[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Jak jeść, gdy masz powyżej 40 lat [dieta na regenerację]

Wprowadź te proste zmiany i poczuj się 10 lat młodziej.

metabolizm

Do momentu przekroczenia czterdziestki jest bardziej prawdopodobne, że zabije Cię na ulicy spadające pianino, niż że umrzesz z jakiegokolwiek innego powodu. Teraz jednak na poważnie: choroby serca i nowotwory zaczynają stanowić poważny problem zdrowotny u kobiet. Gdy dobijesz do pięćdziesiątki, pojawi się podwyższone ryzyko może nie śmiertelnych, ale wciąż paskudnych chorób, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej – głównej przyczyny ślepoty. I nawet jeśli udało Ci się uniknąć zwiększenia wagi, gdy miałaś lat 30, to utrzymanie w ryzach swojej talii stanie się znacznie trudniejsze teraz, gdy metabolizm zaczął zwalniać. Rozwiązanie: uprzedzający atak na naturalnych wrogów Twojego ciała. Twoją bronią są – jak zwykle – widelec i nóż.

Skóra

Po tych wszystkich latach, gdy wystawiałaś się na słońce ledwo osłonięta swoim bikini na sznureczkach i cienką warstewką kremu ochronnego, teraz przyszedł czas zapłaty.

Patent: Jedzenie może pomóc. Badacze z National Cancer Institute okryli, że ryzyko wystąpienia raka skóry u ludzi, którzy przyjmowali najwięcej karotenoidów (barwników występujących naturalnie w roślinach) było znacząco niższe niż u tych, którzy przyjmowali ich najmniej. „Beta-karoten jest wewnętrzną ochroną przed słońcem – mówi dr Regina Góralczyk z DSM Nutritional Product. – Barwnik roślinny jest przenoszony w obiegu krwi do skóry, którą wzbogaca i pomaga zwalczać niszczące skutki słońca”. Jako narzędzie profilaktyczne jedz dwa słodkie ziemniaki tygodniowo: dostarczą Ci mnóstwo beta-karotenu. Inne jego świetne źródła to marchewki i melon kantalupa.

ZOBACZ: Pielęgnacja w punkt - zadbaj o swój typ cery

Zwężanie tętnic

Choroby serca prowadzą punktacją jako jeden z trzech największych zabójców kobiet w tym przedziale wiekowym.

Patent Sięgnij po kiść czerwonych winogron każdego dnia. Przeciwutleniacze zawarte w ich skórkach uczeni łączą z niższym złym cholesterolem (LDL) i obniżeniem ryzyka zatykania tętnic. Kieliszek wina ma także dobroczynny wpływ. W hiszpańskich badaniach naukowcy odkryli, że czerwone wino w znacznym stopniu redukuje wskaźniki zapalenia tętnic. Alkohol pomoże także zapobiegać zatorom, tak jak codzienne przyjmowanie aspiryny.

Zanikające mięśnie

Miękniesz w ramionach, nogach i tyłku, ponieważ w Twoim wieku masa mięśniowa ma tendencję do zmniejszania się.

Patent: Tuńczyk jest jednym z najlepszych źródeł białka. Spróbuj tego budującego mięśnie przepisu: rozprowadź pędzelkiem oliwę na steku z tuńczyka, lekko przypraw go świeżo zmielonym pieprzem i połóż na uprzednio rozgrzanym grillu. Smaż do momentu, aż mięso przejdzie z lekko krwistego w różowe – 4 do 5 minut każdą stronę. W tym czasie wymieszaj w misce: 3 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i 2 łyżki wody, podgrzej w mikrofalówce przez 30 sekund i skrop tuńczyka na talerzu.

SPRAWDŹ TAKŻE: Mięśnie dna miednicy - co je osłabia?

Słabszy wzrok

Nawet jeśli w badaniu komputerowym wzroku ciągle wychodzi Ci 20/20 punktów, dwie przypadłości, które prowadzą do utraty wzroku – katarakta i zwyrodnienie plamki żółtej – mogą zacząć rozwijać się w tym okresie życia. Kobiety mają problemy z plamką żółtą częściej niż mężczyźni. 

Patent: Jarmuż, kapusta, szpinak, rzepa – wszystkie zawierają luteinę i zeaksantynę: dwa przeciwutleniacze, które zachowują się jak okulary przeciwsłoneczne. Pomagają chronić oczy przed promieniami UV, które mogą prowadzić do dwóch wymienionych wyżej przypadłości. W badaniach, trwających 15 tygodni, ludzie, którzy dostali dietę bogatą w luteinę i zeaksantynę, mieli większą gęstość barwnika plamki żółtej, czynnika, który – co zostało wykazane – chroni przed degeneracją plamki żółtej. Badacze odkryli, że około 6 mg każdego z nich (luteiny + zeaksantyny) dziennie powinno wystarczyć do ochrony Twojego wzroku. Większość ludzi przyjmuje w sumie średnio 2 mg. A oto fakt wart zapamiętania: kubek posiekanego jarmużu ma w sumie 26,5 mg luteiny i zeaksantyny. Upewnij się, że spryskałaś swoją sałatkę ze szpinaku lub podsmażyłaś sauté swoje warzywa na oliwie – zdrowe tłuszcze pomogą Twojemu ciału wchłaniać przeciwutleniacze jeszcze skuteczniej.

SPRAWDŹ: Bądź jak Meryl Streep. Chrzanić wiek!

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij