Insta trend: niebieskie jedzenie

Już Mark Darcy lata temu przekonywał Bridget Jones, że za mało jest niebieskiego jedzenia. I wiecie co? Chyba miał rację.

niebieskie jedzenie fot. shutterstock
fot. shutterstock

Instagram oszalał na punkcie niebiańsko wyglądających latte, smoothies, puddingów i owsianek. Ale zastanawiałyście się kiedyś, jaki składnik stoi za ich cudownie błękitnym odcieniem? Nie, to wcale nie musi być syntetyczny barwnik z tubki. By zrobić podobne danie (i zdjęcie), możesz wykorzystać zdrowe, naturalne barwniki, które oprócz koloru potrawy podkręcą też jej odżywcze wartości. To jak? Zalajkujesz?

BLUE MATCHA

Tak naprawdę to herbata, którą przyrządza się z kwiatów klitorii (butterfy pea tea). Do matchy zbliża ją neutralny smak, który nie wpływa na barwione potrawy.

BLUE MAJIK

Czyli niebieska spirulina, która typowana jest na superfood 2018 roku. Ta alga o niebieskozielonym kolorze jest bogata w wit. B12 i A, białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, potas i żelazo. To również bomba antyoksydantów.

JAGODY

Zmiksowane z jogurtem, puddingiem czy owsianką dają cudownie niebieski kolor i bogactwo przeciwutleniaczy. Jedyny minus? Sezonowość.

ZOBACZ TEŻ: śniadaniowe inspiracje z Instagrama i smoothie bowls od ChoosingChia.

REKLAMA