Jak przechowywać chleb i bułki?

Jak podaje Raport Banków Żywności, w Polsce standardowo codziennie lub co drugi dzień udajemy się do sklepu, a podczas zakupów chętnie sięgamy po świeże bułki i chrupiący chleb. Niestety, jak się okazuje, pieczywo to jeden z najczęściej wyrzucanych przez nas produktów. Czas to zmienić. Kupuj mniej i przechowuj chleb oraz bułki tak, aby zachowały świeżość na dłużej. Zobacz, jak to zrobić.

chleb i bułki fot.shutterstock.com

Spis treści – przechowywanie pieczywa

  1. Jak przechowywać chleb żytni na zakwasie?
  2. Jak przechowywać chleb razowy?
  3. Jak przechowywać chleb gryczany?
  4. Jak przechowywać chleb tostowy?
  5. Jak przechowywać chleb pieczony w domu?
  6. Jak przechowywać bułki?
  7. Jak przechowywać pieczywo chrupkie?

Przechowywanie chleba

Jak przechowywać chleb w chlebaku?

Nie każdy chlebak dostępny na rynku będzie odpowiednio spełniał swoją funkcję. Jeżeli dopiero zamierzasz kupić chlebak, postaw na ten drewniany lub bambusowy, ponieważ zapewnią one najlepsze warunki dla Twojego pieczywa. Chlebak plastikowy odrzuć na wstępie, ponieważ w żaden sposób nie zapewnia przepływu powietrza, co sprzyja szybkiemu pojawianiu się pleśni. Chlebaki metalowe często wyglądają bardzo atrakcyjnie, więc wiele osób chętnie po nie sięga. W takim przypadku warto pamiętać o tym, żeby postawić chlebak z dala od jakiegokolwiek źródła ciepła (lodówki, kuchenki czy kaloryfera), ponieważ szybko się nagrzewa, co również przyspiesza proces psucia się pieczywa.

REKLAMA

Do metalowego lub drewnianego pojemnika, w którym przechowujesz chleb, możesz także włożyć jabłko – dzięki temu zwiększysz wilgotność powietrza w tym miejscu, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Pamiętaj także o regularnym czyszczeniu chlebaka – powinnaś myć go raz w tygodniu wodą z octem, który będzie zapobiegał rozwijaniu się pleśni.

Jak przechowywać chleb, żeby nie spleśniał?

Chleb pleśnieje w momencie, gdy przedostaje się do niego wilgoć. Nie chodzi nam tylko o dostającą się do chlebaka wodę, ale także o wilgotne środowisko, które powstaje na przykład w nieoddychających foliach spożywczych czy aluminiowych. Zamiast wkładać chleb do plastikowej torebki, postaw na owinięcie chleba w bawełnianą ściereczkę lub schowaj go do lnianego woreczka. Ważna jest także temperatura, w której trzymasz pieczywo – najlepsza to 18-22 stopni Celsjusza.

Czy trzymać chleb w lodówce?

W lodówce powinnaś przechowywać przede wszystkim pieczywo tostowe, ale niekoniecznie inne rodzaje chleba czy bułek. Pieczywo nie lubi ani niskich temperatur, ani wilgoci. Chleb trzymany w lodówce owszem jest chroniony przed psuciem, ale za to szybko czerstwieje.

Przechowywanie chleba w worku lnianym

W tym artykule przeczytasz o nim nie raz, ponieważ stwarza najlepsze warunki do przechowywania wielu rodzajów pieczywa. Ten wielorazowy woreczek możesz zabierać ze sobą do sklepu, aby dodatkowo ograniczyć zużycie foliowych torebek. Lniane woreczki poza tym, że zapewniają pieczywu dostęp powietrza i regulują wilgotność, są także bardzo łatwe w pielęgnacji – możesz je prać w pralce. 

ZOBACZ TEŻ: Jak segregować trudne śmieci?

Przechowywanie chleba w szafce

Pieczywo możesz przechowywać w szafce kuchennej pod warunkiem, że nie znajduje się ona blisko źródła ciepła, na przykład obok piekarnika czy nad lodówką. Drugim elementem, o którym musisz pamiętać, jeśli trzymasz chleb w szafce to dodatkowa ochrona pieczywa poprzez włożenie go do materiałowego (najlepiej lnianego) woreczka lub papierowej torby.

Przechowywanie chleba w zamrażarce

Jeśli kupiłaś lub upiekłaś za dużo pieczywa, nie marnuj go i zostaw na później. Nie namawiamy Cię do jedzenia nieświeżego, czerstwego  chleba, a do mrożenia. Zamrożone pieczywo na dłużej zachowa swoje wartości odżywcze, a po rozmrożeniu nadal będzie smaczne i puszyste. Warto mrozić pieczywo krojone i rozmrażać tyle porcji, ile potrzebujesz w danym momencie. Pieczywo owiń najpierw w pergaminowy papier, następnie w foliowy woreczek. Nie trzymaj kupnego pieczywa w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące. Ten upieczony w domu zamrożony przetrwa do 4 tygodni.

SPRAWDŹ TEŻ: Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

REKLAMA

REKLAMA

Jak przechowywać chleb żytni na zakwasie?

Dzięki temu, że powstał na zakwasie, który nie zawiera (lub zawiera dużo mniej) sztucznych konserwantów niż inny rodzaj pieczywa jest bardziej wytrzymały i odporny na pleśń. Nie oznacza to jednak, że możesz przechowywać ten rodzaj pieczywa dowolnie przez długi czas. Żeby chleb żytni mógł na dłużej utrzymać świeżość, umieść go w lnianym woreczku, a później w chlebaku.

Jak przechowywać chleb razowy?

Jeżeli kupiłaś chleb w zwykłym markecie, a nie w zaufanej piekarni ani nie upiekłaś go sama, prawdopodobnie zawiera sztuczne konserwanty, których zadaniem jest przedłużenie przydatności produktu do spożycia. Chleb razowy pieczony na zakwasie utrzyma świeżość na dłużej niż pieczywo z jasnej mąki wypiekany z użyciem drożdży. Pamiętaj, żeby przechowywać go w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu – najlepiej w lnianym woreczku i drewnianym chlebaku.

Jak przechowywać chleb gryczany?

Chleb gryczany owinięty w bawełnianą ściereczkę lub trzymany w lnianym woreczku utrzyma swoją świeżość nawet do tygodnia.

Jak przechowywać chleb tostowy?

W tym przypadku nie ma wyboru. Niezależnie od tego, czy otworzyłaś już paczkę z pieczywem, czy nie – zawsze przechowuj chleb tostowy w lodówce. Wtedy z pewnością zachowa świeżość na dłużej i nie pojawi się na nim szybko pleśń.

Jak przechowywać chleb pieczony w domu?

Tutaj również rewelacyjnie sprawdzą się lniane woreczki oraz suchy chlebak, który dodatkowo ochroni chleb przed wilgocią. Jeśli nie jesteś jeszcze szczęśliwą posiadaczką chlebaka, możesz na razie schować chleb do woreczka lnianego lub owinąć go w ściereczkę i przechowywać w koszyku. Ważne, żeby domowy chleb był owinięty przewiewnym materiałem i przechowywany w temperaturze pokojowej.

Jak przechowywać bułki?

Bułek także nie należy przechowywać w foliowych woreczkach ani foli spożywczej, które blokują odprowadzanie wilgoci, co skutkuje szybkim pleśnieniem. Najlepiej sprawdzi się lniany worek. Świeże bułki natomiast świetnie nadają się do mrożenia, dlatego jeśli pieczesz więcej bułek na kolejne dni, przechowuj je w zamrażarce. Po odmrożeniu zwilż je delikatnie wodą i włóż do rozgrzanego piekarnika, wtedy będą świeże i chrupiące.

Jak przechowywać pieczywo chrupkie?

Pieczywo chrupkie przechowuj przede wszystkim z dala od innego rodzaju pieczywa, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz owinąć je także folią aluminiową lub spożywczą tak, aby ochronić je przed wilgocią.

Zobacz też: Jak przechowywać owoce–14 porad

Zobacz również:
Podobno wszystko, co piękne, rodzi się w bólach, a w siłowniach krąży opinia, że gdy boli, to rośnie. Cóż, Twoje ciało ma inne zdanie. Daj mu dojść do głosu i naucz się regenerować.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA