Jak jeść świadomie - 5 patentów

Koniec z jedzeniem byle jak, byle gdzie. Świadome jedzenie pomoże Ci zapomnieć o napadach głodu. Zaczniesz bardziej cieszyć się życiem i figurą.

Shutterstock

1. Jedz powoli

Wbrew pozorom to wcale nie będzie łatwe, bo nawyk szybkiego jedzenia jest w nas mocno zakorzeniony. Żeby sobie pomóc, spróbuj po każdym kęsie odkładać sztućce. Weź je z powrotem w ręce dopiero, gdy połkniesz. Jeśli ręce nerwowo wędrują do noża i widelca, kładź je na kolanach i pilnuj, żeby ich nie opuściły.

ZOBACZ TEŻ: 6 dietetycznych zasad, o których powinnaś zapomnieć

2. Małe porcje

Nakładaj małe porcje i pamiętaj, że nie musisz zjadać do końca. Z czasem mózg przestanie kojarzyć uczucie sytości z pustym talerzem. Przeżuwaj dokładnie każdy kęs. Im dłużej pokarm jest w ustach, tym lepiej go strawisz (dzięki enzymom zawartym w ślinie). To też ma znaczenie, bo organizm uzyska więcej składników odżywczych z mniejszej ilości jedzenia.

3. Celebruj posiłek

Nie tylko jemy za szybko, ale również byle co i byle jak. Na stojąco, przy lodówce albo kuchennym blacie. Prosto z torebki albo z pudełka. Żeby tego uniknąć, zawsze nakładaj jedzenie na talerz i siadaj do posiłku przy stole.

4. Odetnij bodźce

Badania wskazują, że przez zewnętrzne bodźce zjadasz więcej, niż potrzebujesz. Mózg zajęty ich przetwarzaniem nie wychwytuje hormonalnych sygnałów, że już się najadłaś. W czasie posiłku zapomnij o pracy, telewizorze, tablecie, smartfonie, gazecie czy książce. Przy stole skup się wyłącznie na jedzeniu.

5. Szukaj przyjemności

Jedzenie to nie tylko smak – dostarcza o wiele więcej doznań. To faktura, którą czujesz dłonią podnoszącą pokarm do ust, chrupanie skórki świeżego chleba, chłodny sok wypełniający usta. Jeśli do tych przyjemnych doznań dodasz świadomość, że dobre jedzenie daje Ci zdrowie i siłę, zapomnisz o wyrzutach sumienia i będziesz bardziej cieszyć się życiem.

ZOBACZ TEŻ: Czy wegańskie znaczy zdrowe?

REKLAMA