Nawet jeśli nie masz czasu na stanie przy kuchni, możesz zaserwować swoim najbliższym pyszne i zdrowe danie. Jajka sadzone na boćwinie przyrządzisz ekspresowo, a dokładniej - zajmie Ci to mniej niż 20 minut. Zapewniamy, że potrawa jest tak pyszna, że z talerzy zniknie w mgnieniu oka. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie naszego przepisu i odrobiny dobrych chęci. Do roboty!
Przepis na jajka sadzone na boćwinie
Kcal: 377 I Porcje: 2 I Czas: 20 min I Cukier: 4,7 g I Tł. nasyc.: 6,4 g
Składniki (na 2 porcje):
- 600 g boćwiny
- 1 łyżka oliwy
- 2 szalotki, pokrojone
- 4 anchovies w zalewie z oliwy, odsączone
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- szczypta płatków chili
- 2 łyżki śmietany
- 4 jajka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- kilka kropli sosu tabasco
Sposób przygotowania
1. Oddziel liście boćwiny od łodyg, posiekaj drobno te ostatnie i wrzuć razem z szalotką na rozgrzaną patelnię z oliwą. Podsmażaj 5 minut. Dorzuć drobno posiekane anchovies, czosnek i płatki chili, smaż kolejne 2 minuty. Wmieszaj teraz grubo pocięte liście i gotuj kilka minut, aż zwiędną. Wlej śmietanę, zamieszaj i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
2. Zmniejsz ogień pod patelnią. Łyżką zrób 4 dziury w boćwinowej masie i wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj 5 minut, aż jaja się zetną. Posyp koperkiem i skrop tabasco. Gotowe.
O prozdrowotnych właściwościach jajek pisaliśmy już niejednokrotnie. Przepisów na potrawy z jajek też Ci u nas pod dostatkiem. A jeśli chodzi o ekspresowe dania dla dziewczyn, które mają dużo na głowie, też coś znajdziemy.