Zawsze zastanawiało mnie, jak parzyć zieloną herbatę, żeby była jednocześnie zdrowa i dobra?
Co do zasady: krótko. Jak wynika z badań opublikowanych w „The Journal of the American College of Nutrition”, zielona herbata zmniejsza ryzyko chorób serca czy raka, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a nawet ułatwia kontrolę wagi. Jednak żeby skorzystać z jej zdrowotnych właściwości, trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy: odpowiednią temperaturę wody i jakość herbaty.
Kupuj tylko herbaty liściaste, są zdrowsze i bardziej aromatyczne.
„Zapomnij o zalewaniu liści od razu po wyłączeniu czajnika – mówi herbaciarka Katarzyna Glińska. – Nie dość, że zabijasz w ten sposób smak, to jeszcze minimalizujesz lecznicze działanie naparu.
Najlepiej kup termometr kuchenny (10-15 złotych) albo zagotuj wodę i z otwartym czajnikiem czekaj przez 5 minut, aż ochłodzi się ona do ok. 90 OC, 10 min do około 80 OC i 15 min do ok. 73 OC”.
ZOBACZ TEŻ: Cała prawda o herbatkach oczyszczających
Jakie herbaty wybierać?
Możesz zacząć od klasycznej Senchy (1 minuta parzenia w 70 °C) albo Longjing (3 minuty parzenia w 80 °C). Ciekawy smak ma również japońska herbata Gyokuro (1,5 minuty parzenia w 55 °C). Smacznego!
Jeśli jesteś fanka liściastych naparów, wypróbuj koniecznie 3 indyjskie przepisy na herbatę.
PS To pytanie trafiło do naszej facebookowej skrzynkę. Jeśli masz do nas jakąś sprawę lub chcesz nas o coś zapytać, zajrzyj na oficjalny profil Women’s Health Polska. Żadnej wiadomości nie zostawiamy bez odpowiedzi!