Jak przechowywać owoce – 14 porad

Owoce są nieodłącznym elementem zdrowej diety, dlatego powinnyśmy spożywać je każdego dnia, najlepiej w 5 porcjach. Problem w tym, że nie są trwałe i szybko się psują, szczególnie jeśli nieodpowiednio je umiejscawiamy. Jak przechowywać owoce? Odpowiadamy.

jak przechowywać owoce fot. Shutterstock.com

Jak przechowywać owoce – spis treści

  1. Jak przechowywać truskawki?
  2. Jak przechowywać banany?
  3. Jak przechowywać cytryny?
  4. Jak przechowywać jabłka?
  5. Jak przechowywać ananasa?
  6. Jak przechowywać maliny?
  7. Jak przechowywać mango?
  8. Jak przechowywać czereśnie?
  9. Jak przechowywać winogrona?
  10. Jak przechowywać kiwi?
  11. Jak przechowywać arbuza?
  12. Jak przechowywać brzoskwinie?
  13. Jak przechowywać awokado?
  14. Jak przechowywać pomidory? 

Jak przechowywać truskawki?

Nie myj i nie pozbywaj się szypułek od razu – zrób to dopiero przed ich zjedzeniem. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej i jeść, kiedy są świeże. Jeśli zrobiłaś większe zapasy, na kilka dni, magazynuj truskawki w lodówce, najlepiej w misce lub pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Nie zamykaj szczelnie – wystarczy, że przykryjesz całość jeszcze jedną warstwą ręcznika.

REKLAMA

Jak przechowywać banany?

Banany nie lubią chłodu, dlatego przechowuj je w temperaturze pokojowej. Jeżeli kupisz te jeszcze trochę zielone, czyli nie do końca dojrzałe, prawdopodobnie będą dobre jeszcze przez kilka dni. W pełni dojrzałe banany najlepiej jeść od razu, ponieważ szybko zaczną ciemnieć. Możesz spowolnić czas dojrzewania bananów przez owinięcie samej kiści (ogonków) folią aluminiową.  

Jak przechowywać cytryny?

Całe cytryny możesz przechowywać w misce na blacie kuchennym albo w lodówce. W przypadku przekrojonej cytryny nie pozostaje Ci nic innego jak lodówka. Pamiętaj o tym, żeby nie wkładać przekrojonej cytryny do lodówki luzem, ponieważ ta szybko wyschnie. Ponadto mogą osadzać się na niej zanieczyszczenia, a wilgotne otoczenie sprawi, że cytrus zacznie się psuć. Owoc włóż do szczelnego opakowania na żywność i zadbaj o to, żeby w pudełku nie znalazły się razem z cytryną inne owoce.

Jak przechowywać jabłka?

Jabłka najlepiej przechowywać w niskiej temperaturze. Najlepszym miejscem do magazynowania jabłek będzie skrzynka pozostawiona w ciemnej, chłodnej piwnicy. Możesz je także przechowywać w lodówce. W temperaturze pokojowej wytrzymają tylko kilka dni. Jeżeli masz taką możliwość, zadbaj o to, żeby jabłka nie stykały się ze sobą, ponieważ przyspieszy to proces dojrzewania i jabłka będą się szybko psuły.

Jak przechowywać ananasa?

Ananasa najlepiej nie przetrzymywać w domu dłużej niż kilka dni, ponieważ szybko się psuje. Nie lubi ani wysokich temperatur, ani za niskich. Znajdź dla niego chłodne, zaciemnione miejsce z dostępem powietrza, czyli na przykład blat kuchenny czy stół. Jeżeli ananas nie jest jeszcze do końca dojrzały, w takich warunkach przetrwa kilka dni. Jeśli jednak zdążył już dojrzeć, może zepsuć się nawet po jednym dniu, dlatego w tym przypadku warto pokusić się o schowanie go do lodówki. Kawałki ananasa należy najpierw zabezpieczyć folią spożywczą lub woreczkami. Niestety w takich warunkach ananasy szybko pleśnieją, dlatego innym, bezpieczniejszym sposobem przechowania ananasa będzie przetworzenie go.

Jak przechowywać maliny?

Maliny przechowuj w wyłożonym ręcznikiem papierowym pojemniku na żywność z pokrywką. Pudełko trzymaj w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Możesz też wydłużyć ich zdatność do spożycia poprzez mrożenie czy przetworzenie na dżem. 

Jak przechowywać mango?

Nie kupuj mango na zapas. Całe owoce przechowuj w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce (osobno od innych owoców i warzyw). Prawdopodobnie w takich warunkach zachowa świeżość maksymalnie przez dwa dni. Przekrojone kawałki mango włóż do pojemnika na żywność lub owiń je folią spożywczą i trzymaj w lodówce nie dłużej niż jeden dzień.  

Jak przechowywać czereśnie?

Zarówno wiśnie, jak i czereśnie przechowywane w pojemnikach lub woreczkach na żywność w szufladzie lodówki zachowają świeżość przez kilka dni. Nie zostawiaj ich w temperaturze pokojowej na dłużej niż kilka godzin, ponieważ bardzo szybko się psują. 

Jak przechowywać winogrona?

Zacznij od pozbycia się zepsutych, pojedynczych owoców winogrona. Nieumyte warto przechowywać w lodówce w pojemniku na żywność, z dala od intensywnie pachnących produktów. W chłodnej temperaturze przetrwa na pewno kilka dni.

Jak przechowywać kiwi?

Jeśli jest dojrzałe, najlepszym miejscem magazynowania będzie otwarty pojemnik w lodówce, który z drugiej strony nie sprawdzi się w przypadku niedojrzałego owocu. Wtedy wystarczy przełożyć je na talerz lub do miski i trzymać w temperaturze pokojowej, do momentu aż będzie dobre do spożycia. 

Jak przechowywać arbuza?

Arbuz w całości szybko się nie zepsuje. Nie trzeba go wcześniej myć ani specjalnie przygotowywać. Wystarczy mu suche, w miarę zaciemnione miejsce i temperatura pokojowa. Przekrojony arbuz w takich warunkach szybko przyciągnie muszki owocówki i zacznie gnić, dlatego przykryj go folią spożywczą i włóż do lodówki. Dzięki temu powinien zachować świeżość do 3 dni. 

Jak przechowywać brzoskwinie?

Jeśli przez kilka dni, to w temperaturze pokojowej w misce czy koszyku, do którego dociera powietrze. Brzoskwinie możesz włożyć do lodówki, ale prawdopodobnie nie pobędą tam zbyt długo.  

Jak przechowywać awokado?

Niedojrzałe jeszcze awokado włóż do papierowej torby i przechowuj w temperaturze pokojowej. Po dwóch dniach będzie miękkie i gotowe do spożycia. Jeśli nie planujesz jeść owocu od razu, włóż go do lodówki. To samo tyczy się dojrzałego i napoczętego awokado. W drugim przypadku warto skropić także środek owocu sokiem z cytryny i owinąć go folią spożywczą, aby zapobiec ściemnieniu.

Jak przechowywać pomidory?

Wiele osób twierdzi, że pomidory powinny być przechowywane w lodówce, w miejscu do tego przeznaczonym. Owszem, jeśli są dojrzałe, ponieważ niska temperatura będzie chroniła je przed pleśnieniem, czy gromadzeniem się wokół nich muszek. Przekrojone pomidory także chowaj do lodówki, ale dla całych, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe, znajdź miejsce w temperaturze pokojowej, do którego dociera słońce, bo pomidory je uwielbiają. 

Zobacz również:
Kiedyś świat był zapatrzony w jej pupę, dziś szacunek wzbudza całe jej ciało (ech, ten brzuch, nogi, ramiona!) i sprawność. Poznaj ćwiczenia, dzięki którym J.Lo zatrzymuje czas.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA