[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ
4



OCEŃ
4.1

Jak gotować szparagi - przepis podstawowy

OK, przeczytałaś w WH, że szparagi są mega zdrowe i grzechem byłoby ich nie spróbować. Pobiegłaś do warzywniaka i kupiłaś pęczek białych lub zielonych i... no właśnie. Jak się za nie zabrać? Dowiedz się, jak przygotować szparagi krok po kroku.

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

Jeśli jeszcze nie dołączyłaś do fan clubu szparagów, przeczytaj o właściwościach tych warzyw. Teraz pędź do sklepu i zapoznaj się z naszą instrukcją.

Jak przygotować szparagi: 8 kroków do doskonałości

1. Świeże szparagi starannie płuczemy pod zimną wodą. Uwaga, w główkach zazwyczaj jest piasek.

REKLAMA

REKLAMA

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

3. Trzymamy szparaga za czubek i rozpoczynamy obieranie około 2 centymetrów poniżej główki.

REKLAMA

REKLAMA

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

5. Szparagi wiążemy w pęczek, by nie połamały się podczas gotowania. Do wiązania użyj bawełnianego sznurka lub nitki.

REKLAMA

REKLAMA

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

7. Po zakończeniu gotowania przekładamy szparagi na 15 sekund do garnka z zimną wodą. Będą bardziej chrupkie.

REKLAMA

REKLAMA

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

8. Cedzakiem wyjmujemy szparagi i osuszamy je na bawełnianej szmatce lub papierowym ręczniku.

Skoro wszystko gotowe, teraz zobacz nasze proste przepisy na szparagi.

F 2002/06 

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij