Dobry start
Przygotowujesz sprasowany liść alg morskich, nabierasz garść ryżu i kładziesz kulkę na samym środku. Potem palcami rozprowadzasz ryż, zostawiając na górze wolny pasek.
Wskazówka WH: Ryż nawet po przepłukaniu będzie miał dużo klejącej skrobi. Dlatego przed jego nałożeniem namocz dłonie.
ZOBACZ TEŻ: Strach przed koronawirusem. Jak go zmniejszyć
Zawijanie
Namocz palec i przejedź nim po końcówce liścia – to pomoże skleić rolkę. Palcami przytrzymaj rybę wraz z warzywami i kciukami roluj matę.
Wskazówka WH: Masz wrażenie, że nie uda Ci się zamknąć rolki? Możesz szybko dodać jeszcze odrobinę ryżu na górze.
Pierwsze detale
Nałóż na łyżeczkę odrobinę majonezu i sprawnym ruchem rozsmaruj go w poprzek przyszłej rolki. Już teraz możesz położyć również pierwsze dodatki, takie jak liście sałaty czy tykwa.
Wskazówka WH: Nie musisz ograniczać się do majonezu, możesz skorzystać np. z serka philadelphia. Podobnie jest z warzywami – powstrzymuje Cię tylko Twoja wyobraźnia.
Ostre cięcie
Jeżeli kupiłeś drobne kawałki ryby, nie ma najmniejszego problemu. Po prostu układasz je w poprzek. Jeśli upolowałaś jakiś dorodny, będziesz potrzebował odrobinę chirurgicznej precyzji. Lewą ręką przytrzymujesz odcinany kawałek, a prawą prowadzisz nóż pod kątem.
Wskazówka WH: Oceń, jak gruby kawałek chcesz uciąć, potem przyłóż nóż i tnij spokojnym, płynnym ruchem.
Czas na dekoracje
Przygotowane kawałki ryby ułóż tak, aby wystawały z jednej i z drugiej strony. Dzięki temu Twoja rolka będzie wyglądała bardziej profesjonalnie. To ostatnia chwila, aby dołożyć dodatki.
Wskazówka WH: W rolce może się zmieścić znacznie więcej niż Ci się wydaje, dlatego nie bój się urozmaiceń.