Jak sobie nakryjesz... ...tak zjesz. Każdy z tych patentów z osobna może wydawać się mało istotny, ale razem mogą być kroplą, która przeważy szalę.
1. Szklanki
Naukowcy zmierzyli, że więcej nalewamy do szklanek niskich i szerokich niż do wąskich i wysokich. Różnica wynosi średnio 19%, więc jest o co walczyć, zwłaszcza gdy zawartość jest mocno kaloryczna.
2. Zastawa
Mamy tendencję, żeby talerze ładować jedzeniem do pełna, więc mniejsza zastawa (badania wskazują, że rozmiar sztućców też może mieć znaczenie) pomoże Ci kontrolować wielkość porcji.
3. Kolory
Dzięki badaczom z Cornell Univerisity wiemy, że nakładaniu mniejszych porcji sprzyja kontrast między kolorem talerza a jedzenia. Różnica to nawet 20%, więc może warto zainwestować w kolorową zastawę. Zobacz też, jaki kolor talerzy najskuteczniej pomaga schudnąć.
4. Porządek
Nie jedz, jeśli dookoła panuje rozgardiasz. Naukowcy uważają, że w uporządkowanym otoczeniu, zwłaszcza takim, w którym widoczna jest zdrowa żywność (np. miska z owocami), zjadamy mniej.
5. Skupienie
Nie chodzi o to, żebyś jadła w całkowitej ciszy i izolacji, ale im bardziej jesteś skoncentrowana na tym, co robisz, tym lepiej. Na czas posiłku koniecznie wyłącz telewizor, najlepiej też nie czytaj.
6. Taktyka
Jeśli jesz przy szwedzkim stole, sprawdź najpierw dostępne dania, a dopiero potem nakładaj. Dzięki temu nie będziesz wracać po dokładkę czegoś, co nie zmieściło się na talerz w pierwszej turze.
Naukowcy nie narzekają na brak zajęć. Zobacz, jakie patenty dotyczące śniadania wspomagającego odchudzanie opracowali.
WH 06/2016