[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ
6



OCEŃ
5.0

Jarmuż: przepisy na cały dzień

W sałatach? Jasne. W smoothie? Oczywiście. Chrupiące czipsy? Mój Boże, tak! Gdyby zdrowie miało tytuł szlachecki, byłoby herbu Jarmuż, to pewne. Teraz przepisy na szlachetne zdrowie. I smak.

jarmuż menu fot. Agata Pec przy Hearst Studios

Śniadanie

Frittata z jarmużem, batatami i serem feta

 

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g batatów, obranych i pokrojonych w kostki 1-cm
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 60 g jarmużu
  • 70 g fety
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • bazylia, do przybrania

SPOSÓB

  1. Rozgrzej oliwę na patelni z grubym dnem, wrzuć kostki batatów i smaż 5-7 minut, aż zmiękną. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Odetnij zdrewniałe łodygi, a same liście drobno posiekaj. Wrzuć jarmuż do batatów i podsmażaj 2 minuty.
  3. Przełóż zawartość patelni do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i posyp pokruszoną fetą.
  4. Rozmieszaj jaja, dopraw i wylej na bataty z jarmużem. Delikatnie przewracaj łopatką, żeby wszystko się połączyło.
  5. Piecz 20-25 minut w 200 °C, aż jaja się zetną, a frittata zezłoci. Wyjmij i wystudź zanim pokroisz na porcje.

kcal:270 tłuszcze nasycone:5,8 g cukier:4,1 g porcje:4

REKLAMA

jarmuż menu fot. Agata Pec przy Hearst Studios

Lunch

Sałata z jarmużem, radicchio i jęczmieniem perłowym

SKŁADNIKI:

  • 100 g jęczmienia perłowego
  • 2 garści jarmużu baby
  • sok z 1 cytryny
  • 1 główka sałaty radicchio
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • 1 jabłko, pokrojone w słupki
  • 30 g orzechów pekan, uprażonych

SPOSÓB

  1. W garnku przykryj jęczmień zimną wodą i gotuj na małym ogniu 25-30 min. Odsącz i przelej zimną wodą. Odstaw. 
  2. Jarmuż przełóż do miski i wymieszaj z połową soku z cytryny. Odstaw i zajmij się resztą sałaty.
  3. Większe liście radicchio przekrój na pół. Do miski z jarmużem dodaj ugotowany jęczmień i radicchio, wlej oliwę, sok z pomarańczy, miód, resztę soku cytrynowego i dopraw solą z pieprzem. Dobrze wszystko wymieszaj, dorzuć na koniec jabłko w słupkach i uprażone orzechy pekan.

kcal:620 tłuszcze nasycone:5,5 g cukier:11,5 g porcje:2


jarmuż menu fot. Agata Pec przy Hearst Studios

Przekąska

Jarmuż z głębokiego tłuszczu z ogórkowym dressingiem

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 2 szalotki, posiekane
  • 30 g jarmużu
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól i pieprz
  • 400 ml oleju

SOS:

  • ½ ogórka
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka posiekanej mięty

SPOSÓB:

  1. W misce wymieszaj jajka, szalotki, mąkę, płatki chili, kumin, sól i pieprz. Masz konsystencję ciasta? Dobrze.
  2. Rozgrzej olej w garnku na średnim ogniu. Proceduj ostrożnie, bo gorący olej na skórze to masakra.
  3. Łyżką nabierz ciasto wielkości – mniej więcej – piłki do golfa i delikatnie włóż do oleju. Smaż na złotobrązowy kolor, wyjmij i połóż na papierowym ręczniku. Powtarzaj, aż ciasto się skończy.
  4. Drobno posiekaj ogórka, wyłóż go na sito i posól. Odczekaj kilka minut, odciśnij wodę i przełóż ogórka do miski. Dodaj jogurt, sok z cytryny, posiekaną miętę i wymieszaj. Podawaj jako dip.

kcal:130 tłuszcze nasycone:1,2 g cukier:2,1 g porcje:6-8


jarmuż menu fot. Agata Pec przy Hearst Studios

Kolacja

Gnocchi z kiełbasą, jarmużem i migdałowym pesto

SKŁADNIKI:

  • 2 białe, surowe kiełbasy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szalotki, posiekane
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kopru włoskiego
  • sól i pieprz
  • 100 ml białego wina
  • duża garść jarmużu, bez łodyg, liście poszarpane
  • 500 g gnocchi
  • natka pietruszki, posiekana 

PESTO:

  • 4 liście jarmużu
  • 1 łyżka migdałów
  • 50 g parmezanu
  • ½ ząbka czosnku
  • 100 ml oleju
  • sok z ½ cytryny

SPOSÓB

  1. Zrób pesto, blendując jarmuż, posiekane migdały, parmezan i czosnek. Dodaj oliwę i sok z cytryny, dopraw.
  2. Podsmaż kiełbaski razem z szalotką, aż zbrązowieją. Rozdrobnij je widelcem na patelni, dodaj zmiażdżony czosnek, ziarna kopru i smaż jeszcze minutę. Wlej wino i gotuj, aż odparuje. Na koniec dorzuć liście jarmużu.
  3. Ugotuj gnocchi, odcedź i dołóż na patelnię z mięsem. Dodaj 2 łyżki pesto, wymieszaj i podawaj.

kcal:720 tłuszcze nasycone:10,5 g cukier:2,6 g porcje:4


Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij