Kiełki - jak je wyhodować?

Kiełki zawierają wiele składników odżywczych i świetnie wpływają na nasz wygląd i zdrowie. Jak bezpiecznie je wyhodować? Potrzebne Ci będzie kilkadziesiąt centymetrów kwadratowych wolnego miejsca na kuchennym blacie i znajomość naszych wskazówek.

kiełki fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Nie potrzebujesz hektarów ziemi ani skomplikowanych instalacji – wystarczy kilkadziesiąt centymetrów kwadratowych wolnego miejsca na kuchennym blacie. Hodowlę możesz założyć na sitku czy w słoiku, ale najwygodniejsza jest specjalna kiełkownica. Składa się z kilku przezroczystych, plastikowych pojemników z rowkowanymi dnami, dzięki którym ziarenka równomiernie się rozkładają.

Specjalna konstrukcja powinna zapewnić odpływ nadmiaru wody i dostęp tlenu. Ziarna najpierw dokładnie przepłucz, a potem odstaw do namoczenia – w zależności od rodzaju powinno to trwać od 5 (mniejsze) do 12 godzin (większe). Potem jeszcze raz je przepłucz i cienką warstwą rozsyp na dnie kiełkownicy, podlewając małą ilością wody. Codziennie przepłukuj je dwa razy, używaj do tego – podobnie jak do wszystkich pozostałych czynności – letniej, przegotowanej wody.

Po 4-6 dniach będą gotowe do jedzenia. Pamiętaj, że drobne, białe włoski, pojawiające się w czasie kiełkowania na łodyżkach np. fasoli mung, to naturalne zjawisko, a nie pleśń. Zanim nałożysz je na talerz, oddziel ziarenka, które nie wykiełkowały (zalej je wodą w misce – wypłyną na powierzchnię). Kiełki zjedz jak najszybciej – nie powinny stać dłużej niż kilka dni. Jeśli chcesz trzymać je w lodówce, najpierw porządnie je osusz.

Aha, zanim przygotujesz kolejną porcję, dokładnie wymyj kiełkownicę. Możesz też wyparzyć ją wrzątkiem. Wtedy będzie gotowa na przyjęcie kolejnych ziarenek mocy.  

Zobacz także nasz krótki przewodnik po sałatach.

kiełki fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

ABC upraw

Jeśli będziesz przestrzegać tych zaleceń, zostaniesz producentką bezpiecznej żywności.

Zakupy

Ziarna kupuj w sklepach ze zdrową żywnością, a nie w ogrodniczych. Te drugie są przeznaczone do siewu gruntowego.

Namaczanie

Przejrzyj nasiona i odrzuć brzydko wyglądające, a resztę przepłucz i przed kiełkowaniem odstaw do namoczenia.

Unikaj słońca

Postaw je w zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Codziennie przepłukuj kiełki przynajmniej dwa razy.

Zapomnij o folii

Nie przechowuj kiełków w lodówce w foliowej torebce, bo w wilgoci mogą rozwinąć się grzyby czy pleśnie.

Jedz na bieżąco

Nie przesadzaj z ilością – rób tylko tyle, ile zjesz. Jeśli masz wątpliwości, czy kiełki nadają się jeszcze do jedzenia, wyrzuć je. 

O zdrowotnych właściwościach kiełków pewnie już słyszałaś, skoro zamierzasz je hodować, ale postanowiliśmy dokładniej wypytać o to naszego specjalistę. Sprawdźcie, czego jeszcze nie wiecie o kiełkach.

WH 07-08/2014

REKLAMA