Jak kupować i przechowywać warzywa i owoce [przewodnik zakupowy WH]

Nim owoc kupiony w supermarkecie trafi do Twojej kuchni, minie naprawdę sporo czasu. Dlatego kupuj u lokalnych sprzedawców. Jak wybrać na targu najświeższe warzywa i owoce? Jak je przechowywać? Sprawdź nasz zakupowy miniprzewodnik.

targowisko jak kupowac owoce i warzywa fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Na straganie w dzień targowy... Nie trać czasu na rozmowy, choć pogadać też fajnie, ale lepiej zająć się dotykaniem, oglądaniem, wąchaniem, próbowaniem i ładowaniem do koszyka.

Zawsze świeże!

Jeżeli Twój supermarket nie kupuje warzyw i owoców od miejscowych producentów, to oznacza, że mógł minąć nawet tydzień albo więcej od chwili, gdy zostały zebrane. Tak to wygląda.

Można od biedy zrozumieć konieczność ściągania do naszych sklepów cytrusów i innej egzotyki u nas niedostępnej, ale, naszym zdaniem, czosnek z Hiszpanii, ziemniaki z Cypru, seler naciowy z Holandii czy jabłka z Nowej Zelandii to już lekka przesada.

Spróbujmy prześledzić trasę: rolnik lub sadownik gdzieś tam zbiera plon i zawozi do skupu, potem towar się pakuje i transportuje na drugi koniec kontynentu (albo i dalej), gdzie trafia do hurtowni, a następnie do sklepu. Tam się go rozpakowuje, spryskuje wodą i wykłada na stoisko - tydzień się robi niewyjęty, jak nic. Teraz dodajmy jeszcze fakt, że wiele owoców i warzyw konserwuje się gazem, by lepiej zniosły transport, i już mamy prawie komplet „przyjemności”.

Na samym końcu jesteśmy my, kupujący, i pewnie znowu trzeba dołożyć dzień-dwa leżakowania w naszych lodówkach. O jakiej świeżości może być mowa? O żadnej. Nie mówiąc już o tym, że pewnie połowę bezcennych wartości po takim czasie diabli wzięli. Naprawdę lepiej, zdrowiej i smaczniej robić zakupy na targu, i to właśnie będziemy robić.

Myśl globalnie, kupuj lokalnie

1. Badania pokazują, że kupowanie lokalnych warzyw i owoców może zmniejszyć o 99,8% emisję CO2 związaną z transportem żywności.

2. Wielka ilość produktów uprawianych dla hipermarketów trafia do kubła z powodu nieodpowiedniego koloru, kształtu lub wielkości. Na targu dostaniesz to, co naprawdę stworzyła natura.

3. Kupując bez pośredników, czyli wielkich sklepów, wspierasz lokalnych producentów.

4. Warzywa na targu są smaczniejsze, bo mniej czasu upływa od zebrania ich i cukier nie przekształcił się jeszcze w skrobię.

5. Producenci dla supermarketów uprawiają tylko najbardziej popularne odmiany – na targu znajdziesz większy wybór.

mrożone owoce leśne Shutterstock

Owoce leśne

Napakowane przeciwutleniaczami, błonnikiem, witaminami i przede wszystkim smakiem – gdy jest na nie sezon, owoce leśne należy jeść garściami. I najlepiej, żeby sok spływał po brodzie. Można je też przechować

1. Mrożenie

Owoce opłucz krótko pod delikatnym strumieniem wody i szybko osusz papierowym ręcznikiem. Rozprowadź je na płaskim talerzu, tak by nie stykały się ze sobą, i zamroź. Zamrożone przesyp do torebki lub pudełka i wyciągaj do dekoracji jogurtów, smoothie czy deserów.

SPRAWDŹ: owoce mrożone czy z puszki – co jest lepsze?

2. Wekowanie

W garnku z grubym dnem zagotuj na małym ogniu 4 szklanki owoców, 4 łyżki cukru i sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Często mieszaj i odstaw, gdy temperatura mikstury osiągnie 105 oC. Przełóż do wyparzonych słoików i zakręć gorące, zostawiając centymetr miejsca pod wieczkiem.

kobieta, zakupy, warzywa Shutterstock

Owoce i warzywa o najniższej zawartości pestycydów

Environmental Working Group po przeprowadzonych testach twierdzi, że te warzywa i owoce zawierają najmniej pestycydów:

  • kukurydza
  • cebula
  • ananas
  • awokado
  • kapusta
  • mrożony groszek
  • papaja
  • mango
  • szparagi
  • bakłażan
  • kiwi
  • grejpfrut
  • melon
  • słodkie ziemniaki
  • pieczarki

Kilka zasad kupowania:

1. Stawiaj na naturalność. Produkty, które wyglądają jak z kulinarnego żurnala, są najpewniej naszpikowane chemią.

2. Ciesz się dłużej. Świeżo kupione zioła opłucz zimną wodą, wstrząśnij i zawiń w papierowy ręcznik. A potem do lodówki.

3. Nie przesadzaj z oszczędnościami. Odrywaj i wyrzucaj wierzchnie liście z liściastych warzyw.

4. Zaufaj zmysłom. Jeżeli warzywo jest jędrne i zwarte, a owoc ładnie pachnie, nie wahaj się.

5. Miej rękę do cytrusów. Najlepsze są te, których waga wyda Ci się zbyt ciężka w stosunku do wielkości.

syrop z rumianku fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Przepis na syrop rumiankowy

Kwiaty cieszą nie tylko oko. Targ to nie tylko warzywa i owoce, ale też zioła i kwiaty. Spróbuj znaleźć młody rumianek w kwiatkach (przypominają trochę stokrotki, a po zaparzeniu herbaciane fusy) i zrób z nich syrop. Zagotuj tę samą ilość wody i cukru, zaczekaj, aż cukier się rozpuści, i wrzuć kwiaty rumianku. Zdejmij z ognia, przykryj, wystudź i przelej przez sito do butelki. Świetny do koktajli, drinków, lemoniad, mrożonej herbaty lub do skropienia świeżych owoców podczas deseru.

ZOBACZ KONIECZNIE: Najlepsze herbaty ziołowe i ich działanie na urodę.

Shutterstock.com

Groszek cukrowy – właściwości odżywcze

Nic tak obłędnie nie smakuje w sezonie, jak świeży groszek cukrowy. Ten zielony, mrożony lub z puszki, też jest dobry, ale smaku tego dopiero co zerwanego nie da się podrobić. Do tego świetny jest w każdej postaci: surowy, gotowany, duszony czy podsmażony i ma, słodziak, tylko ok. 60 kcal w całej szklance. Ma też furę witamin i minerałów, luteinę chroniącą wzrok, błonnik i przeciwutleniacze. Żeby jednak te ostatnie robiły nam dobrze, nie przechowujmy groszku.

Zielony groszek to także świetne źródło białka. Sprawdź listę pozostałych warzyw o wysokiej zawartości białka.

WH 06/2016

REKLAMA