Jak gotować ryż, by pozbyć się z niego szkodliwego arsenu

Ryż może zawierać szkodliwy arsen. Z tej przyczyny w Unii Europejskiej wprowadzone regulacje, które określają jego maksymalne dopuszczalne stężenie w tym produkcie.  Istnieją również sposoby, dzięki którym możesz zminimalizować zawartość tego pierwiastka. Przepis podpowiadają naukowcy z University of Sheffield.

ryż fot. Shutterstock.com

Arsen w ziarnach ryżu

Zgodnie z informacją, którą podaje na portalu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dr Hanna Mojska, w ryżu stwierdza się wysoką zawartość arsenu nieorganicznego, która może stanowić nawet 90 proc. całkowitej zawartości tego pierwiastka w produkcie. To właśnie nieorganiczna forma arsenu jest bardziej szkodliwa dla ludzi i zwierząt niż organiczna.

REKLAMA

„Z danych publikowanych w literaturze naukowej wynika, że zawartość arsenu nieorganicznego w surowym ryżu waha się w zakresie od 0,1 do 0,4 mg/kg suchej masy. Są to wartości znacząco wyższe w porównaniu z innymi zbożami, w których stwierdzana zawartość arsenu całkowitego waha się np. w pszenicy i jęczmieniu w zakresie od 0,03 do 0,08 mg/kg, a w innych gatunkach zbóż jest poniżej granicy wykrywalności” – można przeczytać w artykule dr Hanny Mojskiej.

Faktyczna zawartość arsenu w ryżu, zależy zarówno od rodzaju gleby, na której się go uprawia, ale i samego gatunku ryżu, a także jego postaci. Więcej arsenu nieorganicznego znajduje się w ryżu brązowym niż białym, a szczególnie dużo jest go w otrębach ryżowych, w których zawartość tego pierwiastka może być nawet od 10 do 20 razy wyższa niż w pełnym ziarnie.

Jak należy gotować ryż, by pozbyć się z niego arsenu

Na łamach czasopisma „Science of the Total Environment" ukazały się wyniki badań naukowców z University of Sheffield, które z całą pewnością ucieszą miłośników ryżu. Badacze wskazują w artykule prostą metodę przyrządzenia tego zboża w taki sposób, by pozbyć się z niego sporej ilości związków arsenu.

Wystarczy, że ryż wrzucimy do sporej ilości wrzącej wody, będziemy gotować go w niej przez pięć minut, następnie odlejemy wodę i zalejemy ponownie nową wodą, po czym będziemy gotować na małym ogniu tak, by ziarna ryżu ją całkowicie wchłonęły. Według autorów pracy w przypadku białego ryżu można się w ten sposób pozbyć ponad 70 proc. arsenu, w przypadku brązowego – 50 proc. 

Dr Manoj Menon – główny autor pracy – zaznacza, że podany sposób przyrządzenia ryżu jest także korzystny ze względu na fakt, że pozwala zachować wszystkie wartościowe składniki odżywcze ziaren. Naukowiec szczególnie rekomenduje tę metodę gotowania ryżu, jeśli podajemy go małym dzieciom. 

Czym może grozić przyjmowanie sporych ilości arsenu

Arsen jest powszechnie występującym w naturze półmetalem. Do organizmu przedostaje się wraz z wdychanym powietrzem, w którym znajdują się jego drobiny, a także z wodą oraz żywnością. Wspomniany już arsen nieorganiczny, w przeciwieństwie do organicznego, może się kumulować, co jest szczególnie niepojące w świetle tego, że jest uznawany za związek silnie trujący. Naukowcy nie potrafią wskazać, w jako sposób dochodzi do tego, że w wyniku dużego narażenia na wysokie stężenie arsenu rozwijają się nowotwory. Zauważyli oni jednak silną korelację, a pierwiastek znajduje się na liście silnych substancji kancerogennych, czyli takich, które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Źródło: zdrowie.pap.pl

Zobacz również:
Niemiecka kobieca drużyna gimnastyczna zamiast wyciętych trykotów odsłaniających nogi i (częściowo) pośladki wystąpiła w strojach zakrywających nogi i ramiona. Brawo, dziewczyny!
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA