Jeden składnik, cztery przepisy - awokado

Czujemy się w obowiązku wspomnieć o tym, że awokado bywa szkodliwe dla środowiska. Jeśli chcesz być fair wobec planety, kupuj awokado pochodzące z europejskich upraw.

Jeden składnik - awokado fot. Mitch Payne

Mówi się, że pijąc latte i wcinając na śniadanie tosty awokado, millenialsi „przejadają” mieszkania. Temat podchwyciła nawet telewizja BBC, której udało się wyliczyć, ilu kromek trzeba sobie odmówić, by móc kupić mieszkanie o powierzchni 90 m2 (a przynajmniej uzbierać na wkład własny). Dla ciekawskich: w Londynie – 24 449, w Nowym Jorku – 12 135, a w Berlinie – 6968. My nie będziemy wyliczać Ci porcji tego zielonego, cudownie kremowego owocu. Podpowiemy Ci za to, jak przyrządzić awokado, by za każdym doceniać jego walory tak samo. A jeśli chodzi o oszczędzanie, na naszej stronie znajdziesz garść cennych porad.

REKLAMA

Orecchiette z pesto z awokado

Orzeszki piniowe są świetnym, wegańskim źródłem żelaza. To właśnie ono przeciwdziała spadkom energii. W połączeniu z zawierającym zdrowe tłuszcze awokado zapewni power na kolejną wizytę na siłce.

Jeden składnik - awokadofot. Mitch Payne

Kcal

609

Tłuszcz

37 g

Białko

15 g

Węgle

59 g

PORCJE

4

Składniki:

  • 2 pęczki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 2 awokado
  • kapka oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g semoliny
  • 200 ml letniej wody
  • skórka z cytryny
  • 3 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plastry

Sposób przygotowania: 

  1. Bazylię, czosnek i orzeszki zblenduj na pesto, następnie dodaj obrane awokado i zblenduj ponownie. Na koniec polej całość oliwą i sokiem z limonki. Przykryj gotowy sos i odstaw na później.
  2. W misce wymieszaj mąkę gryczaną z semoliną i utwórz na środku mały dołek. Powoli wlewaj w niego letnią wodę i mieszaj opuszkami palców. Gdy wlejesz całą wodę, zacznij ugniatać ciasto, aż będzie gładkie i zwarte. Następnie przykryj je i pozostaw na 30 minut.
  3. Odstane ciasto podziel na niewielkie kuleczki (wielkości końcówki kciuka). Każdą z nich rozpłaszcz przy użyciu płaskiej strony noża, przesuwając nim po kulce ułożonej na blacie w kierunku do siebie.
  4. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wymieszaj z pesto i posyp skórką z cytryny i rzodkiewką.

Kanapka z kimchi i awokado

Chyba nie musimy Cię przekonywać, że chrupiąca kromka z awokado zawsze jest dobrym pomysłem. W tym przypadku game changerem jest kwaśno-pikantne kimchi, które jest źródłem dobrych dla jelit bakterii.

Jeden składnik - awokadofot. Mitch Payne

Kcal

748

Tłuszcz

49 g

Białko

19 g

Węgle

63 g

PORCJE

4

Składniki: 

  • 2 awokado
  • 2 jajka
  • sól
  • 100 g mąki
  • 100 g płatków owsianych
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 200 g kimchi
  • 8 łyżek majonezu
  • olej
  • 8 kromek chleba na zakwasie
  • sałata

Sposób przygotowania: 

  1. Awokado pokrój w podłużne plastry, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem, przykryj folią spożywczą i wsadź do zamrażarki.
  2. W międzyczasie rozkłóć w misce jajka z 1 łyżką wody i dopraw je solą. Do drugiej miski wsyp mąkę, a do trzeciej płatki owsiane z parmezanem.
  3. Zmrożone plastry awokado maczaj w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach. Ponownie ułóż je na blaszce i znowu wstaw do zamrażarki.
  4. Majonez wymieszaj z nadmiarem płynu z kimchi.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż zapanierowane awokado z obu stron. Każdy plaster odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Na kromce rozprowadź nieco kimchi majo, następnie ułóż usmażone awokado, kimchi, sałatę i drugą kromkę chleba.

SPRAWDŹ: Jakie pestki są szkodliwe i jak to jest z pestką z awokado? [Zapytaj WH]

REKLAMA

REKLAMA

Czekoladowe kulki mocy 

Cytryna nie tylko przełamuje słodki i nieco mdły smak kulek, ale dostarcza również witaminę C oraz flawonoidy, które pomagają obniżać ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu LDL.

Jeden składnik - awokadofot. Mitch Payne

Kcal

70

Tłuszcz

6 g

Białko

0,6 g

Węgle

5 g

PORCJE

12

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok i skórka z 1⁄2 cytryny
  • 85 g czekoladowych dropsów, wegańskich
  • 1⁄2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 50 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Kulki najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Awokado przekrój na pół i wydrąż cały miąższ. Zblenduj go dokładnie z sokiem z cytryny.
  2. Dropsy czekoladowe posiekaj na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodaj zblendowane awokado, ekstrakt waniliowy oraz sól i wymieszaj do połączenia. Całość przełóż do miski i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Ze schłodzonej masy zrób niewielkiej wielkości kulki. Roluj je w dłoniach (niezbyt długo, by zbytnio ich nie ogrzać). W miseczce połącz wiórki kokosowe ze skórką z cytryny. W powstałej mieszance porządnie obtocz każdą kulkę.
  4. Obtoczone kulki ułóż na talerzu i ponownie wstaw do lodówki, tym razem na mniej więcej pół godziny.

Gryczane naleśniki z awokado

Mąka gryczana jest świetną alternatywą dla osób wykluczających gluten, ale docenią ją również ci, którzy nie stroną od pszenicy. Gryka jest bowiem bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu syci na długo.

Jeden składnik - awokadofot. Mitch Payne

Kcal

509

Tłuszcz

34 g

Białko

11 g

Węgle

36 g

PORCJE

4

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400 ml mleka kokosowego (z kartonu, nie z puszki)
  • 200 g mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • olej kokosowy
  • wiórki kokosowe i ziarenka granatu, do posypania 

Na mus z awokado:

  • 1 awokado
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1⁄2 limonki
  • 75 ml śmietanki kokosowej
  • 75 g oleju kokosowego

Sposób przygotowania: 

  1. By przygotować naleśniki, wymieszaj w misce wszystkie składniki mokre, a nastepnie połącz je z suchymi. Ciasto powinno być raczej płynne; jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej mleka.
  2. W blenderze zmiksuj dokładnie wszystkie składniki na mus z awokado. Gotowy mus wstaw do lodówki na czas smażenia naleśników.
  3. Patelnię (najlepiej taką do smażenia naleśników) ustaw na średnim ogniu i posmaruj niewielką ilością oleju. Ciasto rozprowadzaj cienką, równomierną warstwą na patelni i smaż krótko z obu stron. Gotowe naleśniki przekładaj na talerz.
  4. Każdego naleśnika posmaruj musem z awokado, posyp wiórkami kokosa oraz pestkami granatu i składaj w trójkąty.

ZOBACZ TEŻ: 4 proste przepisy na dania z tahini

Zobacz również:
Legginsy do ćwiczeń w trakcie menstruacji to kolejny element kampanii adidas Watch Us Move, która wspiera kobiety w sporcie.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA