[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ

Jak przyrządzić klopsy idealne?

5 zasad przygotowywania klopsów idealnych

fot. shutterstock

1. Wybierz dobre mięso

Nie zawsze droższe znaczy lepsze. Zamiast drogiej polędwicy wołowej wybierz tańsze mięso np. mieloną łopatkę. Zawarty w niej tłuszczyk sprawi, że klopsiki będą wilgotne i pełne smaku. Sięgaj po mięso, które zawiera ok. 20- 30% tłuszczu.

2. Trzymaj w chłodzie

Jeśli wyjmiesz mięso z lodówki za wcześnie, tłuszcz zacznie się roztapiać i w efekcie uzyskasz suche kulki o konsystencji trocin. Trzymaj je w chłodzie do ostatniej chwili.

3. Używaj rąk

Formowanie kulek w dłoniach pomoże aktywować białka, które sprawią, że mięso nabierze odpowiedniej konsystencji. Dzięki temu łatwiej będzie Ci uformować klopsiki.

4. Nie za duże, nie za małe

Zadbaj o to, by Twoje klopsy miały idealny rozmiar. Za duże kulki będą surowe w środku i suche oraz wiórowate na zewnątrz. Z kolei zbyt małe będą twarde i suche. Optymalna wielkość jednej kulki waha się między 30 a 50 gramami. Na oko – piłka do golfa.

5.Piecz je!

Obsmażanie klopsów i dopiekanie w piekarniku to najbardziej tradycyjny sposób na ich przygotowanie, ale niekoniecznie najlepszy. Niektóre rodzaje mięs (jak wołowina) podczas obsmażania zyskują więcej smaku, ale w przypadku kurczaka wstępna obróbka termiczna może zbytnio wysuszyć delikatne mięso.

Zobacz też: 4 przepisy na klopsy

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij