Wszyscy znają rzepakowe, spadziowe czy wielokwiatowe miody, po które sięga się w supermarketach, ale my otwieramy spiżarkę dla koneserek. Trzeba troszkę poszperać, by je dostać, jednak odwdzięczą się z nawiązką, bo to prawdziwe Miody+. Szukajcie, a znajdziecie.
Szałwia lekarska
Tę pannę znają wszyscy – jak nie z kuchni, to z półki z kosmetykami w łazience lub z apteczki. Ma śródziemnomorski rodowód, ale rośnie u nas już od wieków i nie przypadkiem w polskiej nazwie ma dodatek „lekarska”. Miód w kolorze złotym, o wielkim bukiecie smakowo-zapachowym.
Miód szałwiowy
Ma działanie uspokajające i wyciszające, ale oprócz tego badania kliniczne pokazują, że jest skuteczny przy problemach żołądkowych i wszelkich schorzeniach układu trawiennego. A w infekcjach działa wykrztuśnie i antyseptycznie.
ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na dania z truskawkami
Facelia błękitna
Jest wyjątkowo miododajna i choć ma wiele odmian w Polsce, króluje ta z niebiesko-fi oletową barwą. Miód z niej powstały ma bardzo jasny kolor o żółtawym, czasem zielonkawym odcieniu, a po skrystalizowaniu wręcz biały. Smak delikatny, minimalnie kwaskowaty, o kwiatowym aromacie.
Miód faceliowy
Bogaty w żelazo i magnez, które zadbają o naszą kondycję; dodatkowo silnie wspomaga odporność i ma działanie bakteriobójcze. Idealny przy chorobach dróg oddechowych (także astmie!), ale i kłopotach z żołądkiem lub wątrobą.
Malina
Kwiaty malin pojawiają się dwa razy do roku przez trzy tygodnie, więc miód z nich trudno napotkać w supermarketach. To rarytas i trzeba go szukać u lokalnych pszczelarzy. Ma jasny, złocisty kolor, a po krystalizacji śnieżnobiały i malinowy (słodko-kwaskowaty) smak oraz zapach.
Miód malinowy
Stymuluje produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, poprawia krążenie i obniża ciśnienie. Oczywiście jest świetny podczas przeziębień i infekcji: działa napotnie i przeciwgorączkowo. Jak maliny, tylko lepiej. Szukajcie, bo warto!
Nostrzyk lekarski
W Polsce występuje 8 gatunków nostrzyka i choć nie wszyscy o nim słyszeli, to spotkali na pewno. Pszczoły najbardziej lubią białą odmianę i robią z niej słodki, nieco kwaskowaty miód o lekko waniliowym aromacie. Miód nostrzykowy ma złoty lub bursztynowy kolor, który po skrystalizowaniu zjaśnieje nawet do żółtego.
Komentarze
~Lekarz, 2020-02-14 13:22:30
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?