Szparagi - korzyści zdrowotne
Wszystko, co dobre w szparagach dla oczu, zawdzięczamy zawartych w nich: luteinie, zeaksantynie i beta-karotenowi. Gromadzą się one w siatkówce i w soczewce oka, chroniąc je przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej i kłopotami z widzeniem po zmierzchu. Siedzisz godzinami przed kompem? Jedz szparagi – właśnie otwieramy na nie sezon!
Zobacz też: Jak chronić wzrok przed słońcem?
Jak długo gotować białe szparagi?
Gotuj: 10-14 minut
Są białe, bo nie wyściubiają nosa na słońce, chowając się w ziemi. Delikatne w smaku, wymagają jednak obierania. Wybieraj takie średniej grubości i obieraj, zaczynając od góry szparaga, tak by pozbyć się twardych włókien. Odetnij ok. 2-3 cm zdrewniałej końcówki na dole i gotuj w pozycji pionowej (są specjalne garnki do tego) w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Jak długo gotować zielone szparagi?
Gotuj: 5-7 minut
Zielone szparagi są nieco ostrzejsze w smaku niż białe i nie wymagają zazwyczaj wcześniejszej obróbki. Jedynie grubsze sztuki należy potraktować obieraczką i ściąć twardszą skórkę z dolnych połówek pędu oraz pozbyć się zdrewniałej końcówki. Zielone szparagi gotuj dwa razy krócej od białych i pilnuj zegarka, bo dla rozgotowujących szparagi jest w piekle osobny pokój.
Jak długo gotować fioletowe szparagi?
Gotuj: 10-14 minut
Ich purpurowo-fioletowa barwa wynika ze sposobu uprawy: ścina się je szybko, gdy pojawią się na powierzchni, by nie zdążyły się zazielenić pod wpływem światła słonecznego. Mają intensywny zapach i są słodsze niż białe i zielone. Przed gotowaniem musimy je obrać, podobnie jak białe, i gotować tyle samo czasu.
Wypróbuj nasze przepisy na: szparagi z musztardą, kaszotto ze szparagami oraz szparagi w szynce.
Komentarze