To tylko fruktoza
Cukier owocowy często uważa się za bardziej szkodliwy od glukozy - ma mocniej sprzyjać otyłości, cukrzycy i podnosić poziom trójglicerydów. Przeczą temu wyniki metaanalizy z „The American Journal of Clinical Nutrition" podsumowującej 47 badań. To argument za tym, że – wbrew internetowym mądrościom – odchudzając się wcale nie musisz rezygnować z owoców. Naukowcy z Harvardu informują, że ich codzienna porcja dzięki wysokiej zawartości flawonoidów pomoże Ci pozbyć się niechcianych kilogramów.
SPRAWDŹ: Szkodliwe pestycydy - jak myć owoce i warzywa?
Bez pośpiechu
Nie sztuką jest schudnąć, sztuką jest potem utrzymać niską wagę (efekt jo-jo, ech...). Rozwiązaniem jest oczywiście stała zmiana stylu życia, ale to brzmi łatwo tylko w teorii. Wiemy, byłyśmy tam. Na szczęście do sukcesu mogą przybliżyć Cię również wskazówki naukowców z Drexel University w Filadelfi i, którzy przez 2 lata śledzili losy 183 odchudzających się osób.
Okazało się, że w grupie tych, którzy utrzymali niską wagę, było więcej osób tracących masę stabilnie, nawet jeśli powoli, niż takich, u których występowały wahania wagi. Wygląda więc na to, że opracowując strategię odchudzania, lepiej stawiać na pozytywistyczną pracę u podstaw niż na rewolucyjne uderzenie.
Zasady nie są po to, by je łamać
Chcesz zmierzyć ilość tkanki tłuszczowej w organizmie przy pomocy wagi działającej na zasadzie bioimpedancji elektrycznej? Aby wynik był możliwie dokładny, pamiętaj o kilku zasadach. Nie rób tego, kiedy jesteś odwodniona, np. po intensywnym treningu (powinno upłynąć od niego 12 h) albo po saunie. Nie wchodź na wagę w ciągu 3 h po obudzeniu się albo po obfitym posiłku..
Przed testem odwiedź łazienkę i pozbądź się z organizmu zbędnych płynów, a potem upewnij się, że waga stoi stabilnie na płaskiej powierzchni. W czasie testu ręce nie mogą dotykać tułowia, a nogi stykać się udami. Najlepiej wykonaj kilka pomiarów w możliwie takich samych warunkach i potem uśrednij wynik. A teraz idźcie i ważcie się wszystkie. Aha, i nie w czasie menstruacji!
Pamiętaj o rybie!
Kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby!) wspierają starania o szczupłą sylwetkę. University of Nottingham's School of Medicine informuje, że wspierają one rozwój dobrych bakterii jelitowych, niezbędnych m.in. do prawidłowego działania metabolizmu.
Sprawdź, ile ryb powinnaś jeść tygodniowo.
ZOBACZ TEŻ: 4 owoce i warzywa dla pięknej skóry
WH 11/2017
Komentarze