Jak spienić mleko do kawy? Różne sposoby

Tym razem nie będzie o małej czarnej, a o kawie zabielanej mlekiem – najlepiej w postaci puszystej pianki. Zapraszamy na przegląd 6 różnych sposobów spieniania mleka w domowych warunkach.

Spienianie mleka fot. shutterstock.com

Jak spienić mleko do kawy?

Jakie mleko najlepiej się spienia?

Jakość spienionego mleka wynika przede wszystkim z zawartości białka. W wielu sklepach spożywczych znajdziesz mleka, które są specjalnie przeznaczone właśnie do kawy, ponieważ zawierają więcej białka i lepiej się pienią – zwykle tego typu produkty oznaczone są dopiskiem „barista”. Bardzo dobrze pieni się także mleko krowie o zawartości 3,2% tłuszczu, a pianka jest zdecydowanie bardziej trwała. Bez obaw! Napoje roślinne też w wielu przypadkach zdają egzamin.

W jakiej temperaturze spieniać mleko?  

Mleko najlepiej ubija się w temperaturze miedzy 60 a 70 stopni Celsjusza. Możesz również ubijać mleko na zimno, jeśli posiadasz elektryczny spieniacz, który jest wyposażony w taką funkcję.

Mleko w temperaturze wyższej niż 70 stopni Celsjusza zmienia swój stan chemiczny, a tym samym smak i konsystencję. Ze względu na zmianę struktury białka pod wpływem temperatury na powierzchni bardzo ciepłego mleka powstaje słynny kożuch.

Spieniając mleko w specjalnej dyszy, w którą jest wyposażony Twój ekspres ciśnieniowy, równocześnie je podgrzewasz poprzez użycie gorącej pary. W większości przypadków spieniacze elektryczne również mają funkcję podgrzewania mleka, ale jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, a zależy Ci na idealnie spienionym mleku, możesz zaopatrzyć się w termometr kuchenny do mleka (kosztuje około 30 zł).

Specjalna dysza przy ekspresie ciśnieniowym

Przed rozpoczęciem ubijania mleka dyszą parową, w którą wyposażony jest ekspres, warto mleko dobrze schłodzić. Dzięki temu łatwiej uzyskać kremową, a zarazem lekką i puszystą piankę. Warto również schłodzić metalowy dzbanek, w którym będziesz ubijała mleko – włóż go na kilka minut do lodówki. Spuść z dyszy skroploną parę wodną, przelej mleko do dedykowanego dzbanuszka i umieść dyszę w środku (na około 1,5 cm pod powierzchnię mleka) i odkręć do maksimum. Podgrzewaj gorącą parą mleko do temperatury około 60-65 stopni Celsjusza, czyli do momentu aż dzbanek zaczynie lekko parzyć (uwaga na dłonie!). Dzbanek należy ułożyć w taki sposób, aby wprowadzić mleko w ruch wirowy i zaczęło się pienić. Na koniec stuknij dzbanuszkiem o blat kuchenny, aby pozbyć się powstałych na powierzchni pianki bąbelków.

Elektryczny spieniacz do mleka

Nie ma nic prostszego. Wlewasz mleko do spieniacza, przykrywasz pokrywką, wciskasz przycisk, czekasz kilka sekund i spienione mleko jest gotowe. W tym przypadku nie musisz już wcześniej podgrzewać mleka, bo urządzenie zrobi to za Ciebie. Niektóre elektryczne spieniacze są także wyposażone w funkcję spieniania mleka na zimno, więc sprawdzą się także podczas przygotowywania mrożonej latte. Na rynku dostępne są także sprzęty, które dostosowują rodzaj spienionego mleka do kawy – przygotowują inną piankę do cappuciono, a inną do latte.

Cena: 100-300 zł

Różdżka, czyli bateryjny spieniacz do mleka

W niedużym rondelku podgrzej mleko (wlej nie więcej niż połowę objętości naczynia), nie gotuj i pamiętaj, że temperatura nie może przekroczyć 70 stopni Celsjusza. Zanurz metalową końcówkę spieniacza w mleku tak, aby była blisko dna naczynia. Włącz urządzenie i ubijaj do momentu, aż pojawi się pianka.

Jeśli na wierzchu mleka pokażą się bąbelki powietrza, uderz spodem dzbanuszka o blat kuchenny – w ten sposób pozbędziesz się bąbeków i nieprzyjemnego uczucia suchości w ustach podczas smakowania latte.

Cena: 10-20 zł

SPRAWDŹ: Mleko bez laktozy – 9 faktów

Tłokowy spieniacz do mleka

Zacznij od podgrzania mleka do temperatury 60-65 stopni Celsjusza, a następnie przelej do dzbanka na mleko (do około 1/3 jego objętości). Możesz też podgrzewać mleko bezpośrednio w spieniaczu, ale przy zakupie upewnij się, że pasuje do Twojego typu kuchenki. Poruszaj dynamicznie tłokiem w górę i dół przez około 60-90 sekund. Po tym czasie powinna pojawić się aksamitna, kremowa pianka. Nie przelewaj od razu mleka do kawy, poczekaj kilka sekund, a zobaczysz, że zrobi się bardziej puszysta.

Nie kupuj dodatkowo tłokowego spieniacza do mleka, jeśli masz w domu french press (praskę francuską), czyli jednego z urządzeń do alternatywnego parzenia kawy – zadziała dokładnie tak samo, jak spieniacz tłokowy.

Cena: 100-200 zł

Słoik

Podgrzej mleko do temperatury 60-65 stopni Celsjusza i przelej do czystego słoika – maksymalnie do ¾ jego objętości. Zakręć szczelnie pojemnik i potrząsaj do momentu powstania pianki (około 30 sekund). Nie będzie to idealnie spienione mleko, ale jest to na pewno dobra alternatywa dla miłośników mlecznych kaw, która sprawdza się między innymi na urlopie, kiedy nie mamy pod ręką profesjonalnego spieniacza.

Mikser lub blender

Możesz również spróbować spienić mleko przy użyciu miksera lub blendera. Zacznij od podgrzania mleka do temperatury 60-65 stopni Celsjusza, przelej je do naczynia, w którym będziesz miksowała, pamiętając, że mleko zmieni swoją objętość. Miksuj mleko do momentu uzyskania puszystej pianki.

  • Cena (mikser): 100-200 zł
  • Cena (blender ręczny): 100-200 zł 

ZOBACZ TEŻ: Mleko UHT – czy jest zdrowe

REKLAMA