Jak jeść i przechowywać czekoladę?

Według naukowców zajmujących się żywnością, istnieje jeden właściwy sposób na delektowanie się czekoladą. Jeśli przechowujesz swoją tabliczkę w lodówce, a później żujesz wieczorami – robisz to źle.

Jak jeść czekoladę? Shutterstock

Istnieje w każdym domu. I choć jego lokalizacja bywa różna, niezmienna jest regularność, z jaką do niego zaglądamy. Mowa oczywiście o zapasie czekolady, który systematycznie zmniejsza się wraz upływem ciężkiego tygodnia, uzupełniany co jakiś czas o żelazne pewniaki, a czasem – nowe egzotyczne smaki lub limitowane edycje ulubionych słodkości na bazie kakao. Możliwości są  nieograniczone.  

Dla większości z nas zakończenie dnia pracy filiżanką kawy i kostką (lub trzema) czekolady jest aktem dbania o siebie. To właśnie w chwilach, kiedy wkładamy do ust mały ciemny kwadracik, czujemy, jak ciężar dnia spada z naszych barków, a wszystkie kończyny wreszcie zaczynają pozbywać się napięcia. To jest nasz czas, ta rzadka chwila w ciągu dnia, kiedy nikt nam nie przeszkadza. Możemy wsłuchać się we własne myśli albo pooglądać ulubione śmieciowe programy (jeśli takie lubimy) czy przeczytać książkę, którą polecali nam już wszyscy znajomi. Wieczór jest nasz.

Ale nagle dochodzą do nas niepokojące wiadomości – otóż okazuje się, że przez cały ten czas mogłyśmy zaspokajać nasz apetyt na czekoladę w niewłaściwy sposób. W nowym badaniu zleconym stwierdzono, że spośród 34 procent Brytyjczyków, którzy codziennie jedzą czekoladę, niewielu robi to właściwie. Badanie wykazało, że czekolady nigdy nie należy przechowywać w lodówce i, co być może najbardziej zaskakujące, należy ją jeść o 11 rano. Jeśli w Polsce robimy podobne błędy, warto czytać dalej.

W wywiadzie dla „The Telegraph”, naukowczyni zajmująca się żywnością, Natalie Alibrandi, ujawniła, że ​​najczęstszym błędem popełnianym przez większość z nas, jeśli chodzi o czekoladę, jest trzymanie jej w lodówce.

„Jeśli czekolada jest zbyt ciepła, pokruszy się lub rozpuści w dłoniach. Jeśli nie słychać trzasku, gdy pęka, prawdopodobnie nie ma odpowiedniej temperatury” – tłumaczy.

Jak prawidłowo jeść czekoladę?

Nie musimy szukać daleko – poniżej Alibrandi przedstawia zasady dotyczące jedzenia i, co ważniejsze, prawdziwego delektowania się ulubioną tabliczką czekolady.

Spożywaj czekoladę wcześniej w ciągu dnia: Alibrandi sugeruje jedzenie czekolady między 9:00 a 11:00, ponieważ nasze podniebienie nie jest jeszcze wolne od innych intensywnych smaków – na przykład z lunchu.

Nie przechowuj czekolady w lodówce: wiele z nas lubi przechowywać czekoladę w lodówce, ale okazuje się, że zamiast tego powinnyśmy przechowywać ją w temperaturze 18 stopni, aby zapobiec utlenianiu, nalotowi cukru i przenoszeniu zapachów.

Nie żuj: kto wiedział, że nie wolno żuć czekolady?! Najwyraźniej należy pozwolić czekoladzie rozpuścić się w ustach, ponieważ pozwala to masłu kakaowemu pokryć usta, dzięki czemu można najintensywniej doświadczyć wszystkich smaków.

Jedz w małych ilościach: aby zapobiec nadmiernemu pobudzeniu kubków smakowych, jedzmy do sześciu kawałków 4-gramowych porcji czekolady naraz. Auć!

Słuchaj trzasku: kiedy czekolada pęka, oznacza to, że została odpowiednio zahartowana i ma odpowiednią strukturę i jakość. Warto kupić ją także następnym razem.

Połącz ją z czymś nieoczekiwanym: słodka czekolada smakuje jeszcze lepiej z gorzkimi potrawami, zaś gorzką można również łączyć ze słonym smakiem.

Nie mieszaj: mieszanie różnych rodzajów czekolady może brzmieć jak dobry pomysł, ale istnieje ryzyko nadmiernego pobudzenia kubków smakowych.

Poczekaj na posmak: niektóre czekolady mają 45-minutowy posmak, ale większość - tylko 15-minutowy. Tak czy inaczej, upewnij się, że czerpiesz z każdego kęsa jak najwięcej.

Zobacz również:
REKLAMA