Mówi się, że pijąc latte i wcinając na śniadanie tosty awokado, millenialsi „przejadają” mieszkania. Temat podchwyciła nawet telewizja BBC, której udało się wyliczyć, ilu kromek trzeba sobie odmówić, by móc kupić mieszkanie o powierzchni 90 m2 (a przynajmniej uzbierać na wkład własny). Dla ciekawskich: w Londynie – 24 449, w Nowym Jorku – 12 135, a w Berlinie – 6968. My nie będziemy wyliczać Ci porcji tego zielonego, cudownie kremowego owocu. Podpowiemy Ci za to, jak przyrządzić awokado, by za każdym doceniać jego walory tak samo. A jeśli chodzi o oszczędzanie, na naszej stronie znajdziesz garść cennych porad.
Orecchiette z pesto z awokado
Orzeszki piniowe są świetnym, wegańskim źródłem żelaza. To właśnie ono przeciwdziała spadkom energii. W połączeniu z zawierającym zdrowe tłuszcze awokado zapewni power na kolejną wizytę na siłce.

Kcal |
609 |
Tłuszcz |
37 g |
Białko |
15 g |
Węgle |
59 g |
PORCJE |
4 |
Składniki:
- 2 pęczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 100 g orzeszków piniowych
- 2 awokado
- kapka oliwy
- 1 łyżka soku z limonki
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g semoliny
- 200 ml letniej wody
- skórka z cytryny
- 3 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plastry
Sposób przygotowania:
- Bazylię, czosnek i orzeszki zblenduj na pesto, następnie dodaj obrane awokado i zblenduj ponownie. Na koniec polej całość oliwą i sokiem z limonki. Przykryj gotowy sos i odstaw na później.
- W misce wymieszaj mąkę gryczaną z semoliną i utwórz na środku mały dołek. Powoli wlewaj w niego letnią wodę i mieszaj opuszkami palców. Gdy wlejesz całą wodę, zacznij ugniatać ciasto, aż będzie gładkie i zwarte. Następnie przykryj je i pozostaw na 30 minut.
- Odstane ciasto podziel na niewielkie kuleczki (wielkości końcówki kciuka). Każdą z nich rozpłaszcz przy użyciu płaskiej strony noża, przesuwając nim po kulce ułożonej na blacie w kierunku do siebie.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wymieszaj z pesto i posyp skórką z cytryny i rzodkiewką.
Kanapka z kimchi i awokado
Chyba nie musimy Cię przekonywać, że chrupiąca kromka z awokado zawsze jest dobrym pomysłem. W tym przypadku game changerem jest kwaśno-pikantne kimchi, które jest źródłem dobrych dla jelit bakterii.

Kcal |
748 |
Tłuszcz |
49 g |
Białko |
19 g |
Węgle |
63 g |
PORCJE |
4 |
Składniki:
- 2 awokado
- 2 jajka
- sól
- 100 g mąki
- 100 g płatków owsianych
- 3 łyżki startego parmezanu
- 200 g kimchi
- 8 łyżek majonezu
- olej
- 8 kromek chleba na zakwasie
- sałata
Sposób przygotowania:
- Awokado pokrój w podłużne plastry, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem, przykryj folią spożywczą i wsadź do zamrażarki.
- W międzyczasie rozkłóć w misce jajka z 1 łyżką wody i dopraw je solą. Do drugiej miski wsyp mąkę, a do trzeciej płatki owsiane z parmezanem.
- Zmrożone plastry awokado maczaj w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach. Ponownie ułóż je na blaszce i znowu wstaw do zamrażarki.
- Majonez wymieszaj z nadmiarem płynu z kimchi.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż zapanierowane awokado z obu stron. Każdy plaster odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Na kromce rozprowadź nieco kimchi majo, następnie ułóż usmażone awokado, kimchi, sałatę i drugą kromkę chleba.
SPRAWDŹ: Jakie pestki są szkodliwe i jak to jest z pestką z awokado? [Zapytaj WH]