Jajka sadzone na boćwinie [danie w 20 minut]

Przedstawiamy Wam przepis na danie dobre i na śniadanie, i na obiad. Jajka sadzone na boćwinie, czyli naszą wariację na temat egzotycznej shakshuki przygotujesz w 20 minut. Będzie więc ekspresowo, smacznie i na dodatek zdrowo.

jajka fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Nawet jeśli nie masz czasu na stanie przy kuchni, możesz zaserwować swoim najbliższym pyszne i zdrowe danie. Jajka sadzone na boćwinie przyrządzisz ekspresowo, a dokładniej - zajmie Ci to mniej niż 20 minut. Zapewniamy, że potrawa jest tak pyszna, że z talerzy zniknie w mgnieniu oka. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie naszego przepisu i odrobiny dobrych chęci. Do roboty!

Przepis na jajka sadzone na boćwinie

Kcal: 377 Porcje: 2 Czas: 20 min Cukier: 4,7 g Tł. nasyc.: 6,4 g

Składniki (na 2 porcje):

  • 600 g boćwiny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szalotki, pokrojone
  • 4 anchovies w zalewie z oliwy, odsączone
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • szczypta płatków chili
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • kilka kropli sosu tabasco

Sposób przygotowania

1. Oddziel liście boćwiny od łodyg, posiekaj drobno te ostatnie i wrzuć razem z szalotką na rozgrzaną patelnię z oliwą. Podsmażaj 5 minut. Dorzuć drobno posiekane anchovies, czosnek i płatki chili, smaż kolejne 2 minuty. Wmieszaj teraz grubo pocięte liście i gotuj kilka minut, aż zwiędną. Wlej śmietanę, zamieszaj i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

2. Zmniejsz ogień pod patelnią. Łyżką zrób 4 dziury w boćwinowej masie i wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj 5 minut, aż jaja się zetną. Posyp koperkiem i skrop tabasco. Gotowe.

O prozdrowotnych właściwościach jajek pisaliśmy już niejednokrotnie. Przepisów na potrawy z jajek też Ci u nas pod dostatkiem. A jeśli chodzi o ekspresowe dania dla dziewczyn, które mają dużo na głowie, też coś znajdziemy.

REKLAMA