Jak otworzyć kokosa

Otwieranie kokosa uznawane jest za trudne zadanie. Bez obaw! Wystarczy odpowiednia technika, chwila cierpliwości i oczywiście praktyka. Zobaczysz, że z czasem zostaniesz mistrzynią otwierania tropikalnych owoców. Podrzucamy Ci też kilka przepisów na dania z kokosem oraz prosty sposób, w jaki możesz przygotować naturalne kokosowe mleko.

Rozłupywanie kokosa MPP

Zanim kupisz kokosa…

Przyłóż go do ucha i potrząśnij. Świeży kokos powinien mieć w środku dużo wody kokosowej. Im dłużej będzie leżał, tym mniej będzie miał w środku wody, ponieważ ta z czasem wysycha.

REKLAMA

Jak otworzyć kokosa? Najłatwiejszy sposób

Istnieje kilka sposobów na otwarcie tego twardego orzecha (opisałyśmy je w dalszej części artykułu), ale my wybrałyśmy jeden, który naszym zdaniem jest mało skomplikowany, a przede wszystkim skuteczny. Zobacz nasz materiał wideo lub przeczytaj, jak zrobić to krok po kroku.

Oprócz świeżego kokosa będziesz potrzebowała jeszcze:

  • Korkociąg
  • Dużą szklankę lub miskę
  • Solidny nóż (najlepiej, żeby nie był ostry) lub młotek
  • Mały, ostry nożyk

Jak otworzyć kokosa korkociągiem?

  1. Opłucz kokosa ciepłą wodą – dzięki temu skorupa będzie się łatwiej otwierała.
  2. Na każdym kokosie znajdują się 3 oczka. Wkręć korkociąg w miękkie miejsce – zwykle jedno oczko jest miękkie, a dwa pozostałe twarde. Nie zawsze jest łatwo, ale nie poddawaj się. Możesz też zacząć od nakłucia tego miejsca nożem o ostrym zakończeniu i dopiero wtedy sięgnąć po korkociąg. Wkręć go w taki sam sposób, jakbyś chciała otworzyć wino.
  3. Kiedy uda Ci się wydrążyć dziurę w kokosie, połóż orzech otworem do dołu na szklance lub trzymaj nad miską. Potrząsaj nim od czasu do czasu, aby przyspieszyć czasochłonny proces wylewania wody kokosowej. Możesz ją wypić lub zrobić mleko kokosowe według naszych wskazówek (hyperlink do tego akapitu)
  4. Woda wylana, więc czas przejść do rozbicia twardej skorupy. Do tego kroku możesz użyć solidnego noża lub młotka. W obu przypadkach należy uderzać w kokos równomiernie po jego krótszej osi (równolegle a nie prostopadle do otworów). Jeżeli wybierzesz nóż uderzaj w skorupę tępą częścią, a jeśli młotek to wąską końcówką. Powtarzaj tę czynność dopóki na orzechu nie pojawią się pęknięcia.
  5. Następnie należy wydrążyć miąższ z otwartego kokosa. To również możesz zrobić na kilka sposobów. Najłatwiej jest użyć do tego niewielkiego, ale ostrego nożyka, którym będziesz wycinała paski, a następnie je podważała w celu oddzielenia miąższu od skorupy. Możesz także rozbić orzech na mniejsze kawałki i dopiero wydrążać miąższ ze skorupy.
  6. Na tak oddzielonym miąższu zostanie jeszcze lekko brązowa skórka, z której możesz obrać białą część orzecha, ale nie jest to konieczne, bo ta skórka jest jadalna.

Jeżeli zobaczysz, że środek kokosa nie jest idealnie biały i widać na nim jakikolwiek nalot pod żadnym pozorem nie pij z niego wody ani nie jedz miąższu, oznacza to, że jest zepsuty!

Jak otworzyć kokosa młotkiem?

 Nieco inna metodą rozłupywania kokosa jest najpierw uderzanie w niego nożem (w jednym miejscu), a następnie umieszczenie w tym miejscu śrubokrętu o płaskim zakończeniu i wbijanie go do środka przy użyciu młotka. Taka metoda jest najmniej bezpieczna, dlatego nie radzimy testowania jej w domu. Są inne, skuteczne i zdecydowanie bardziej bezpieczne sposoby na otwieranie kokosa, więc z nich skorzystaj.

 Jak otworzyć kokosa w piekarniku?

Zacznij od wydrążenia jednego otworu, przez który wylejesz wodę kokosową. Następnie włóż orzech w całości do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i odczekaj około 30 minut, ale obserwuj jak zachowuje się orzech. Jeśli wcześniej zauważysz, że skorupa zaczyna pękać, wyciągnij kokosa z piekarnika. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przejdź do uderzania w skorupę młotkiem lub nożem. Wysoka temperatura ma ułatwić proces rozłupywania.

Jak otworzyć zamrożonego kokosa?

Niektórzy uważają, że ułatwieniem do otwarcia kokosa może być także uprzednie zamrożenie go (na minimum 12 godzin przed rozpoczęciem rozłupywania). Tutaj podobnie jak przy poprzednich sposobach, zamrożonego w kokosa należy uderzać nożem lub młotkiem dookoła. 

Co zrobić ze świeżego kokosa?

 Oprócz tego, że możesz po prostu wypić wodę i zjeść biały miąższ – kokos fantastycznie sprawdza się jako dodatek lub baza wielu dań – głównie używa się go w kuchni tajskiej, ale często spotykany jest także jako dodatek do deserów, czy drinków.

Zdrowe batoniki kokosowe

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu

Polewa:

  • ¾ szklanki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe, olej i miód dokładnie wymieszaj.
  2. Powstałą masę wyłóż równomiernie na dnie niewielkiej blachy lub innego, czystego pojemnika. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut.
  3. W tym czasie możesz przygotować polewę, poprzez roztopienie czekolady z olejem w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Wyciągnij kokosową masę z zamrażalnika i pokrój na nieduże kawałki.
  5. Każdy z nich zanurzaj w czekoladzie, a następnie przekładaj do pojemnika lub na talerz, który później umieścisz w lodówce na całą noc (czekolada musi zastygnąć).
  6. Batoniki wyciągaj pojedynczo – tyle, ile będziesz chciała zjeść. Reszta powinna być przechowywana w lodówce, aby czekolada się nie roztopiła.

 

Pina colada virgin

Składniki:

  • 50 ml mleka kokosowego
  • 35 g świeżego ananasa (pokrój go w kostkę/mniejsze kawałki)
  • pokruszony lód
  • Do dekoracji: plasterki świeżego ananasa i wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę – najlepiej szybko i krótko, czyli na wysokich obrotach.
  2. Przelej koktajl do wysokiej szklanki i ozdób świeżym ananasem oraz wiórkami kokosowymi.

Sprawdź: Co zrobić z kokosa: zdrowe przepisy oraz przepis na zdrowe kokosanki od Marty Dymek.

Jak zrobić mleko kokosowe z kokosa?

Kiedy otworzysz kokosa, oddzielisz miąższ od skorupy, możesz przejść do przygotowania na przykład naturalnego mleka kokosowego. Do tego będziesz potrzebowała przede wszystkim kokosowych wiórków. Wystarczy, że biały miąższ obierzesz ze skóry, zetrzesz go na najdrobniejszych oczkach tarki, rozłożysz na blasze i włożysz do nagrzanego (do 80 stopni Celsjusza) piekarnika na około 15-20 minut. Kiedy wiórki będą wysuszone, możesz przejść do kolejnych etapów przygotowywania roślinnego mleka.

 Składniki: 

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 litr wody (przefiltrowanej lub mineralnej)

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe zalej wodą i odstaw na noc do lodówki.
  2. Rano wyciągnij pojemnik z lodówki i odczekaj do momentu, aż osiągnie temperaturę pokojową.
  3. Po tym czasie zmiksuj wiórki z wodą w blenderze (około 5 minut).
  4. Na innym (czystym naczyniu) umieść gęste sitko lub gazę, a następnie przelej przez nie mieszankę. W ten sposób oddzielisz gotowe mleko kokosowe od gęstej masy
Zobacz również:
Nie odpuszczaj i trzymaj formę również zimą. Ujemną temperaturę i śnieg potraktuj jak okazję do urozmaicenia codziennych treningów. Nie jeździłaś nigdy na nartach ani snowboardzie? Spróbuj! Wcale nie jest za późno. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę ze sportami zimowymi, przeczytaj i sprawdź, który z nich będzie dla Ciebie najlepszy.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA