Co to jest bubble tea?
Bubble tea, czy też Boba tea wielu osobom kojarzy się z kolorowym, słodkim napojem. Owszem, wiele herbaciarni serwuje ten napój w przeróżnych smakach, stąd ten barwny wygląd. Jednak tradycyjną herbatę z bąbelkami przygotowuje się z dodatkiem mleka, cukru oraz najważniejszego składnika, czyli perełek tapioki, które konsystencją przypominają nieco żelki. Kiedyś powstawała wyłącznie na bazie herbaty Oolong, która łączy w sobie właściwości herbaty zielonej i czarnej, z których często obecnie przygotowuje się buuble tea. Napój może być podawany zarówno na zimno, jak i na ciepło.
SPRÓBUJ TEŻ: Orzeźwiająca mrożona kawa - przepisy
Krótka historia bubble tea
Trend na bubble tea lub, jak wolą niektórzy, Pearl Milk Tea, przywędrował do nas z Azji, a dokładnie z Tajwanu. Za twórcę bąbelkowej herbaty uważa się Liu Han Jie, właściciela jednej z herbaciarni w mieście Taichungu, który chciał przyciągnąć uwagę klientów, przygotowując niecodzienną herbatę. Tak też się stało. Pierwsza receptura na buble tea powstała wcale nie tak dawno, bo w 1987 roku, a słynny napój zdążył podbić już serca, a raczej kubki smakowe mieszkańców wielu krajów, w tym Polski. Tradycyjnie buble tea, oprócz herbaty i kulek tapioki, zawierała w swoim składzie również mleko i kostki lodu. Obecnie na rynku dostępne są przeróżne wariacje smakowe i kolorowe tego napoju. Każdy z pewnością znajdzie wariant dla siebie.
ZOBACZ TEŻ: Napoje fermentowane: przepisy na kombuczę, kwas buraczany i kefir wodny
Jak zrobić bubble tea – wideo
Pokażemy Ci jak zrobić tradycyjną bubble tea na bazie czarnej herbaty. Możesz też stworzyć własną alternatywę tego napoju, na przykład używając owocowej herbaty, soku zamiast mleka lub dodając do niej owoce czy syrop. Smacznych wariacji może być naprawdę wiele.
Przepis na domowe bubble tea
Składniki:
- ¼ szklanki kulek tapioki
- 1 litr wody (do zagotowania tapioki) i 1 szklanka wody do zaparzenia herbaty
- 2 łyżki czarnej lub zielonej herbaty
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj litr wody i wrzuć do niej kulki tapioki. Gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie kulki powinny stać się lekko przezroczyste i miękkie. Jeśli nadal są twarde, gotuj jeszcze kilka minut. Po tym czasie odstaw garnek i odczekaj kolejne 15 minut. Gotuj ponownie do momentu, aż kulki będą przezroczyste.
- W tym czasie możesz zaparzyć herbatę (czarną lub zieloną) – użyj do tego dwóch łyżek na jedną szklankę wody, ponieważ herbata powinna być mocna. Odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż na kilka minut do lodówki.
- Odcedź kulki z tapioki przez sitko i przelej chłodną wodą. Kulki przełóż do szklanek.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mleko z miodem (mleko możesz ubić, dla uzyskania ciekawego efektu).
- Do szklanki z kulkami tapioki wlej mleko z miodem, a na koniec dodaj schłodzoną herbatę. Warto także dorzucić kilka kostek lodu.
Domowe kulki tapioki
Gotowe tapioki (w różnych kolorach) bez problemu znajdziesz w wielu sklepach internetowych – koszt za 500 g kulek to około 9 zł. Jeśli jednak nie jesteś zwolenniczką kupowania gotowych produktów tego typu lub nie możesz znaleźć na przykład czarnych perełek tapioki, zrób je sama w domu. Jak to zrobić? Odpowiadamy.
Składniki:
- ¼ szklanki wody
- 8 łyżeczek cukru trzcinowego
- 4 łyżki skrobi z tapioki
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę w garnku i dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Odstaw garnek z ognia, kiedy cukier się rozpuści i dodaj jedną łyżkę skrobi z tapioki. Ponownie wymieszaj i postaw na ogniu.
Kiedy zobaczysz, że mikstura zaczyna się gotować, szybko odstaw garnek, aby nie doprowadzić do dalszego wrzenia. Mieszanka powinna być dość gęsta.
Następnie dodaj resztę skrobi i wymieszaj całość.
Przełóż ciasto na stolnicę i ugniataj (możesz rozsypać na stolnicę trochę skrobi, żeby ciasto nie przywierało). Przekrój masę na pół – odłóż jedną połówkę na bok, a z drugiej uformuj wałek.
Przekrój go na kilka mniejszych części i z każdej uformuj cienkie wałeczki, a następnie przekrój w nieduże kawałki i uformuj z każdego małe kuleczki. Kulki należy wrzucić do gotującej się wody w dużym garnku, żeby się nie sklejały.
Gotuj perełki około 20 minut. Po tym czasie Twoje domowe kulki z tapioki powinny być gotowe.
Ile kalorii ma bubble tea?
Herbata czarna czy zielona nie zawiera żadnych kalorii, połączona z mlekiem i innymi dodatkami, już tak. Jedna szklanka klasycznej bubble tea to około 150 kcal. Wartość kaloryczna będzie oczywiście różniła się w zależności od rodzaju herbaty i dodatków.
Bary, kawiarnie i herbaciarnie serwujące bubble tea bardzo często dodają do napojów słodzony syrop, który dodatkowo podbija smak herbaty. Niestety jest on bardzo kaloryczny, co sprawia, że jedna szklanka napoju może mieć nawet 400 kcal. Warto również sięgać po bubble tea bez mleka lub prosić o herbatę bez syropu.