Domowe Nachosy
Pokrój warzywa na cienkie plasterki. Rozgrzej piekarnik do 190 °C, wyłóż je na lekko naoliwioną blachę w jednej warstwie, skrop oliwą z wierzchu i posyp morską solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piecz, aż brzegi nachosów będą chrupkie (15-20 minut), wyjmij i odstaw na 5 minut. Posyp serem i znowu piecz 5 min. Wyjmij, wsyp do miski, dodaj pozostałe składniki i posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Dynia piżmowa
1 mała dynia piżmowa (ok. 500 g, obrana i pokrojona w cienkie plasterki) + 1/3 szklanka pokruszonej gorgonzoli + . szklanka posiekanych orzechów laskowych + . szklanka pestek granatu.
ZOBACZ TEŻ: 7 przepisów na imprezowe przekąski
Batat
1 słodki ziemniak (obrany i pokrojony) + . szklanka poszarpanej mozzarelli + . szklanka czarnej fasoli + . łyżeczki chili w proszku + . awokado (kostki) + plasterki marynowanych jalapeno.
Seler
2 korzenie selera (obrane i pokrojone) + 60 g brie (kostka) + . szklanka piersi z kurczaka (upieczonej, pokrojonej w kostki) + . szklanka uprażonych i posiekanych nerkowców + 2 łyżki suszonej żurawiny.
Wybieraj najlepsze
Żeby naprawdę cieszyć się smakiem, aromatem i zdrowotnymi korzyściami przypraw, muszą być one świeże i oryginalne.
Cynamon
Prawdziwy, cejloński, ma oba brzegi skręcone do środka. Pojedynczo skręcony jest cynamonowiec wonny, mniej dobry.
Anyż gwiazdkowy
Musi mieć 8 ramion, brązowy kolor i błyszczące nasiona. Inne są uszkodzone lub zleżałe i pozbawione aromatu.
Goździki
Świeże mają jaśniejszą główkę o palącym, lekko gorzkim smaku. Wrzucone do wody będą trzymać pion, stare się położą.
Imbir
Musi być gładki, twardy i mieć cienką skórę. Pomarszczone i szorstkie są stare, a dużo wypustek daje włóknisty miąższ.
Jedz Popcorn
Ma wszystkie zalety swojej matki, kukurydzy, ale dokłada też kilka od siebie. Głównie bogactwo substancji fenolowych – bardzo silnych przeciwutleniaczy, które straszą na śmierć wolne rodniki i – być może, bo badania są w toku – chronią przed rakiem. Jest też niskokaloryczny, pod warunkiem że nie zalejesz go masłem lub karmelem. Wypróbuj ziół, czosnku lub cynamonu, a efekty Cię zaskoczą!
Pilnuj kalorii
Zazdrościłaś kiedyś szczęściarom, które jedzą wszystko i nic po nich nie widać? Nie ma czego, bo aż o 10% wzrasta ryzyko nowotworów, jeśli podstawę diety stanowi wysokokaloryczne jedzenie, nawet gdy waga ciała nie rośnie.
ZOBACZ TEŻ: Przetworzone jedzenie, czyli jakie? [4 grupy produktów]