[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Insta trend: Różowe jedzenie

Millennial pink to najmodniejszy kolor... jedzenia. Skuś się na różową tartę.

różowe jedzenie fot. shutterstock

Zapomnij o pastelowej sałacie z Wenecji. Polski rabarbar nadaje potrawom równie piękny kolor, a przy tym jest pyszny, tani i łatwo dostępny. Oto przepis na prostą tartę.

SKŁADNIKI:

REKLAMA
  • kruche ciasto z ulubionego przepisu
  • 3 żółtka
  • 375 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • laska wanilii
  • 6-7 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru kokosowego

SPOSÓB:

Rabarbar pokrój, posyp cukrem kokosowym i odstaw na 15 min. Skrobię rozprowadź w 50 ml mleka. Pozostałe składniki wymieszaj w garnku, dodaj przygotowaną skrobię. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Gotuj 2-3 min. Krem wyłóż na podpieczone ciasto, ułóż na nim rabarbar i wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 min.

KUCHENNY TRIK:

OGRÓD W OKNIE Kuchenny parapet to idealne miejsce na stworzenie ziołowego miniogródka. Rośliny upiększą mieszkanie, a na dodatek poprawią smak każdej potrawy. Sadź!

DOBRZE KUP Zioła z marketu są wiotkie i padają po tygodniu. Kupuj je na targu, w sklepie ogrodniczym lub kwiaciarni. Szukaj gęstych okazów o grubych łodygach.

PRZESADŹ Zioła zazwyczaj od ziarenka rosną w tej samej doniczce, dlatego zanim do Ciebie trafią, ich podłoże jest już wyjałowione. Przesadź je do nowej, żyznej ziemi.

ZACZNIJ OD BAZYLII Jest jędrna, bujna i... trudna do zabicia. Wykorzystasz ją do marinary, pesto i tysiąca różnych sałatek. Możesz też przyozdobić nią swój zielony koktajl.

Sprawdź też nasze przepisy na 4 zdrowe desery.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij