[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.9

Jak smażyć naleśniki: sprawdzone sposoby

No jak to, jak smażyć naleśniki? Przecież to prościzna, bułka z masłem... Dobrze wiemy, że wiesz, jak przygotować ciasto na naleśniki. Gdyby Ci się jednak zapomniało, podpowiadamy.

naleśniki fot. shutterstock.com

Ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej i szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka

Narzędzia:

  • miska
  • patelnia (najlepiej teflonowa)
  • drewniana lub plastikowa łopatka
  • mała chochla do nalewania ciasta
  • mieszadełko
  • mikser

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na dania z truskawkami w roli głównej

Jak zrobić naleśniki:

  1. Wymieszaj jajka z wodą i mlekiem, posól. Powoli dosypuj mąkę i miksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
  2. Rozgrzej na patelni olej i wlej ciasto, rozlej je równomiernie po patelni. Im cieńszą warstwą, tym lepiej.
  3. Smaż na silnym ogniu. Gdy na powierzchni naleśnika zaczną tworzyć się i pękać pęcherzyki powietrza, to znak, że należy go obrócić.
  4. Podważ go delikatnie łopatką i podrzuć niewysoko, by trafił nieusmażoną stroną na patelnię.

Reszta to już kwestia farszu. Sprawdź, 3 propozycje na nadzienie do naleśników.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij