[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Jak parzyć zieloną herbatę, żeby była zdrowa i smaczna?

Zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Nie odczujesz jednak jej prozdrowotnych właściwości, jeśli będziesz ją nieumiejętnie parzyć. Nasz ekspert podpowiada, jak przygotować herbatę, by była nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

jak parzyć zielona herbatę

Zawsze zastanawiało mnie, jak parzyć zieloną herbatę, żeby była jednocześnie zdrowa i dobra?

Co do zasady: krótko. Jak wynika z badań opublikowanych w „The Journal of the American College of Nutrition”, zielona herbata zmniejsza ryzyko chorób serca czy raka, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a nawet ułatwia kontrolę wagi. Jednak żeby skorzystać z jej zdrowotnych właściwości, trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy: odpowiednią temperaturę wody i jakość herbaty.

Kupuj tylko herbaty liściaste, są zdrowsze i bardziej aromatyczne.

Zapomnij o zalewaniu liści od razu po wyłączeniu czajnika – mówi herbaciarka Katarzyna Glińska. – Nie dość, że zabijasz w ten sposób smak, to jeszcze minimalizujesz lecznicze działanie naparu.

Najlepiej kup termometr kuchenny (10-15 złotych) albo zagotuj wodę i z otwartym czajnikiem czekaj przez 5 minut, aż ochłodzi się ona do ok. 90 OC, 10 min do około 80 OC i 15 min do ok. 73 OC”.

Jakie herbaty wybierać? Możesz zacząć od klasycznej Senchy (1 minuta parzenia w 70 °C) albo Longjing (3 minuty parzenia w 80 °C). Ciekawy smak ma również japońska herbata Gyokuro (1,5 minuty parzenia w 55 °C). Smacznego!

Jeśli jesteś fanka liściastych naparów, wypróbuj koniecznie 3 indyjskie przepisy na herbatę.

PS To pytanie trafiło do naszej facebookowej skrzynkę. Jeśli masz do nas jakąś sprawę lub chcesz nas o coś zapytać, zajrzyj na oficjalny profil Women’s Health Polska. Żadnej wiadomości nie zostawiamy bez odpowiedzi!

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij