„Owoce i warzywa myj w zimnej wodzie, bez produktów chemicznych. Możesz je dodatkowo przepłukać w ciepłej wodzie: pozbędziesz się zanieczyszczeń, które mogły się do nich dostać podczas transportu, przechowywania lub dotykania przez klientów. Nie polewaj owoców (chyba, że są to cytrusy - mają grubą skórkę) i warzyw wrzątkiem, bo narażasz witaminy termowrażliwe (wit. C, foliany) na rozpad. W zupełności wystarczą czysta zimna i ciepła woda” – zapewnia Paweł Szewczyk, dietetyk, doktorant Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Uspokaja, że dopuszczone do użycia środki ochrony roślin (pestycydy) nie mają prawa zagrażać zdrowiu w ilości występującej w żywności. Osoby stosujące pestycydy są prawnie zobowiązane do odbycia szkolenia, posiadania odpowiedniego sprzętu i przechowywania dokumentacji.
SPRAWDŹ: Czy dieta keto wygładza i ujędrnia cerę? [ekspert odpowiada]
Mam niską hemoglobinę, lekarz zalecił mi przyjmowanie żelaza. Mam przez to zaparcia. Co robić?
Przyjmowanie doustnych preparatów żelaza niestety dość często powoduje zaparcia. Zdarzają się też nudności, bóle brzucha, wymioty, biegunki, a także przebarwienia zębów. „Żelazo podawane doustnie wchłania się głównie w dwunastnicy i górnym odcinku jelita cienkiego. Jego absorbcja jest zależna od podanej dawki (im większa, tym mniejsze wchłanianie), jest też proporcjonalna do stopnia niedoboru: im większy niedobór żelaza, tym lepsze wchłanianie. Żelazo, które nie wchłonie się, wydalane jest z kałem” – wyjaśnia dr n. med. Rafał Marszałek, chirurg, bariatra, gastrolog z Centrum Medycznego MediSpace, ekspert portalu znanylekarz.pl.
Wchłanianie żelaza w jelicie może być zaburzone przez obecność innych leków czy składników zawartych np. w kawie, herbacie, mleku, a nawet w niektórych warzywach. Dlatego najlepiej łykać je na czczo lub między posiłkami. Jeśli zaparcia są dokuczliwe, można spróbować przyjmować żelazo tuż po posiłku. Wówczas wchłonie się wprawdzie mniej żelaza, ale być może dolegliwości znikną lub staną się mniej dokuczliwe. „Można też zacząć od małych dawek, stopniowo je zwiększając. W zmniejszaniu zaparć pomocna będzie również dieta bogata w błonnik (kasze, ciemne pieczywo, ryż brązowy, warzywa i owoce) oraz picie 2 litrów wody dziennie. Sprawdza się także siemię lniane w ilości 1-2 łyżeczek na dobę – podpowiada doktor Marszałek i dodaje: – Po zakończeniu suplementacji żelaza zaburzenia przewodu pokarmowego bardzo szybko znikają”.
Komentarze