Choć może to być zaskakujące, owoc kiwi jest jadalny w całości – czyli razem z włochatą skórką, pod którą znajduje się najwięcej witaminy C i innych cennych antyoksydantów, które wzmacniają odporność oraz opóźniają procesy starzenia. Co więcej, wyjadając sam miąższ łyżeczką, pozbawiasz swój organizm połowy zawartego w całym owocu błonnika – sprzymierzeńca w walce o szczupłą sylwetkę.
Jeśli obawiasz się, że włoski nie przejdą Ci przez gardło, wyszoruj porządnie kiwi przed pokrojeniem na plasterki czy kawałki i dodaniem do owocowej sałatki. Dzięki temu skórka zyska delikatną teksturę zbliżoną w dotyku do brzoskwini. Możesz też zrobić całkiem gładkie smoothie – wtedy zupełnie nie poczujesz nieapetycznie wyglądającej skórki.
Przepis na nasze ulubione smoothie z kiwi
Składniki:
- 1 kiwi, plasterki
- 240 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- 4 garści szpinaku
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- 165 g mrożonego mango
- 1 banan, zamrożony w kawałkach
- 1/2 awokado, zamrożone
- 1/2 mango, pokrojone w kostki
- płatki kokosowe
- pyłek pszczeli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Zblenduj mleko, szpinak i proszek matcha do gładkości.
- Dodaj zamrożone mango, banana i awokado, znowu zblenduj. Dolej mleka, jeżeli smoothie jest zbyt gęste.
- Przelej do misek, udekoruj owocami, posyp płatkami kokosowymi i ewentualnie pyłkiem pszczelim.
Jeśli zostało Ci jeszcze trochę sproszkowanej herbaty, wypróbuj koniecznie któryś z 5 przepisów z użyciem matchy.