Insta trend: Naked cake, czyli goły tort [przepis]

Na Instagramie królują nie tylko rozebrane ciała. Teraz na topie są także słodkie, nagie torty.

naked cake fot. shutterstock
fot. shutterstock

Rustykalny styl, polne kwiaty, soczyste owoce i idealne, odkryte warstwy. Oto lżejsza, niepokryta z wierzchu słodką masą wersja najbardziej klasycznego ciacha wszech czasów. Na sam widok cieknie ślinka, ale wcale nie musisz obchodzić się smakiem. Odpal piekarnik, wyciągnij mikser i potrzebne produkty. Za półtorej godziny to cudo stanie na paterze w Twoim salonie. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj cukier, a następnie przełącz mikser na niskie obroty i wmieszaj żółtka. Partiami wsypuj przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszaj szpatułką, by masa jajeczna nie straciła puszystości. Piekarnik nagrzej do 170 °C. Ciasto przelej do tortownicy i piecz około 40 minut.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  1. Gotowy biszkopt zrzuć na deskę do krojenia z wysokości ok. pół metra. Dzięki temu uwolnisz bąbelki powietrza, a biszkopt nie opadnie w trakcie studzenia.
  2. Ostudzone ciasto przekrój na 3 równe warstwy.
  3. Kremówkę i mascarpone ubij na sztywno razem z cukrem i z wanilią. Warstwy przełóż kremem, a boki wyrównaj płaskim nożem. Na wierzchu udekoruj owocami. Możesz użyć też świeżych kwiatów, ale pamiętaj, by łodygi zabezpieczyć folią spożywczą.

LEKKI, ZDROWY, BEZGLUTENOWY

BEZ GLUTENU

By przygotować bezglutenowy biszkopt, mąkę pszenną zastąp mąką ryżową lub mieszanką mąki ryżowej i ziemniaczanej w stosunku 4:1. Podczas przygotowywania i pieczenia postępuj podobnie jak w przypadku zwykłego biszkopta.

BEZ CUKRU

Jako słodzidła możesz użyć wielu zdrowszych zamienników: dobrej jakości syropu klonowego, ksylitolu, syropu z agawy, miodu, cukru kokosowego. 

Sprawdź nasz artykuł o zamiennikach cukru.

KREM W WERSJI FIT

Przygotuj go na bazie mocno schłodzonego mleka kokosowego. Po otwarciu puszki przełóż do miski stałą część, która zebrała się na wierzchu. Nie używaj wody kokosowej – w przeciwnym wypadku krem będzie zbyt płynny. Ubij je mikserem i posłodź.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na pucharek lodowy w wersji fit oraz zdrowe kulki mocy.

REKLAMA