[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Jak nie marnować jedzenia - recykling w kuchni

Gdyby wyrzucane przez Polaków jedzenie zapakować do pociągu, to taki skład liczyłby 220 tysięcy wagonów.Rocznie wyrzucamy prawie 9 milionów ton jedzenia, a tymczasem szacuje się, że ok. 1,8 miliona Polaków regularnie nie dojada. WH proponuje zacząć rozważne oszczędzanie od własnej kuchni. Oto 3 proste sposoby, by nie marnować jedzenia.

fot. Dorota Krysińska

1 Jajko zapiekane w bułce

Prosty przepis na to, by stare bułki nabrały chrupkości. Potrzebne Ci będą czerstwe bułki, natka pietruszki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, jajka, oliwa lub masło. Z bułek odetnij wierzch i wydrąż miąższ, ale tak, by nie naruszyć spodu. Skrop oliwą lub posyp startym masłem (około łyżeczki). Pietruszkę drobno posiekaj. Wymieszaj z solą i pieprzem i ułóż na dnie bułki. Jajko rozbij i delikatnie wlej do wgłębienia.

Tak przygotowane bułki dopraw, a potem ułóz na blasze wysmarowanej odrobiną oliwy lub masła i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekaj 10 minut, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 10 minut.

2. Ratunkowy bulion warzywny z obierek

Ratunkowy, bo gdy potrzebujesz bazy do zupy lub sosu, będzie jak znalazł. Nadaje się wszystko, co dotychczas lądowało w kuble: obierki i końcówki z pietruszki, marchewki, selera, skórki imbiru, łupiny cebuli, czosnku, końcówka pora, twarde łodygi jarmużu, natki pietruszki, koperku, liście kalarepy, trzonki pieczarek czy głąb kapusty.

Wszystkie składniki umyj, odsącz i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą, tak by przykrywała warzywa. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez co najmniej półtorej godziny na bardzo małym ogniu. Najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie przecedź bulion. Możesz go przelać do zamykanego szczelnie pojemnika i po schłodzeniu przechowywać w lodówce przez kilka dni lub podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.

Pamiętaj, że składniki na bulion można gromadzić partiami. Obierki z warzyw wystarczy umyć, osuszyć, przełożyć do woreczka i zamrozić. Gdy w zamrażalniku zgromadzi się pokaźna, różnorodna kolekcja, po prostu wszystko wyjmij i ugotuj.

REKLAMA

REKLAMA

3. Chipsy z obierek ziemniaków

Z kilograma ziemniaków można mieć nawet 300 gramów obierek, które zamiast do śmieci trafią na stół jako chrupiąca przekąska. Ziemniaki bardzo dokładnie umyj i cienko obierz skrobaczką do warzyw. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Obierki przełóż do miski, dodaj sól, oliwę, wybrane przyprawy (np. tymianek, rozmaryn, wędzoną paprykę) i skrop sokiem z cytryny. Całość dobrze wymieszaj, a następnie rozłóż na blasze. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do gorącego wstaw chipsy i piecz przez 10 minut do zrumienienia. Chipsy sprawdzą się również jako dodatek do kremowej zupy lub sałatki.

fot. Dorota Krysińska

Przepisy pochodzą z książki "Gotuję, nie marnuję" Sylwii Majcher wydanej właśnie przez wydawnictwo Buchmann. Więcej o marnotrawieniu jedzenia znajdziecie w najnowszym, kwietniowym numerze WH.

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij