Chyba nie musimy przekonywać Was, drogie czytelniczki, do tego, że ziemniaczane chipsy, które po brzegi wypełniają półki sklepowe, są bardzo niezdrowe. Same dobrze wiecie, że ilość zawartej w nich soli, tłuszczów trans i wszelkich konserwantów jest wręcz alarmująca. Ponadto znane wszystkim chipsy są niesamowicie kaloryczne, a co gorsza, bardzo uzależniające. Chrupiące, cieniutkie talarki dla niektórych są niczym nieodłączny element domowych seansów filmowych. Ta kultywowana co weekend tradycja wcale nie musi się zmienić, wystarczy, że tłuste chipsy ziemniaczane zostaną zastąpione pysznymi, równie chrupkimi jabłkami suszonymi.
ZOBACZ TEŻ: Najlepsze przekąski na plażę
Chipsy z jabłek – zalety
Główną zaletą chipsów z jabłek jest z pewnością fakt, że mogą zastąpić nam niezdrową słoną i tłustą ziemniaczaną przekąskę. W dodatku owocowe talarki są pełne wartości odżywczych (patrz tabela poniżej), łatwe w przechowywaniu, są lekkie, dlatego świetnie sprawdzają się również w podróży. Ponadto w Polsce dostępne są przez cały rok w różnych rodzajach i smakach.
Wartości odżywcze chipsów z jabłek [w 100 g] |
|
Wartość energetyczna |
258 kcal |
Tłuszcz |
2,1 g |
Węglowodany |
62,3 g |
Błonnik |
10 g |
Białko |
2,1 g |
Witamina C |
11 mg |
Witamina A |
21 µg |
Potas |
665 mg |
Magnez |
15 mg |
Wapń |
20 mg |
Sód |
10 mg |
Fosfor |
45 mg |
Beta-karoten |
124 µg |
Mogłoby się wydawać, że w procesie odparowywania wody z owoców, tracą one także niektóre wartości odżywcze, a jest zupełnie odwrotnie. Jabłka suszone charakteryzują się wyższą zawartością potasu, który wspomaga pracę mięśnia sercowego, magnezu niezbędnego w układzie nerwowym, oraz podstawowego składnika budulcowego kości i zębów, czyli wapnia. Warto pamiętać, że zarówno surowe, jak i suszone jabłka są źródłem witaminy A niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wzroku, a także wspomagającej odporność witaminy C.
SPRAWDŹ TEŻ: Przepis na kulki mocy
Jak zrobić chipsy z jabłek? – wideo
Przygotowanie suszonych chipsów z jabłek jest bardzo proste, dlatego możesz je przygotować sama w domu. Najlepiej przygotuj ich więcej, żeby przychodząca zwykle niespodziewanie ochota na chrupiące przekąski już więcej Cię nie zaskoczyła. Zobacz, jak przygotować chipsy z jabłek.
Chipsy z jabłek – przepis
Chipsy z jabłek możesz przygotować, używając do tego specjalnego urządzenia do suszenia grzybów i owoców, grzejnika, susząc na słońcu lub w piekarniku. My wybieramy tę ostatnią opcję. Możesz skorzystać z naszego prostego przepisu. Przygotowanie chrupiących chipsów z jabłek nie jest trudne, dlatego polecamy Ci przygotowanie ich w domu, ponieważ dostępne w sklepach, gotowe chipsy z jabłek mogą zawierać duże ilości cukru i konserwantów, czyli tzw. wspomagaczy smaku.
Składniki
- 2 jabłka (najlepiej niezbyt soczyste)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Krok 1: Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia jabłek. Niektórzy uważają, że owoce powinno się również obrać ze skóry, która twardnieje w procesie suszenia. Warto jednak pamiętać, że to właśnie w tej części owocu znajduje się sporo wartości odżywczych.
- Krok 2: Czas pozbyć się gniazd nasiennych. Można użyć do tego specjalnego narzędzia (drylarki), które usunie je bez konieczności przekrajania jabłka. Możesz też wcale nie usuwać gniazd.
- Krok 3: Jabłka pokrój na cienkie plastry – możesz użyć w tym celu mandolinę do krojenia. Ważne, żeby talarki były o podobnej grubości.
- Krok 4: Rozłóż talarki na papierze do pieczenia. Postaraj się rozłożyć plasterki jabłek na blasze tak, aby nie nachodziły na siebie, ponieważ mogłyby się posklejać.
- Krok 5: Skrop plasterki sokiem z cytryny i posyp cynamonem.
- Krok 6: Włóż blachę do nagrzanego do 70 stopni piekarnika (z włączonym termoobiegiem).
- Krok 7: Chipsy powinny piec się około 3 godziny. Czas może się różnić w zależności od grubości plasterków, dlatego warto co jakiś czas sprawdzać poziom wysuszenia owocu. Pamiętaj też, aby przełożyć talarki na dugą stronę.
Pro tip: W trakcie suszenia co jakiś czas uchylaj drzwiczki piekarnika, aby powietrze nie kumulowało się w zamkniętym piekarniku.
Chipsy z jabłek – przechowywanie
Suszone chipsy z jabłek należy przechowywać w chłodnych, ale przede wszystkim suchych miejscach. Przekąska nie powinna mieć dostępu do wody, ponieważ mogłaby szybko się popsuć. Najlepiej sprawdzą się szczelne szklane słoje, papierowe woreczki lub pudełka.