Jarmuż: właściwości

Na naszą listę superfoods trafia piękny i jakże pożywny jarmuż, który nie tylko chętnie wykorzystujemy jako ozdobny dodatek do ulubionych potraw, ale także jako główny składnik przeróżnych dań i przekąsek. Sprawdź, jakie właściwości ma kuzyn brokuła i kapusty, znany jako jarmuż. 

Jarmuż fot. shutterstock.com
  1. Jak wygląda jarmuż?
  2. Jarmuż - wartości odżywcze
  3. Jarmuż – właściwości
  4. Jarmuż – przeciwwskazania
  5. Co zrobić z jarmużu?
  6. Jak smakuje jarmuż?
  7. Jak przechowywać jarmuż?

Jak wygląda jarmuż?

Najpopularniejszą odmianą jarmużu w Polsce jest jarmuż kędzierzawy, którego cechą charakterystyczną są potargane/kędzierzawe liście i ich zielona barwa. W zależności od rodzaju jarmuż może mieć różne formy liści, a także inny kolor np. fioletowozielony lub fioletowobrązowy. Ale czym w ogóle jest jarmuż? Spieszymy z odpowiedzią.

REKLAMA

Jarmuż to pełna witamin i minerałów odmiana kapusty, przez niektórych nazywany „królem zieleniny”, ponieważ ma wiele prozdrowotnych właściwości, a w dodatku może być wykorzystywany na wiele sposobów. Uwielbiany w średniowieczu, od pewnego czasu powraca również na polskie stoły. Ceniony jest przede wszystkim przez sportowców i fanów zdrowego stylu życia. Mamy nadzieję, że jeśli jeszcze nie masz go w swoim ogrodzie czy w lodówce, to po przeczytaniu tego artykułu szybko wprowadzisz go do codziennego jadłospisu.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegańską lasagne

Jarmuż - wartości odżywcze

Wartości odżywcze surowego jarmużu w 100 g

Wartość energetyczna

49 kcal

 

Białko ogółem

3,3 g

Tłuszcz

0,7 g

Węglowodany

2,3 g

Błonnik

3,8 g

Witamina A

9990 IU

Witamina B6

0,27 mg

Witamina C

120 mg

Ryboflawina

0,13 mg

Niacyna

1 mg

Witamina K

704 µg

Kwas foliowy

141 µg

Potas

491 mg

Wapń

150 mg

Magnez

47 mg

Żelazo

1,5 mg

Cynk

0,56 mg

Fosfor

92 mg

Sód

38 mg

 

Jarmuż – właściwości

Jarmuż na odchudzanie

Jarmuż jest niskokalorycznym (49 kcal w 100g), ale pełnym składników odżywczych warzywem, dlatego polecany jest osobom stosującym dietę odchudzającą, jako odżywczy dodatek do potraw.

Antynowotworowe działanie jarmużu

Badania pokazują, że spożywanie karotenoidów (w jarmużu znajdują się: beta-karoten, luteina, zeaksantyna) może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej, krtani, czy pęcherza moczowego. Ponadto, regularne spożywanie jarmużu bogatego w witaminę K może skutkować zmniejszonym ryzykiem pojawienia się raka piersi, wątroby, nowotworu pęcherzyka żółciowego, a także okrężnicy.

Jarmuż a układ sercowo-naczyniowy

Uregulowane ciśnienie krwi, udrożnione i wzmocnione naczynia krwionośne, a także zmniejszone ryzyko wystąpienia miażdżycy (ograniczone utlenianie złego cholesterolu LDL), a to wszystko za sprawą niepozornego warzywa o pofałdowanych liściach, które jest bogatym źródłem potasu, wapnia i wielu witamin, w tym bardzo istotniej dla układu sercowo-naczyniowego witaminy C.

Jarmuż na nerwy i odporność

Porządną dawkę witaminy C, wspomagającą układ odpornościowy, mogą dostarczyć Ci papryka, natka pietruszki, owoce cytrusowe, ale również jarmuż. Warzywo z rodziny warzyw kapustnych bogate jest także w witaminę B, bez której układ nerwowy człowieka nie mógłby prawidłowo funkcjonować.

Jarmuż na wrzody

Jeśli spożywasz jarmuż regularnie, nie musisz martwić się o pojawienie się w Twoim przypadku wrzodów żołądka czy dwunastnicy. Zawarty w jarmużu sulforafan zwalcza bakterie (Helicobacter pylori) wywołujące tego rodzaju schorzenia.

Jarmuż na wzrok

Jak wiadomo, żeby uniknąć pogorszenia się wzroku, należy sięgać po witaminę A, która wytwarzana jest z beta-karotenu, którego źródłem jest między innymi jarmuż. Tym samym możemy uniknąć tzw. kurzej ślepoty, czyli problemów z widzeniem o zmierzchu. O zdrowie naszych oczu, a przede wszystkim o ochronę siatkówki przed wolnymi rodnikami, zadbają także obecne w nim antyoksydanty (luteina i zeaksantyna), które są także głównymi składnikami plamki żółtej (obszaru na dnie oka).

Jarmuż na obfite miesiączki

Zawarta w jarmużu witamina K wspomaga regulację nadmiernego krwawienia podczas miesiączki – jej niedobór może skutkować słabym krzepnięciem krwi. Z tego względu regularne spożywanie jarmużu może wpływać także na przyspieszenie gojenia się ran.

Jarmuż a ciąża

Jarmuż polecany jest wszystkim, ale szczególnie kobietom w ciąży, ponieważ w tym czasie szczególnie ważne jest dostarczenie organizmowi zróżnicowanych składników odżywczych.

Jarmuż – przeciwwskazania

Mimo że jarmuż jest niezwykle bogatym w składniki odżywcze produktem, nie każdy powinien spożywać go w surowej formie. Przede wszystkim nie jest polecany osobom z chorobami tarczycy (podobnie jak inne warzywa kapustne), ponieważ dostarcza sporo związków chemicznych (zwanych goitrogenami), które mogą prowadzić do obniżenia stężenia jodu w organizmie, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania hormonów tarczycy. Niekorzystne działanie goitrogenów można obniżyć poprzez gotowanie lub inną obróbkę termiczną, ponieważ te ulatniają się pod wpływem wysokich temperatur. Jarmuż nie jest także wskazany do spożywania przy kamicy nerkowej, ponieważ podobnie jak szpinak, buraki, czy rabarbar zawiera szczawiany. Pamiętaj też, że kuzyn brukselki może powodować wzdęcia.

Co zrobić z jarmużu?

Jarmuż dostarczy Ci najwięcej składników odżywczych w surowej postaci lub gotowany na parze przez nie dłużej niż 4 minuty. Możesz go dodawać do wielu dań lub tworzyć potrawy na bazie tego warzywa. Przygotowałyśmy dla Ciebie kilka kulinarnych inspiracji z wykorzystaniem jarmużu.

  • Sałatka z jarmużem (jak dodatek lub zamiast sałaty)
  • Pieczone chipsy z jarmużu
  • Zielone smoothie z jarmużem
  • Sok z jarmużu
  • Zupa krem z jarmużu
  • Pesto z jarmużu
  • Omlet z jarmużem
  • Pizza z jarmużem

Pamiętaj, aby dokładnie umyć każdy liść. Jarmuż bardzo szybko chłonie pestycydy, dlatego musisz być ostrożna, jeśli zakupione przez Ciebie w pobliskim sklepie warzywo nie pochodzi z ekologicznych upraw – prawdopodobnie było pryskane.

REKLAMA

REKLAMA

Jak smakuje jarmuż?

Smak jarmużu przypomina trochę smak innych warzyw kapustnych, wyczuwalna jest w nim lekka gorycz, czasami może być nieco ostry. Im młodsze liście tym smak jest delikatniejszy.

Jak przechowywać jarmuż?

Przechowywanie jarmużu wcale nie jest trudne. Musisz jednak pamiętać, że świeży jest najlepszy, a z czasem może stawać się coraz bardziej gorzki. Jarmuż na nieco dłużej utrzyma swoje właściwości, jeśli przed wsadzeniem do lodówki włożysz go do woreczka lub specjalnego pojemnika na żywność (nie powinien być szczelnie zamknięty). Jarmuż możesz także mrozić, najlepiej w postaci całych liści, które wcześniej dokładnie umyjesz i osuszysz. 

ZOBACZ TEŻ: Najgorsze jedzenie. Tych produktów lepiej unikać

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA