[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Woda mineralna: jak poprawić jej smak?

Choć kupowane wody smakowe to nic zdrowego, nie oznacza, że takiej wody nie powinnyśmy przygotować same! Poniżej 5 patentów na podrasowanie H2O, dzięki którym picie wody stanie się przyjemnym rytuałem.

fot. Africa Studio 2014/shutterstock.com fot. Africa Studio 2014/shutterstock.com

W sklepach zawsze pojawiają się nowości, które kuszą zwolenniczki zdrowego stylu życia - wody smakowe, wody slim, wody witaminowe...  Jednak dobrze wiemy, że nie ma nic tak dobrego i odżywczego, jak zwykła woda mineralna. O tym, że ma ona wiele zalet, wiemy nie od dziś; woda wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, dostarcza cennych minerałów i jest zbawienna dla zdrowia. Jednak co zrobić, jeśli nie znosisz jej smaku? O to wskazówki, dzięki którym odczarujesz nudną wodę:

 

Woda z cynamonem

Możesz urozmaicić smak swojej wody, zagotowując w niej laskę cynamonu (proporcje: 1 laska cynamonu na 1 filiżankę wody). Następnie wykorzystaj tak przygotowaną wodę jako koncentrat, który możesz później połączyć z kostkami lodu i wodą. Efekt? Nie tylko wspaniały smak, ale i zdrowotne korzyści - cynamon obniża bowiem ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Woda z sokiem

Nie, nie mamy na myśli tych gotowych syropów owocowych, których głównym składnikiem jest cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy. Jeśli dodasz do wody świeżego soku z owoców, zyskasz piękny kolor i delikatny smak.  Pamiętaj, żeby to był sok w 100 procentach z owoców - najlepiej taki, który właśnie sama wycisnęłaś. To da Ci gwarancję, że Twoja woda nadal będzie bez dodatku cukru.

Woda z owocami

Wrzucenie do wody plasterków owoców to kolejny łatwy sposób na podrasowanie jej smaku. Najlepiej wybrać soczyste owoce, które nawet bez wyciskania uwolnią mnóstwo aromatu. Jeśli nie chcesz uzyskać zbyt intensywnego smaku (który dają np. cytrusy), umieść owoce w sitku lub zaparzaczu do herbaty i wyjmij z dzbanka, gdy woda uzyska pożądany przez Ciebie smak.

Woda ziołowa

Świeża mięta lub bazylia to doskonały sposób na nadanie wodzie orzeźwiającej nuty. Można nawet powiedzieć, że w ten sposób uzyskasz wodne mojito (oczywiście bez alkoholu). Smak będzie najlepszy, jeśli zioła zalejesz wodą i zostawisz na noc, a rano tylko dodasz kilka kropel cytryny i parę kostek lodu. Pycha!

Mrożona woda owocowa

Jeśli nie chcesz wrzucać do wody kostek lodu, wrzuć po prostu kostki... owoców! Podążając za pomysłem Stephanie Lynn, możemy zagnieść owoce sezonowe na puree i umieścić w pojemnikach na lód. Tak przyrządzone owoce będą pięknie i smacznie prezentować się w wodzie. Sprawdź ten pomysł, także mrożąc kawę lub dodając mrożone pestki granatu.

Tekst: Jenna Birch

WH

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij