[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.1

Jak zrobić sushi: instrukcja krok po kroku

Aby osiągnąć perfekcję, mistrzowie uczą się technik rolowania sushi długimi latami. Ale niech Cię to nie przeraża - Ty pierwszy stopień wtajemniczenia osiągniesz dużo szybciej. Skorzystaj tylko z naszej instrukcji.

fot. MaraZe 2015/shutterstock.com fot. MaraZe 2015/shutterstock.com

Tego będziesz potrzebować:

    • ryż krótkoziarnisty, klejący się, specjalny do sushi
    • ocet ryżowy
    • cukier i sól
    • matę bambusową do rolowania
    • ostry nóż bez ząbków
    • płaty nori, czyli prasowane algi
    • wasabi - w tubce lub w proszku
    • marynowany imbir
    • sos sojowy
    • folia spożywcza

i, oczywiście, nadzienie – proponujemy 10 świetnych propozycji. Sprawdź zdrowe przepisy na sushi wg WH.

REKLAMA

REKLAMA

Instrukcja robienia sushi

Sushi, a dokładniej maki-zushi, bo taką właśnie nazwę nosi sushi w formie pokrojonych na kawałki rulonów, zawiniętych w płty wodorostów nori, to najbardziej popularna odmiana tej potrawy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga przede wszystkim zręczności i staranności. Zobacz, jak zrobić to krok po kroku:

1. Ryż z nadzieniem

2. Płat nori

3. Mata bambusowa

REKLAMA

Na macie wykładamy – bliżej swojego brzegu maty - płaty nori (błyszczącą stroną do góry). Na nich rozprowadzamy cienką warstwę ryżu (wodorosty mogą lekko prześwitywać) zostawiając na dłuższych brzegach centymetr pustego miejsca. Na środku, w połowie ryżu, kładziemy przygotowane nadzienie.

REKLAMA

REKLAMA

Zanurz palec w miseczce z wasabi i małą ilością wysmaruj nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Krawędź od strony ryżu przesmaruj lekko zwilżonym wodą palcem.

REKLAMA

Zagnij matę od dołu w kierunku do środka, tak, by końcówka maty znalazła się zaraz za nadzieniem. Zacznij zwijać.

REKLAMA

REKLAMA

Roluj ciasno do końca, przesuwając matę w górę.

REKLAMA

Ostrym nożem bez ząbków, by nie poszarpać brzegów, pokrój przygotowany wałek na małe kawałki, do zjedzenia na raz.

REKLAMA

REKLAMA

Instrukcja robienia uramaki

Uramaki, nazywane często californian maki, to odmiana sushi, w której ryż znajduje się na zewnątrz, a nie wewnątrz wodorostów nori (często na koniec rulony obtaczane są jeszcze w sezamie). Ten rodzaj sushi zyskał popularność głównie w krajach Zachodu. Sprawdźmy, jak się je robi:

Poza składnikami, których używa się do robienia maki-zushi, potrzebna będzie dodatkowo folia spożywcza.

1. Ryż z nadzieniem

2. Płat nori

3. Zewnętrzna warstwa ryżu

4. Folia spożywcza

5. Mata bambusowa

REKLAMA

Na macie rozłóż odpowiednio duży kawałek folii spożywczej, na niej nori (błyszczącą stroną do góry) i kilka kupek ryżu.

REKLAMA

REKLAMA

Rozprowadź cienką warstwę ryżu na całej powierzchni nori, zostawiając centymetrowe puste paski przy krawędziach. Posyp ziarnami sezamu.

REKLAMA

Teraz obróć nori ryżem do maty z folią i blisko dolnej krawędzi wyłóż na wierzch cienką warstwę ryżu i nadzienie.

REKLAMA

REKLAMA

Zwilż palcem z odrobiną wody dłuższe krawędzie nori.

REKLAMA

Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem. Końcówka maty powinna sama się wsunąć pod nadzienie.

REKLAMA

REKLAMA

Teraz zwiń rolkę od do góry, ciasno zawijając zawartość.

REKLAMA

Odwiń i pokrój na małe kawałki.

Itadakimasu, czyli smacznego!

WH

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij