Poniższy artykuł pochodzi z wydania specjalnego WH "Bądź piękna nago". Już teraz zamów książkę "Bądź piękna nago" na naszej stronie i poznaj specjalne plany treningowe, jadłospisy i wskazówki, dzięki którym poczujesz się dobrze we własnej skórze. To obowiązkowa lektura na wakacje!
1. Awokado
Ten owoc znany jest z mnóstwa obniżających cholesterol i zdrowych dla serca jednonienasyconych tłuszczów. Ma też inną zaletę, powiedzmy, bardziej towarzyską, która udziela się produktom razem z nim jedzonym. Oto, w połączeniu z awokado, tzw. biodostępność (czyli szybkość i stopień wchłaniania przez organizm) np. antyoksydantów wzrasta wielokrotnie w niektórych produktach.
Pomidor jest tu doskonałym przykładem i zachętą, by dodawać go do guacamole – idealnej potrawy z awokado. Pomidory są bardzo bogate w likopen – jeden z najsilniejszych antyoksydantów – zmniejszających ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia, więc warto jak najwięcej z tego dobra wyciągać dla siebie. A awokado to ułatwia. Najlepiej szukać też pomidorów bio, ponieważ mają tego likopenu dużo więcej niż ich opryskani koledzy.
By zrobić własne guacamole, zmiel na purée średniej wielkości awokado i pomidora bez skórki i wymieszaj z dwiema łyżkami stołowymi soku cytrynowego i szczyptą pieprzu cayenne (oba to wolne od wyrzutu sumienia wspomagacze smaku). Możesz też wypróbować inne pomysły na awokado.
Jeżeli awokado jest twarde, włóż je do papierowej torby z jabłkiem lub bananem, które wydzielają gaz etylenowy przyspieszający dojrzewanie. A jeśli zamierzasz zjeść tylko połowę awokado, zostaw pestkę w części, której nie jesz – zapobiegnie to zbrązowieniu miąższu.