Dlaczego warto jeść jarmuż?
Ta roślina to najlepszy przyjaciel człowieka. Jarmuż - kuzyn brokuła, kalafiora i brukselki. Jedna szklanka jarmużu ma tylko 35 kilokalorii. „Jest bogaty w witaminy C i K, a także przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten” – zachwala Lauren Manganiello, amerykańska dietetyczka. Zawarte w jarmużu składniki odżywcze chronią Twój organizm przed wieloma chorobami, w tym przed niektórymi nowotworami. Przy okazji poprawią też Twoje samopoczucie.
Uwielbiasz dodawać go do swoich potraw? Bardzo dobrze. Ale pewnie nigdy nie zastanawiałaś się, czy objadanie się jarmużem może mieć szkodliwe skutki uboczne?
Odpowiednia ilość
Kilka lat temu pojawiły się spekulacje na temat trujących właściwości jarmużu. Okazało się, że liście tego warzywa mają skłonność do kumulowania toksycznych dla organizmu metali ciężkich, np. ołowiu i talu. Nie wpadaj jednak w panikę. Według badań przeprowadzonych w 2008, musiałabyś zjeść 68 kg jarmużu, żeby dostarczyć sobie toksyczną dawkę ołowiu.
O ile więc nie żywisz się wyłącznie jarmużem, ryzyko, że Ci zaszkodzi jest tak małe, że nie ma sensu rezygnować z jego zdrowotnych właściwości. Zatem dziś polecamy sałatkę z jarmużem. Jedz śmiało.