Spis treści – przechowywanie pieczywa
- Jak przechowywać chleb żytni na zakwasie?
- Jak przechowywać chleb razowy?
- Jak przechowywać chleb gryczany?
- Jak przechowywać chleb tostowy?
- Jak przechowywać chleb pieczony w domu?
- Jak przechowywać bułki?
- Jak przechowywać pieczywo chrupkie?
Przechowywanie chleba
Jak przechowywać chleb w chlebaku?
Nie każdy chlebak dostępny na rynku będzie odpowiednio spełniał swoją funkcję. Jeżeli dopiero zamierzasz kupić chlebak, postaw na ten drewniany lub bambusowy, ponieważ zapewnią one najlepsze warunki dla Twojego pieczywa. Chlebak plastikowy odrzuć na wstępie, ponieważ w żaden sposób nie zapewnia przepływu powietrza, co sprzyja szybkiemu pojawianiu się pleśni. Chlebaki metalowe często wyglądają bardzo atrakcyjnie, więc wiele osób chętnie po nie sięga. W takim przypadku warto pamiętać o tym, żeby postawić chlebak z dala od jakiegokolwiek źródła ciepła (lodówki, kuchenki czy kaloryfera), ponieważ szybko się nagrzewa, co również przyspiesza proces psucia się pieczywa.
Do metalowego lub drewnianego pojemnika, w którym przechowujesz chleb, możesz także włożyć jabłko – dzięki temu zwiększysz wilgotność powietrza w tym miejscu, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Pamiętaj także o regularnym czyszczeniu chlebaka – powinnaś myć go raz w tygodniu wodą z octem, który będzie zapobiegał rozwijaniu się pleśni.
Jak przechowywać chleb, żeby nie spleśniał?
Chleb pleśnieje w momencie, gdy przedostaje się do niego wilgoć. Nie chodzi nam tylko o dostającą się do chlebaka wodę, ale także o wilgotne środowisko, które powstaje na przykład w nieoddychających foliach spożywczych czy aluminiowych. Zamiast wkładać chleb do plastikowej torebki, postaw na owinięcie chleba w bawełnianą ściereczkę lub schowaj go do lnianego woreczka. Ważna jest także temperatura, w której trzymasz pieczywo – najlepsza to 18-22 stopni Celsjusza.
Czy trzymać chleb w lodówce?
W lodówce powinnaś przechowywać przede wszystkim pieczywo tostowe, ale niekoniecznie inne rodzaje chleba czy bułek. Pieczywo nie lubi ani niskich temperatur, ani wilgoci. Chleb trzymany w lodówce owszem jest chroniony przed psuciem, ale za to szybko czerstwieje.
Przechowywanie chleba w worku lnianym
W tym artykule przeczytasz o nim nie raz, ponieważ stwarza najlepsze warunki do przechowywania wielu rodzajów pieczywa. Ten wielorazowy woreczek możesz zabierać ze sobą do sklepu, aby dodatkowo ograniczyć zużycie foliowych torebek. Lniane woreczki poza tym, że zapewniają pieczywu dostęp powietrza i regulują wilgotność, są także bardzo łatwe w pielęgnacji – możesz je prać w pralce.
ZOBACZ TEŻ: Jak segregować trudne śmieci?
Przechowywanie chleba w szafce
Pieczywo możesz przechowywać w szafce kuchennej pod warunkiem, że nie znajduje się ona blisko źródła ciepła, na przykład obok piekarnika czy nad lodówką. Drugim elementem, o którym musisz pamiętać, jeśli trzymasz chleb w szafce to dodatkowa ochrona pieczywa poprzez włożenie go do materiałowego (najlepiej lnianego) woreczka lub papierowej torby.
Przechowywanie chleba w zamrażarce
Jeśli kupiłaś lub upiekłaś za dużo pieczywa, nie marnuj go i zostaw na później. Nie namawiamy Cię do jedzenia nieświeżego, czerstwego chleba, a do mrożenia. Zamrożone pieczywo na dłużej zachowa swoje wartości odżywcze, a po rozmrożeniu nadal będzie smaczne i puszyste. Warto mrozić pieczywo krojone i rozmrażać tyle porcji, ile potrzebujesz w danym momencie. Pieczywo owiń najpierw w pergaminowy papier, następnie w foliowy woreczek. Nie trzymaj kupnego pieczywa w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące. Ten upieczony w domu zamrożony przetrwa do 4 tygodni.
SPRAWDŹ TEŻ: Jakie pieczywo jest najzdrowsze?