Instagram oszalał na punkcie niebiańsko wyglądających latte, smoothies, puddingów i owsianek. Ale zastanawiałyście się kiedyś, jaki składnik stoi za ich cudownie błękitnym odcieniem? Nie, to wcale nie musi być syntetyczny barwnik z tubki. By zrobić podobne danie (i zdjęcie), możesz wykorzystać zdrowe, naturalne barwniki, które oprócz koloru potrawy podkręcą też jej odżywcze wartości. To jak? Zalajkujesz?
BLUE MATCHA
Tak naprawdę to herbata, którą przyrządza się z kwiatów klitorii (butterfy pea tea). Do matchy zbliża ją neutralny smak, który nie wpływa na barwione potrawy.
BLUE MAJIK
Czyli niebieska spirulina, która typowana jest na superfood 2018 roku. Ta alga o niebieskozielonym kolorze jest bogata w wit. B12 i A, białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, potas i żelazo. To również bomba antyoksydantów.
JAGODY
Zmiksowane z jogurtem, puddingiem czy owsianką dają cudownie niebieski kolor i bogactwo przeciwutleniaczy. Jedyny minus? Sezonowość.
ZOBACZ TEŻ: śniadaniowe inspiracje z Instagrama i smoothie bowls od ChoosingChia.