[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Jak jedzą dietetycy: Ula Somow [dieta roślinna]

Nie jadam mięsa ani ryb, ale nie uważam się za wegetariankę. Uważam, że podstawę diety powinny stanowić niskoprzetworzone produkty roślinne.

dieta roślinna

Ula Somow

Absolwentka dietetyki na SGGW w Warszawie. Współpracuje ze sportowcami na różnym pozio- mie wyszkolenia: od amatorów po mistrzów świata. Dietetyk klubu siatkarskiego PGE Skra Bełchatów. Jako kilkulatka trenowała tenis ziemny i jazdę konną, w liceum jej pasją stała się siatkówka. Wieloletnia zawodniczka II-ligowego zespołu AZS AWF Warszawa.

Nie lubię określeń „wegetarianka” czy „weganka” i definiowania siebie przez pryzmat tego, czego nie jem. Wolę koncentrować się na tym, co znajduje się w moim menu. Dlatego do mojego sposobu odżywiania najbardziej pasuje określenie: niskoprzetworzona dieta oparta na roślinach (ang. Whole Food Plant Based Diet). Podstawą codziennego jadłospisu są niskoprzetworzone produkty roślinne: warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki, a także zboża (najlepiej pełnoziarniste) i pseudozboża (np. komosa ryżowa).

Nie spożywam mięsa i ryb, a jaja oraz nabiał jadam sporadycznie. W domowej kuchni unikam soli i smażenia, ograniczam też używanie olejów roślinnych do gotowania – tak wiele rzeczy da się udusić na wodzie lub podlewając bulionem czy passatą pomidorową. Olej lub oliwę dodaję na koniec gotowania lub wymieniam na orzechy, pestki lub awokado, które mają dużo więcej składników odżywczych.

Na co dzień eliminuję też cukier dodany: biały, brązowy, kokosowy, syrop glukozowo-fruktozowy i wszystkie inne. Ostatnio popularny stał się cukier z kokosa, ale jest rafinowany tak samo, jak cukier tradycyjny pozyskiwany z buraka, a zawartość składników mineralnych czy antyoksydantów w obu jest zbyt niska, aby nazywać je ich źródłem. Jeden i drugi jest wegański, nauralny i tak samo niekorzystny dla zdrowia, dlatego trzeba pamiętać, że pochodzenie roślinne produktu nie przesądza o jego wartości odżywczej.

W zwyczajnym wegetarianizmie jest miejsce na produkty wysokoprzetworzone, rafinowane, a dieta „plant based” je wyklucza. W zamian za to można włączyć do jadłospisu małą ilość niskoprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jedząc je rzadziej, możemy bardziej się nimi delektować, choć nieraz zdarza się, że przy prawidłowym bilansowaniu roślinnego jadłospisu przestajemy w ogóle odczuwać konieczność ich spożywania.

ZOBACZ TEŻ: Dieta roślinna - buduj mięśnie bez mięsa [przepisy]

Kluczowe zasady

1. Podstawą diety powinny być produkty pochodzenia roślinnego: warzywa, owoce, zboża, orzechy, pestki i nasiona roślin strączkowych. Wybór jest ogromny! Warto też pamiętać o ziołach i przyprawach, np. kurkumie, czosnku i chili.

2. Dieta nie może być utrapieniem – dla każdego znaczy to co innego (jedni lubią gotować w domu, inni kochają wychodzić z przyjaciółmi do knajpy), ale w żadnym razie nie powinna być niesmaczna, zbyt pracochłonna lub powodować alienację społeczną.

3. Unikaj cukru, wzmacniaczy smaku, ogranicz produkty rafinowane oraz smażone. Jedz posiłki regularnie w podobnych porach, nie przejadaj się. Nie popadaj w skrajności – nie ma złych i dobrych produktów, jest tylko zła lub dobra dieta.

Wskazówki od dietetyczki

1. Jeśli na diecie wegetariańskiej brakuje Ci „mięsnego” smaku, hojną ręką korzystaj z wędzonej papryki. Wystarczy ją powąchać, by zrozumieć, jak bardzo różni się od zwyczajnej czerwonej przyprawy, z której tak często korzystamy. Pachnie zupełnie jak boczek albo wędzonka.

2. Białkowy smak umami można też wzmocnić, dodając do potraw następujące składniki:

  • tofu i tempeh
  • pieczarki, boczniaki i wszystkie grzyby
  • pomidory (również suszone)
  • wodorosty (wakame, kelp, kombu, nori, dulse itp.)
  • pastę miso
  • bulion warzywny
  • prażone nasiona kuminu (kminu rzymskiego)
  • rozmaryn i tymianek
  • prażone orzechy i nasiona (np. dyni, słonecznika, sezamu)

3. Kala namak, czyli czarna sól, jest ważnym składnikiem w kuchni indyjskiej. Dodana do potraw nadaje im jajeczny posmak.

Sprawdź także dietę bez gluteny Małgorzaty Ostrowskiej i dietę dla aktywnych Magdaleny Hajkiewicz.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij