1 Jajko zapiekane w bułce
Prosty przepis na to, by stare bułki nabrały chrupkości. Potrzebne Ci będą czerstwe bułki, natka pietruszki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, jajka, oliwa lub masło. Z bułek odetnij wierzch i wydrąż miąższ, ale tak, by nie naruszyć spodu. Skrop oliwą lub posyp startym masłem (około łyżeczki). Pietruszkę drobno posiekaj. Wymieszaj z solą i pieprzem i ułóż na dnie bułki. Jajko rozbij i delikatnie wlej do wgłębienia.
Tak przygotowane bułki dopraw, a potem ułóz na blasze wysmarowanej odrobiną oliwy lub masła i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekaj 10 minut, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 10 minut.
2. Ratunkowy bulion warzywny z obierek
Ratunkowy, bo gdy potrzebujesz bazy do zupy lub sosu, będzie jak znalazł. Nadaje się wszystko, co dotychczas lądowało w kuble: obierki i końcówki z pietruszki, marchewki, selera, skórki imbiru, łupiny cebuli, czosnku, końcówka pora, twarde łodygi jarmużu, natki pietruszki, koperku, liście kalarepy, trzonki pieczarek czy głąb kapusty.
Wszystkie składniki umyj, odsącz i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą, tak by przykrywała warzywa. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez co najmniej półtorej godziny na bardzo małym ogniu. Najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie przecedź bulion. Możesz go przelać do zamykanego szczelnie pojemnika i po schłodzeniu przechowywać w lodówce przez kilka dni lub podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.
Pamiętaj, że składniki na bulion można gromadzić partiami. Obierki z warzyw wystarczy umyć, osuszyć, przełożyć do woreczka i zamrozić. Gdy w zamrażalniku zgromadzi się pokaźna, różnorodna kolekcja, po prostu wszystko wyjmij i ugotuj.