[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Jaki miód wybrać? [najzdrowsze rodzaje]

Polskie miody to odpowiedniki czekolady Majów i Azteków, przy których nikt nie wie, czy są bardziej zdrowe czy bardziej smaczne.

Wszyscy znają rzepakowe, spadziowe czy wielokwiatowe miody, po które sięga się w supermarketach, ale my otwieramy spiżarkę dla koneserek. Trzeba troszkę poszperać, by je dostać, jednak odwdzięczą się z nawiązką, bo to prawdziwe Miody+. Szukajcie, a znajdziecie.

Szałwia lekarska

Tę pannę znają wszyscy – jak nie z kuchni, to z półki z kosmetykami w łazience lub z apteczki. Ma śródziemnomorski rodowód, ale rośnie u nas już od wieków i nie przypadkiem w polskiej nazwie ma dodatek „lekarska”. Miód w kolorze złotym, o wielkim bukiecie smakowo-zapachowym.

Miód szałwiowy

Ma działanie uspokajające i wyciszające, ale oprócz tego badania kliniczne pokazują, że jest skuteczny przy problemach żołądkowych i wszelkich schorzeniach układu trawiennego. A w infekcjach działa wykrztuśnie i antyseptycznie.

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na dania z truskawkami 

Facelia błękitna

Jest wyjątkowo miododajna i choć ma wiele odmian w Polsce, króluje ta z niebiesko-fi oletową barwą. Miód z niej powstały ma bardzo jasny kolor o żółtawym, czasem zielonkawym odcieniu, a po skrystalizowaniu wręcz biały. Smak delikatny, minimalnie kwaskowaty, o kwiatowym aromacie.

Miód faceliowy

Bogaty w żelazo i magnez, które zadbają o naszą kondycję; dodatkowo silnie wspomaga odporność i ma działanie bakteriobójcze. Idealny przy chorobach dróg oddechowych (także astmie!), ale i kłopotach z żołądkiem lub wątrobą.

Malina

Kwiaty malin pojawiają się dwa razy do roku przez trzy tygodnie, więc miód z nich trudno napotkać w supermarketach. To rarytas i trzeba go szukać u lokalnych pszczelarzy. Ma jasny, złocisty kolor, a po krystalizacji śnieżnobiały i malinowy (słodko-kwaskowaty) smak oraz zapach.

Miód malinowy

Stymuluje produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, poprawia krążenie i obniża ciśnienie. Oczywiście jest świetny podczas przeziębień i infekcji: działa napotnie i przeciwgorączkowo. Jak maliny, tylko lepiej. Szukajcie, bo warto!

Nostrzyk lekarski

W Polsce występuje 8 gatunków nostrzyka i choć nie wszyscy o nim słyszeli, to spotkali na pewno. Pszczoły najbardziej lubią białą odmianę i robią z niej słodki, nieco kwaskowaty miód o lekko waniliowym aromacie. Miód nostrzykowy ma złoty lub bursztynowy kolor, który po skrystalizowaniu zjaśnieje nawet do żółtego.

REKLAMA

REKLAMA

Miód nostrzykowy

Ze względu na zawartość kumaryny (substancji obniżającej ciśnienie) zaleca się jadanie go przy chorobach układu krwionośnego, miażdżycy i kłopotach z sercem. Ma właściwości przeciwkrzepliwe, działa uspokajająco i nasennie, więc korzysta się z jego mocy przy bezsenności, zmianach klimakteryjnych, migrenach i dolegliwościach nerwowych. Wisienką na torcie jest działanie bakteriobójcze, łagodzące podrażnienia jamy ustnej.

ZOBACZ TEŻ: Miód i pieprz czarny: 3 przepisy na obiad

Nawłoć pospolita

Potocznie znana jako złotnik lub mimoza, jest rośliną pospolitą, ale już miód z niej jest trudniej dostępny. Między innymi dlatego, że część jego zbioru pszczelarze zostawiają jako pokarm dla pszczół na zimę. W stanie płynnym jest jasnożółty i świetnie się rozsmarowuje na pieczywie. Smak słodki z kwaśno-gorzkawą nutą.

Miód nawłociowy

To cała apteka zamknięta w słoiku. Działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, uszczelnia naczynia krwionośne i korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi. Ze względu na obecność saponin i fl awonoidów działa bakteriobójczo i moczopędnie, a jadany systematycznie wspomaga leczenie stawów. Nawłoć znana jest ze swoich zdolności odtruwających i oczywiście miód zachowuje te wszystkie zalety, oczyszczając nasz organizm z toksyn.

Mniszek lekarski

Jest bardziej rozpoznawalny jako mlecz lub dmuchawiec, więc to stary znajomy z łąk i trawników. Tymczasem, mimo powszechności rośliny, za miodem trzeba się nabiegać po sklepach. Ma jasnożółtą lub pomarańczową barwę, bardzo słodki smak (zależy to od regionu pozyskania miodu) i szybko się krystalizuje.

Miód mniszkowy

Zwany jest także miodem majowym, bo właśnie wtedy mlecze kwitną. Białka, cholina, karotenoidy, fosfor, potas, żelazo, mangan, witaminy B2 i C – czego w tym miodzie nie ma! Wspomaga pracę wątroby, nerek i układu moczowego, trawienie, przyspiesza gojenie się ran i podnosi odporność (w kuracjach antybiotykowych działa osłonowo) oraz zmniejsza objawy ogólnego psychofi zycznego zmęczenia. I na wszystko ma papiery od naukowców!

Manuka

Krzewy manuka rosną w Nowej Zelandii i w południowo-wschodniej Australii, ale za wzorcowe miody uważane są tylko te nowozelandzkie. Oryginalny miód manuka ma ciemnobrązową barwę, gęstą, gładką konsystencję i smak określany jako mineralny, z lekko ziemistą nutą.

Miód manuka

Methylglyoxal – to słowo warto zapamiętać, bo jest kluczowe dla właściwości zdrowotnych (a także ceny, psiakość!) tego miodu. Aktywny składnik, oznaczany jako MGO, występuje we wszystkich miodach i tworzy ich zdrowotną potęgę. Jego stężenie wynosi do 10 mg/kg, tymczasem w miodzie manuka znajdziemy od 100 do 1000 mg w kilogramie! Nie da się wyliczyć, na co dobroczynnie działa, bo działa na wszystko i w zasadzie powinni go refundować. Niebywały cud natury

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij