Jak spienić mleko do kawy?
- Specjalna dysza przy ekspresie ciśnieniowym
- Elektryczny spieniacz do mleka
- Ręczny (bateryjny) spieniacz do mleka
- Tłokowy spieniacz do mleka
- Słoik
- Mikser lub blender
Jakie mleko najlepiej się spienia?
Jakość spienionego mleka wynika przede wszystkim z zawartości białka. W wielu sklepach spożywczych znajdziesz mleka, które są specjalnie przeznaczone właśnie do kawy, ponieważ zawierają więcej białka i lepiej się pienią – zwykle tego typu produkty oznaczone są dopiskiem „barista”. Bardzo dobrze pieni się także mleko krowie o zawartości 3,2% tłuszczu, a pianka jest zdecydowanie bardziej trwała. Bez obaw! Napoje roślinne też w wielu przypadkach zdają egzamin.
W jakiej temperaturze spieniać mleko?
Mleko najlepiej ubija się w temperaturze miedzy 60 a 70 stopni Celsjusza. Możesz również ubijać mleko na zimno, jeśli posiadasz elektryczny spieniacz, który jest wyposażony w taką funkcję.
Mleko w temperaturze wyższej niż 70 stopni Celsjusza zmienia swój stan chemiczny, a tym samym smak i konsystencję. Ze względu na zmianę struktury białka pod wpływem temperatury na powierzchni bardzo ciepłego mleka powstaje słynny kożuch.
Spieniając mleko w specjalnej dyszy, w którą jest wyposażony Twój ekspres ciśnieniowy, równocześnie je podgrzewasz poprzez użycie gorącej pary. W większości przypadków spieniacze elektryczne również mają funkcję podgrzewania mleka, ale jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, a zależy Ci na idealnie spienionym mleku, możesz zaopatrzyć się w termometr kuchenny do mleka (kosztuje około 30 zł).
Specjalna dysza przy ekspresie ciśnieniowym
Przed rozpoczęciem ubijania mleka dyszą parową, w którą wyposażony jest ekspres, warto mleko dobrze schłodzić. Dzięki temu łatwiej uzyskać kremową, a zarazem lekką i puszystą piankę. Warto również schłodzić metalowy dzbanek, w którym będziesz ubijała mleko – włóż go na kilka minut do lodówki. Spuść z dyszy skroploną parę wodną, przelej mleko do dedykowanego dzbanuszka i umieść dyszę w środku (na około 1,5 cm pod powierzchnię mleka) i odkręć do maksimum. Podgrzewaj gorącą parą mleko do temperatury około 60-65 stopni Celsjusza, czyli do momentu aż dzbanek zaczynie lekko parzyć (uwaga na dłonie!). Dzbanek należy ułożyć w taki sposób, aby wprowadzić mleko w ruch wirowy i zaczęło się pienić. Na koniec stuknij dzbanuszkiem o blat kuchenny, aby pozbyć się powstałych na powierzchni pianki bąbelków.
Elektryczny spieniacz do mleka
Nie ma nic prostszego. Wlewasz mleko do spieniacza, przykrywasz pokrywką, wciskasz przycisk, czekasz kilka sekund i spienione mleko jest gotowe. W tym przypadku nie musisz już wcześniej podgrzewać mleka, bo urządzenie zrobi to za Ciebie. Niektóre elektryczne spieniacze są także wyposażone w funkcję spieniania mleka na zimno, więc sprawdzą się także podczas przygotowywania mrożonej latte. Na rynku dostępne są także sprzęty, które dostosowują rodzaj spienionego mleka do kawy – przygotowują inną piankę do cappuciono, a inną do latte.
Cena: 100-300 zł
Różdżka, czyli bateryjny spieniacz do mleka
W niedużym rondelku podgrzej mleko (wlej nie więcej niż połowę objętości naczynia), nie gotuj i pamiętaj, że temperatura nie może przekroczyć 70 stopni Celsjusza. Zanurz metalową końcówkę spieniacza w mleku tak, aby była blisko dna naczynia. Włącz urządzenie i ubijaj do momentu, aż pojawi się pianka.
Jeśli na wierzchu mleka pokażą się bąbelki powietrza, uderz spodem dzbanuszka o blat kuchenny – w ten sposób pozbędziesz się bąbeków i nieprzyjemnego uczucia suchości w ustach podczas smakowania latte.
Cena: 10-20 zł
SPRAWDŹ: Mleko bez laktozy – 9 faktów