą i jabłkiem

Składniki (10 porcji):

kromka chleba na zakwasie
2 świeże figi
150 g koziego sera
3 jabłka, obrane
1 łyżka cukru
szczypta rozmarynu
słoiczek słonego karmelu
posiekany koperek
6 czarnych oliwek

Przygotowanie:

  1. Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne, pokrój, wrzuć do garnka, posyp cukrem i podgotuj je, aż zmiękną. Następnie zblenduj je na puree.
  2. W kromkę chleba wetrzyj rozmaryn, posyp solą i pieprzem, skrop ją oliwą i podpiecz na patelni. Pokrój na 10 grzanek.
  3. Pokrój ser na 10 kawałków wielkości kęsa i lekko je podpiecz na złoty kolor.
  4. Teraz ułóż wieżyczkę: kęs sera, trochę jabłkowego puree, plasterek figi, ciut słonego karmelu, grzanka, posiekany koperek i plasterek oliwki.

Deska serów

Wygląda świetnie na stole, fantastycznie smakuje i przygotowuje się ją w dwie minuty. Zdecyduj się na trzy, góra cztery rodzaje sera, bo już więcej wpędzi gości w konfuzję i wszystko im się pomiesza. Miękkie pleśniowe w stylu brie lub camembert, niebieskie pleśniowe w rodzaju roquefort, twarde jak gruyere lub cheddar i ewentualnie jakieś kozie dla amatorów. Przy zakupach powinnaś liczyć ok. 15-30 g sera na gościa. Do serów świetnie pasują różnego rodzaju szynki, świeże gruszki, winogrona lub figi, ale też np. suszone morele. Sery nie kłócą się też z piklami i marynatami.

Ciasto francuskie z owocami 

Składniki (8 porcji):

Na ciasto francuskie:
1 szklanka mąki pszennej
200 g zimnego masła
110 ml lodowatej wody
1 łyżeczka soli

Na ciasteczka:
szklanka ulubionych owoców (najlepiej sprawdzą się owoce jagodowe – np. borówki, truskawki, jeżyny, maliny, jagody, porzeczki, a także wiśnie, jabłka lub brzoskwinie)
1 jajko, rozkłócone
miód lub inne słodzidło (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz wodę i połącz wszystkie składniki widelcem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Następnie możliwie szybko zagnieć ciasto ręką, by niepotrzebnie go nie ogrzewać.
  2. Gdy ciasto będzie dość elastyczne, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt. Stosunek długości jego boków powinien wynosić 3:1. Rozwałkowany placek złóż na 3 – krótszy bok powinien znajdować się przy środku, a pozostała część powinna przykryć część złożoną.
  3. Całość obróć o 90°, ponownie rozwałkuj na prostokąt, złóż i obróć. Tę czynność powtórz łącznie 5 razy, stale podsypując blat mąką, a następnie schłodź ciasto przez 30 minut. Możesz je także zamrozić i wykorzystać później.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 3 milimetry i podziel na kwadraty o 10-cm bokach. Krawędzie zawiń do środka, by ciasteczka zyskały okrągły kształt.
  5. W środek każdego ciastka wrzuć ulubione owoce i polej miodem. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Piecz przez 15 minut w 200 °C.

Daktyle w czekoladzie

Składniki:

daktyle(paczka)
zmielone migdały (paczka)
zmielony kokos (paczka)
gorzka czekolada (1-2 tabliczki)

Przygotowanie:

  1. Wypestkuj daktyle i obsyp je zmielonymi migdałami lub zmielonym kokosem.
  2. W garnuszku roztop kawałki czarnej czekolady.
  3. Zanurz w niej daktyle i odłóż do zastygnięcia (np. w lodówce).

ZOBACZ TEŻ: 4 proste desery bez cukru

 

REKLAMA