Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.1

Jak gotować szparagi - przepis podstawowy

OK, przeczytałaś w WH, że szparagi są mega zdrowe i grzechem byłoby ich nie spróbować. Pobiegłaś do warzywniaka i kupiłaś pęczek białych lub zielonych i... no właśnie. Jak się za nie zabrać? Dowiedz się, jak przygotować szparagi krok po kroku.

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

Jeśli jeszcze nie dołączyłaś do fan clubu szparagów, przeczytaj o właściwościach tych warzyw. Teraz pędź do sklepu i zapoznaj się z naszą instrukcją.

Jak przygotować szparagi: 8 kroków do doskonałości

1. Świeże szparagi starannie płuczemy pod zimną wodą. Uwaga, w główkach zazwyczaj jest piasek.

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

3. Trzymamy szparaga za czubek i rozpoczynamy obieranie około 2 centymetrów poniżej główki.

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

5. Szparagi wiążemy w pęczek, by nie połamały się podczas gotowania. Do wiązania użyj bawełnianego sznurka lub nitki.

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

7. Po zakończeniu gotowania przekładamy szparagi na 15 sekund do garnka z zimną wodą. Będą bardziej chrupkie.

szparagi fot. Wojciech Małkowicz

8. Cedzakiem wyjmujemy szparagi i osuszamy je na bawełnianej szmatce lub papierowym ręczniku.

Skoro wszystko gotowe, teraz zobacz nasze proste przepisy na szparagi.

F 2002/06 

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij