[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Jak zrobić domowe sushi - poradnik

Naucz się przygotowywać maki we własnej kuchni.

Dobry start

Przygotowujesz sprasowany liść alg morskich, nabierasz garść ryżu i kładziesz kulkę na samym środku. Potem palcami rozprowadzasz ryż, zostawiając na górze wolny pasek.

Wskazówka WH: Ryż nawet po przepłukaniu będzie miał dużo klejącej skrobi. Dlatego przed jego nałożeniem namocz dłonie.

ZOBACZ TEŻ: Strach przed koronawirusem. Jak go zmniejszyć

Zawijanie

Namocz palec i przejedź nim po końcówce liścia – to pomoże skleić rolkę. Palcami przytrzymaj rybę wraz z warzywami i kciukami roluj matę.

Wskazówka WH: Masz wrażenie, że nie uda Ci się zamknąć rolki? Możesz szybko dodać jeszcze odrobinę ryżu na górze.

Pierwsze detale

Nałóż na łyżeczkę odrobinę majonezu i sprawnym ruchem rozsmaruj go w poprzek przyszłej rolki. Już teraz możesz położyć również pierwsze dodatki, takie jak liście sałaty czy tykwa.

Wskazówka WH: Nie musisz ograniczać się do majonezu, możesz skorzystać np. z serka philadelphia. Podobnie jest z warzywami – powstrzymuje Cię tylko Twoja wyobraźnia.

Ostre cięcie

Jeżeli kupiłeś drobne kawałki ryby, nie ma najmniejszego problemu. Po prostu układasz je w poprzek. Jeśli upolowałaś jakiś dorodny, będziesz potrzebował odrobinę chirurgicznej precyzji. Lewą ręką przytrzymujesz odcinany kawałek, a prawą prowadzisz nóż pod kątem.

Wskazówka WH: Oceń, jak gruby kawałek chcesz uciąć, potem przyłóż nóż i tnij spokojnym, płynnym ruchem.

Czas na dekoracje

Przygotowane kawałki ryby ułóż tak, aby wystawały z jednej i z drugiej strony. Dzięki temu Twoja rolka będzie wyglądała bardziej profesjonalnie. To ostatnia chwila, aby dołożyć dodatki.

Wskazówka WH: W rolce może się zmieścić znacznie więcej niż Ci się wydaje, dlatego nie bój się urozmaiceń.

REKLAMA

REKLAMA

Zamknięcie

Na początku samo sklejenie może Ci sprawiać trochę problemów. Tutaj nie ma miejsca na wahanie. Po prostu sprawnym ruchem zamykasz rolkę, po czym dociskasz matą, a liście nori same się połączą.

Wskazówka WH: Jeśli dobrze prowadziłaś matę, wszystkie składniki powinny być równomiernie otoczone ryżem.

Na ostrzu noża

Nóż nie musi być japoński, ale ważne, żeby był ostry. Wówczas jednym sprawnym ruchem przetniesz rolkę.

Wskazówka WH: Zamocz nóż w wodzie, po czym uderz delikatnie trzonkiem o blat stołu. Dzięki temu kropla spłynie po ostrzu. Ten zabieg ułatwi cięcie delikatnych listków nori.

Podaj dodatki

Bez nich sushi jest tylko rolką z ryżem, a z nimi potegą!

Biała rzodkiew

Nie myl z rzepą, która z wierzchu jest czarna. Marynowana rzodkiew japońska, daikon, jest podawana do sushi maki i nigiri.

Marynowany imbir

Oczyszcza kubki smakowe, więc przegryza się go między różnymi rodzajami sushi.

Wasabi

Japoński, zielony chrzan jest ostry i skuteczny, podobnie jak nasz, czyli dawkuj ostrożnie.

Sos sojowy

Dodatek obowiązkowy, a że zawiera tryptofan – działający antydepresyjnie i poprawiający samopoczucie – to będziesz się uśmiechała przez cały dzień.

ZOBACZ TEŻ: Dieta Sirt - czy dieta, na której schudła Adele jest skuteczna?

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij