Jak ugotować bób?

Otwieramy sezonowe kalendarze dietetyczne. Latem, na tej liście poza truskawkami, arbuzem i szparagami powinien znaleźć się jeszcze pełen wartości odżywczych bób. Z tego artykułu dowiesz się jak go dobrze ugotować. 

Bób fot. shutterstock.com

Bób to przede wszystkim źródło białka, kwasu foliowego oraz witaminy B12. Choć nie każdy może spożywać go w dużych ilościach (przeciwwskazaniem są m.in. niektóre choroby układu pokarmowego, ponieważ powoduje wzdęcia), dietetycy i lekarze chętnie włączają go do diet pacjentów. Trudno się dziwić, bo lista leczniczych właściwości bobu jest długa. Oto kilka z nich:

REKLAMA
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu 
  • pomaga w leczeniu anemii 
  • reguluje ciśnienie krwi
  • wspomaga układ krążenia 
  • poprawia sprawność ruchową przy chorobie parkinsona 

Sprawdzi się także podczas odchudzania, ponieważ utrzymuje uczucie sytości na dłużej.

Jak kupować bób?

Zanim przejdziemy do kwestii gotowania bobu, przyjrzymy się jeszcze zakupom, ponieważ smak warzywa może się różnić w zależności od tego, jaki wybierzesz. Młody bób, który gotuje się szybko, to ten zielony, starszy natomiast jest bledszy, a po ugotowaniu robi się miękki, bardziej suchy, „mączny”. Niezależnie od tego, jaki bób wybierasz, skórka powinna być w jednolitym kolorze. Jeśli dostrzeżesz ciemne plamki, oznacza to, że zaczął się już psuć. Świeży, surowy bób nie ma też bardzo wyczuwalnego zapachu, dlatego zwróć także uwagę na ten element. 

Najlepiej kupować bób na wagę u sprawdzonego źródła. Oczywiście nie zawsze jest taka możliwość i często sięgamy po marketowe oferty bobu pakowanego w woreczki. Wtedy warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób wspomniane woreczki są przechowywane. Powinny leżeć w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Nie kupuj tych paczek, na których widać osadzającą się od środka parę wodną.

Gotowanie bobu – krok po kroku 

Zacznij od dokładnego umycia bobu pod zimną wodą. Młody bób ma miękką skórkę, dlatego można jeść go na surowo, po wyciągnięciu ze strąków. 

Bób można gotować na kilka sposobów. Jeśli chcesz ugotować warzywo tradycyjnie, wsyp ziarna do garnka i zalej je wodą w stosunku 1:2 – oznacza to, że wody powinno być dwa razy więcej niż ziaren. Kiedy woda zacznie się gotować, dodaj płaską łyżkę cukru oraz szczyptę soli. Niektórzy wolą gotowanie bobu wyłącznie w osolonej wodzie, co oczywiście nie jest błędem. Przykryj garnek i gotuj warzywo, ale tutaj pojawia się pytanie – jak długo gotować bób? Czas gotowania będzie różnił się w zależności od tego, czy bób jest młody, czy starszy. W pierwszym przypadku będzie to od 5 do 15 minut, natomiast w drugim gotowanie może trwać nawet 30 minut. Kontroluj miękkość bobu podczas gotowania, aby go nie rozgotować. Powinien być miękki, ale jędrny. Kiedy jest już gotowy, odlej go na sitku czy durszlaku i przelej zimną wodą. 

Drugim sposobem przygotowania bobu jest gotowanie na parze. Po dokładnym oczyszczeniu ziaren przełóż je do garnka do gotowania na parze, dolej wodę i gotuj przez kilka do kilkunastu minut. 

Ugotowany bób możesz jeść ze skórką lub bez, w zależności od preferencji smakowych. To warzywo sprawdzi się świetnie jako letnia przekąska, a także jako dodatek do niejednej potrawy.

Zobacz również:
Wolimy jechać, biegać, siedzieć i stać niż chodzić bez sensu. Tylko że chodzenie zawsze ma sens. I to nie byle jaki. Chodź, nie pożałujesz.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA