[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Jakiego łososia kupować? [opinia eksperta]

Łosoś to zdrowa ryba zawierająca potężną dawkę kwasów omega-3. O tym wiesz już od dawna. Nie wiesz jedynie, którego łososia wrzucić do koszyka. Pacyficznego, norweskiego czy hodowlanego?

łosoś fot. shutterstock.com

Na pytanie naszej Czytelniczki odpowiada ekspert WH – dietetyczka Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej Hälsa.

Którego łososia powinnam jeść? Pacyficznego, norweskiego czy hodowlanego?

Jeśli uważnie rozejrzysz się w sklepie, dostaniesz jeszcze większego zawrotu głowy. W końcu na półkach możesz znaleźć także łososia irlandzkiego, szkockiego czy z Alaski. Jednak, jak ocenia WWF, w polskich sklepach pojawiają się tak naprawdę trzy rodzaje łososi: bałtycki, norweski (hodowlany) oraz pacyficzny.

„Żółte mięso łososia bałtyckiego jest niewątpliwie smaczne i zdrowe, jednak odradzam jego kupowanie, bo to gatunek zagrożony wyginięciem” – mówi Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej hälsa. Z tych dwóch, które zostały, zdecydowanie lepiej wybrać łososia pacyficznego. „Jego mięso ma w sobie zdecydowanie mniejszą ilość dioksyn niż karmiony paszą łosoś norweski” – tłumaczy Łańcuchowska.

Nie wspominając już o wyższej zawartości kwasów omega-3 w przypadku łososia żyjącego w naturalnych łowiskach. Problemem jest jego wyższa cena. Dlatego jeśli będziesz polować na okazje, zwróć szczególną uwagę na to, co producenci piszą małym druczkiem, aby po powrocie do domu nie okazało się, że zamiast dziko żyjącego łososia kupiłaś tego hodowlanego.

Uwaga: Jeśli masz do nas jakąś sprawę lub chcesz nas o coś zapytać, zajrzyj na oficjalny profil Women’s Health Polska na Facebooku. Żadnej wiadomości nie zostawiamy bez odpowiedzi, a na najciekawsze pytania odpowiadamy na łamach papierowego wydania WH.

Lubisz ryby? Wypróbuj jeden z naszych przepisów na dania z ryb i owoców morza. Przy okazji dowiedz się, ile ryby tygodniowo powinnaś jeść. Na sam koniec przyda się patent na pozbycie się zapachu ryby po smażeniu.

WH 06/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij